Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволец в снега

Жители на Козлодуй също помогнаха за разчистването на снега.
Снимка: Община Козлодуй

Снегът и вятърът затвориха пътища до много села в Северозапада и хората останаха блокирани дни наред. Прекъснати са доставките на хляб и лекарства, достъпът до медицинска помощ е затруднен, на места имаше и проблеми с водоподаването, с телефонните връзки. Оказа се, че не навсякъде разчитат само на държавата да се справи с последиците от снежното бедствие.

СнимкаРазказахме ви в новините на Радио ВИДИН за кметицата на село Мали Дреновец в община Димово, която занесе хляб на хората от съседното село Владиченци- на гръб и през снега, защото пътят не е разчистен. Борислава Георгиева каза, че помага, защото така разбира отговорностите, които носи като кмет:

"Днес кметът на Владиченци дойде и го взе. Фирмата кара хляба тук, просто защото не може да стигне до там. Ето сега друг човек е дошъл и чака да дойде някой и да го помоли да му вземе лекарства. Не случайно са ни назначили на работа като кметски наместници- да помагаме, а не да си седим вкъщи."


Два дни беше непроходим пътят до село Долни Вадин в община Оряхово. Днес, 10 януари, вече може да се стигне до селото, пристигнали са и служители на мобилния оператор, които са възстановили телефонните връзки.

Снимка: Иван СпасовКметът на Долни Вадин Иван Спасов доставя хляб на хората през тези два дни от съседното село, помага и по всеки възможен начин, защото в населеното място с предимно възрастно население, няма кой друг да помогне, освен кметът.

"Остров- Вадин беше затворен пътят. Сега в момента е проходим. Няма никакви проблеми вече. Телефони нямахме от петък след обяд. Днес освободиха пътя, хората дойдоха и смениха чипа. С каквото можем, помагаме. Има тук един работник към кметството, благодарение на кмета на Оряхово и с него сме навсякъде. Това е положението", каза Иван Спасов.

Граждани от Козлодуй също помогнаха на Общината в снегопочистването. Цветелин Каблешков, Ангел Белчев и Мартин Митев бяха близо час навън със снегопочистваща техника и съдействаха за опесъчаване на три големи баира в Козлодуй. Те сами предложили помощ на Общината по време на среща с общинското ръководство.

"Ние го правим доброволно, да покажем, че може и да се помогне по някакъв начин, а не само да се стои пред компютъра. Отидохме с още двама приятели и с един камион от "Комунални дейности" помогнахме с опесъчаването на два по- опасни баира и пред Бърза помощ. Някъде около час ни отне", сподели Мартин Митев.

Мартин Митев казва още, че ако всеки един гражданин, независимо от кой град е, положи малко усилия да помогне, по- лесно ще се справим с всеки един проблем.

Разказахме ви и за бедстващото семейство от Видин, което попадна в снежен капан през почивните дни, пътувайки за погребение във видинското село Майор Узуново. Пътят е бил затрупан от снежната виелица и автомобилът, с който се придвижвали хората, е бил принуден да спре на три километра от селото, като престоява там над два часа, в очакване на помощ от Община Видин, доброволци и частни фирми. След като ги измъкнали от преспите, успели да стигнат до селото и да пренощуват при познати.

СнимкаКметът на Майор Узуново моли за помощ местен жител- Анатоли Валентинов. Той работи при земеделски производител с техника и с разрешението на собственика излиза да помага при почистването на улиците и отсечката към селото.

"Помолих Анатоли да почисти пътя вътре в селото, до гробищата. Момчето се отзова веднага. В продължение на часове почисти селото. Половин час след като снабдихме селото с хляб и други необходими неща, навеищата станаха и по- големи. Имаше техника вече на "Гражданска защита", също бяха аварирали. Бях принуден отново да отида, беше си легнал вече да почива и го помолих отново да отиде и поне да измъкнат хората от преспите и машините. Отново се отзова. Работи самоотвержено и без никакви претенции момчето през цялото време, за което безкрайно му благодарим всички", разказа кметът на Майор Узуново Красимир Георгиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40