Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колекционерските страсти - хоби или начин на живот

3
Снимка: Николай Петков Личен архив

Колекционерите са хора, възприемани странно от неразбиращите тяхното хоби. Те са онези, които през последните години успяха да купуват, съхранят и опазят произведения на изкуството, рекламни материали, сувенири и музикални албуми и колекции, често дори и с цената на лишения. Това, което те притежават, остава скрито, а колекционерите избягват да говорят за притежанията си и предпочитат да ги показват анонимно. 

Чавдар Антов от село Меляне, община Георги Дамяново колекционира дълги години антични и занаятчийски предмети. Скулпторът продължава да води съдебна битка, за да си върне иззетата от полицията колекция. Припомняме ви, че през септември 2015 година криминалисти конфискуваха стари оръжия, глинени съдове, старинни накити и монети, събирани с години в частния му музей. С него разговаря Лилия Димитрова

"Деветнадесет години събирам тази колекция. Първоначално нещата тръгнаха от творчеството, свързано с вграждане на скрап в скулптурите ми. С годините започнах да си отсейвам някои работи и създадох колекцията от фибули и апликации" - сподели Чавдар Антов.


Николай Петков от Видин е колекционер на умалени модели камиончета и леки коли само от една запазена известна марка немски автомобили. Той работи като продавач- консултант в магазин в града, но контактува през интернет с колекционери от целия свят. 

Снимка: Николай Петков Личен архив"Моята страст са камионите. Баща ми е шофьор и съм израснал с тях. Първото ми камионче бе подарък от него. Сега поддържам връзка с много хора от други градове и си разменяме различни модели. В момента имам около 20-ина бройки" - каза Николай Петков. 

Светослав Жоров е родом от Лом, но живее и работи във Франция като 3D аниматор. Неговата страст е колекционирането на автомобили в умален мащаб.

"От 2007 година започнах да събирам, само американски мускули от ерата между 60-те и 80-те има и тук-там някой модел от 90-те, и по новички след 2000 година. Буквално от цял свят имам модели. Още петнайсетина модела ми останаха да събера точните автомобилчета, оставили парче история в автомобилостроенето. Някои са лимитирани серии или такива, които са участвали във филми като "Лудия Макс", "Среднощен ездач", "Да изчезнеш за 60 секунди" и са много скъпи. До сега не съм си правил сметка за точна сума, но излиза около 10 000 лв. Няколко от моделите само аз ги притежавам в България, защото има и други хора, запалени по това хоби. Някои са на различна тематика, разбира се, камиони, пътностроителна техника или мотори. Представяни са в Италия и Франция, като са печелили и награди. Надявам се, като ги събера напълно, отново да ги покажа на конкурси" - разказа за колекцията си  Светослав Жоров.
 

Снимка: Огнян Аспарухов Личен архивОгнян Аспарухов е координатор на Общество на колекционерите на бирени артикули в България. 

"През 2013 година създадохме обществото и към момента имаме регистрирани около 55 членове. Събираме всякакви бирени артикули от капачки до етикети и поставки за халби бира. Самите бутилки и кенове също са предмет на колекцията ни. Ние сме единствената такава организация в България. Имаме представители от Плевен и Ловеч, но тази година мислим да посетим и вашия регион на местата, където са пивоварните в Лом и Мездра" - каза Огнян Аспарухов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50