Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колекционерските страсти - хоби или начин на живот

3
Снимка: Николай Петков Личен архив

Колекционерите са хора, възприемани странно от неразбиращите тяхното хоби. Те са онези, които през последните години успяха да купуват, съхранят и опазят произведения на изкуството, рекламни материали, сувенири и музикални албуми и колекции, често дори и с цената на лишения. Това, което те притежават, остава скрито, а колекционерите избягват да говорят за притежанията си и предпочитат да ги показват анонимно. 

Чавдар Антов от село Меляне, община Георги Дамяново колекционира дълги години антични и занаятчийски предмети. Скулпторът продължава да води съдебна битка, за да си върне иззетата от полицията колекция. Припомняме ви, че през септември 2015 година криминалисти конфискуваха стари оръжия, глинени съдове, старинни накити и монети, събирани с години в частния му музей. С него разговаря Лилия Димитрова

"Деветнадесет години събирам тази колекция. Първоначално нещата тръгнаха от творчеството, свързано с вграждане на скрап в скулптурите ми. С годините започнах да си отсейвам някои работи и създадох колекцията от фибули и апликации" - сподели Чавдар Антов.


Николай Петков от Видин е колекционер на умалени модели камиончета и леки коли само от една запазена известна марка немски автомобили. Той работи като продавач- консултант в магазин в града, но контактува през интернет с колекционери от целия свят. 

Снимка: Николай Петков Личен архив"Моята страст са камионите. Баща ми е шофьор и съм израснал с тях. Първото ми камионче бе подарък от него. Сега поддържам връзка с много хора от други градове и си разменяме различни модели. В момента имам около 20-ина бройки" - каза Николай Петков. 

Светослав Жоров е родом от Лом, но живее и работи във Франция като 3D аниматор. Неговата страст е колекционирането на автомобили в умален мащаб.

"От 2007 година започнах да събирам, само американски мускули от ерата между 60-те и 80-те има и тук-там някой модел от 90-те, и по новички след 2000 година. Буквално от цял свят имам модели. Още петнайсетина модела ми останаха да събера точните автомобилчета, оставили парче история в автомобилостроенето. Някои са лимитирани серии или такива, които са участвали във филми като "Лудия Макс", "Среднощен ездач", "Да изчезнеш за 60 секунди" и са много скъпи. До сега не съм си правил сметка за точна сума, но излиза около 10 000 лв. Няколко от моделите само аз ги притежавам в България, защото има и други хора, запалени по това хоби. Някои са на различна тематика, разбира се, камиони, пътностроителна техника или мотори. Представяни са в Италия и Франция, като са печелили и награди. Надявам се, като ги събера напълно, отново да ги покажа на конкурси" - разказа за колекцията си  Светослав Жоров.
 

Снимка: Огнян Аспарухов Личен архивОгнян Аспарухов е координатор на Общество на колекционерите на бирени артикули в България. 

"През 2013 година създадохме обществото и към момента имаме регистрирани около 55 членове. Събираме всякакви бирени артикули от капачки до етикети и поставки за халби бира. Самите бутилки и кенове също са предмет на колекцията ни. Ние сме единствената такава организация в България. Имаме представители от Плевен и Ловеч, но тази година мислим да посетим и вашия регион на местата, където са пивоварните в Лом и Мездра" - каза Огнян Аспарухов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08