Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще променят ли живота на децата с увреждания новите месечни помощи

2
Снимка: Радио ВИДИН

Катя Стоянова е майка на 16-годишния Влади, който има мускулна атрофия, трети тип. Налага се да се придвижва с количка. Влади е ученик във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", където учи живопис. В училището има изграден асансьор, който му помага за придвижването между етажите и различните кабинети. Казва, че рисуването му носи удоволствие. В свободното си време играе шах. Майка му е назначена по програмата за личен асистент на 4-часов работен ден и получава заплата.

"Това ми е всъщност работата. Получавам детските, които са двоен размер, според заболяването на детето, еднократно за месец, плюс тези интеграционни добавки- за обучение, за балнеолечение, за храни, диети. На месец съм взимала 380 лева, общо", разказа Катя Стоянова.

Сега, с новия вид месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, семейството ще получава 930 лева. Толкова е размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с 90 и над 90 на сто степен на увреждане.

"Това е по- добър вариант, защото може да си ги разпределиш в кое направление да идат- например, част от тях за лечение, за почивка, средства, които са нужни за самото дете."

Новият вид месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане цели облекчаване и подпомагане на семействата на деца с увреждания при отглеждането им в семейна среда. Месечните помощи ще се предоставят независимо от доходите на семейството.

Венцислав Боянов"Промените в Закона за социално подпомагане на деца са свързани с предоставяне на месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл.8 от Закона за семейни помощи за деца /ЗСПД/, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване. На родители и осиновители, които отглеждат деца с трайни увреждания, при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството, по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето /ЗЗД/ е единият вид и другият е семействата на роднини или близки и приемните родители, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл.26. Размерите на помощите са диференцирани в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност", каза Венцислав Боянов- директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин.

За дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане помощта е 930 лева; за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане- 450 лева и от 50 до 70 на сто- 350 лева.

Според закона дете с трайно увреждане е дете или лице до 20-годишна възраст с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Месечните помощи ще се предоставят до навършване на 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по- късно до 20-годишна възраст. След това хората с трайни увреждания имат право на месечни добавки за социална интеграция.

Потърсихме и Митко Николов от видинското сдружение  "Достоен живот"- правозащитна неправителствена организация на и за хора с увреждания. Според него с новия вид месечни помощи нищо няма да се промени в живота на Владко и майка му:

Митко Николов"Единствено ще дойдат едни средства допълнително. Всеки един човек има нужда от едни средства допълнително. Той може да си купи повече сирене, може да купи повече хляб, но това не означава, че животът на Владко ще се промени. Той ще продължи да ходи на училище по стария си начин, той ще продължи да ходи със старата количка, защото държавата с тия пари, които му дава сега тя няма да му купи нова количка, няма да му даде техническо помощно средство, ако има нужда затова, че той рисува прекрасно."

Сдружение "Достоен живот" настоява за разглеждане на Закон за личната помощ и реформа в системата на социално подпомагане.

"Ако държавата е решила, че трябва да даде още средства, нека да ги използва по правилния начин. Нека тези средства да ги даде под формата на личен бюджет и тези средства да бъдат използвани за образованието на детето, за наемането на асистенти, за различни курсове, да бъдат използвани за технически помощни средства и само затова", допълни Митко Николов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00