Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за големия студ

Снимка: EPA/BGNES

Студ сковава страната от края на седмицата. Още утре се очакват сняг и поледица, жълт код е обявен за 12 области. На метеорологичната карта на Българския Северозапад минималните температури ще паднат до минус 10, минус 15 градуса във Видинско до минус 20 градуса във Врачанско. Това прогнозира синоптикът от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Николай Ятански:

"Някъде от порядъка на минус 8, минус 10 градуса ще бъде в събота и неделя във Видин. Температурите в района на Видин няма да паднат до минус 20 градуса. За понеделник сутринта, когато се очаква някакво разкъсване на облачността, тогава може би да бъдат между минус 10 и минус 15 градуса... Ако има някакви валежи, те ще бъдат основно в петък. В събота- сравнително студено време, но с отслабваща интензивност на валежите. Сняг може би да съберете около 20-ина см."


По-студено и с повече сняг ще бъде времето в районите на Враца и Монтана, обясни синоптикът:

"Със сигурност по-студено ще бъде във Враца и Монтана. Минималните температури ще бъдат събота и неделя до минус 15 градуса, да не кажа нещо по-страшно. Засега такава температура чакаме. Валежите със сигурност ще бъдат по-големи, от порядъка на 40 см и нагоре, ако всичко се сбъдне, разбира се... В понеделник ще има временно разкъсване на облачността, тогава ще е най-студено - за Враца и Монтана от порядъка на минус 15 до минус 20 градуса."

Вятърът няма да е силен, но не е изключено пътната обстановка да бъде усложнена от навявания и преспи. Ето защо синоптикът съветва:

"Вятърът, колкото и да не е силен, все пак ще създава условия тук-там да им навявания и да се образуват преспи. Така че, ако някой е тръгнал на път тогава, да се не случи случка и да се чуди какво да прави."

Прогнозираните температури са нормални за януари и далеч от абсолютния минимум, посочи синоптикът. Той припомни, че във Видин най-ниската температура е минус 32,5 градуса, измерени на 8 януари 1947 година. В Монтана най-студено е било на 9 февруари 2012 година - 24,6 градуса. Във Враца абсолютният минимум е от 5 февруари 1950 година - минус 26,2 градуса.

Д-р Светлана Антонова, началник на Спешното отделение във видинската болница.
Как ни влияят минусовите температури и как да се пазим от тях- попитахме д-р Светлана Антонова, началник на Спешното отделение в МБАЛ "Св. Петка"-Видин":

"Организмът по принцип има нужда от определен срок, в който да се адаптира и тези резки промени от много топло към много студено обикновено действат стресово на организма. Винаги, когато настъпи такова застудяване, освен опасността от измръзване, когато се стои прекалено дълго време навън на студа, опасността за хората в домашни условия е от промяна в кръвното налягане, влошаване състоянието на сърдечно болните, по-често инсулти и всичко това влошава здравословното състояние на рисковите пациенти. Хората, които са изложени на лоши метеорологични условия - работещи навън, имат нужда от по-често влизане на топло и правене на почивка, пиене на повече топли течности. В същото време има хора, които живеят в лоши битови условия, отглеждат се сами, нямат близки. Те често попадат в Спешното отделение с измръзнали крайници, във влошено общо състояние. Тези хора имат нужда от грижи. Имахме такъв случай наскоро - една седмица без отопление, без хранене и значително влошаване на състоянието на пациента."

Редовен прием на медикаментите и поддържане на кръвното налягане в нормални граници, пиене на топли течности, ограничаване на контактите с много хора са препоръките на д-р Антонова към хипертониците. На работещите на открито тя препоръчва през определено време да влизат вътре и да пият топли течности.

Студеното време може да ни създаде и битови проблеми. Ако живеете в къща, сигурно поне веднъж ви се е налагало да ремонтирате замръзналия през най-студените зимни дни водомер. Ситуацията е неприятна, но не и неизбежна. Как се справят видинчани, провери Моника Йосифова.

"На село се случва да замръзне. Размразяваме с топла вода. Някой път става, друг път - не. Пукат се водомерите... Пускаме малко вода да капе, за да не замръзват тръбите... Няма сметка да се остави чешмата да тече цяла зима, замръзва на цифуняка, даже. После вдигаш ръце и чакаш... Под минус 15 градуса замръзват. Случвало се е, но от 2-3 години не е. Сложил съм изолация от дунапрен, допълнително и парцали."

Снимка: Радио ВИДИН
Как да предпазим водопроводната инсталация и в частност водомера от ниските температури попитахме инж. Надя Алексиева, ръководител на Район "Видин" в местното водоснабдително дружество.

"На първо място жилището трябва да е топлоизолирано. Ако жилището не се обитава, задължително трябва да се спре кранът преди водомера, да се източи инсталацията, за да няма проблеми с измръзване. Тръбите трябва да са изолирани. В помещенията, където са общите водомери, прозорците трябва да са затворени, да се сложи стиропор около водомера, за да не замръзва. В селата, където има шахти, най-добре е в шахтите да се сложат или чували с дървени стърготини, или със слама. Шахтите задължително трябва да имат дървен капак, който много предпазва от студа."

Не е желателно да се пускат чешмите през зимата. Това може да има обратен ефект и да доведе до по-голяма авария или много голяма сметка за вода.  

Ако предприетите мерки не ни помогнат и водомерът замръзне, тогава е добре да се обърнем към специалисти за ремонт или подмяна на устройството.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40