Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна приемът на общински проекти в конкурс на Съвета на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

Започна набирането на проекти за участие в конкурса на Съвета на Европа за популяризиране на добрите практики в местното самоуправление в България. Програмата е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление към Съвета на Европа и в България се реализира с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините. До този момент е изпълнявана успешно в редица европейски страни: Армения, Гърция, Молдова, Румъния, Сърбия, Украйна, Унгария, Швейцария.

"За първи път ще се реализира в България, като периодът, който обхваща е от октомври 2016 година, когато започна подготовката, до май 2017 година. Целта е добрите практики, които съществуват в много български общини да бъдат откроени, да бъдат популяризирани и да достигнат до по- голяма част от хората и от органите на местното самоуправление. Важното е да се знае, че тези добри практики трябва да бъдат реализирани в последните 18 месеца. Самото кандидатстване на Общините ще става през януари и февруари, като окончателният срок е 15 февруари за изпращане на практиките, а самата оценка и награждаването на отличените практики ще бъде в периода март- май 2017 година", каза във Видин по време на информационната кампания за разясняване на конкурса Славея Христова от Фондация за реформа в местното самоуправление, която координира проекта на Съвета на Европа за добрите практики в местното самоуправление на България.

СнимкаВ първото издание на Програмата за добри практики в България тематичните области са три: общинска подкрепа за граждански инициативи, нови технологии и решения в управлението, социални иновации и партньорства.

Критериите
за оценка на практиките са: релевантност и въздействие, публичност и прозрачност, иновативност, устойчивост.

Всички български общини имат право и са поканени да участват в конкурса.
Вижте още

Акад. Карталов: Откриваме "Опера на върховете" с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание

С голям концерт, посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание, ще бъде открит Петият летен фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" . В памет на дейците на народното дело първите солисти на Софийската опера ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла,..

публикувано на 12.08.20 в 12:05

Живот и мисъл за чистата храна

За здраве и чиста храна говорим в "Земята, която ни храни". Срещаме се с двама души, за които чистата храна е начин на мислене и живот.  Първият ми събеседник е Теодор Вълчев от София. Развивал е успешен бизнес, минал е и през телевизия и продуциране на различни предавания... Не е имал село и никога не е живял на село, но преди известно..

публикувано на 11.08.20 в 19:30

"Неделник" от 9 август 2020 година

"Неделник" брой 321- ви е тук . Темите: За първи в 87-годишната история на литературния клуб "Кръстьо Пишурка" при народното читалище "Постоянство 1856" кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов има удоволствието да покани неговите участници на прием по случай завършването на творческия сезон 2019-2020 година. За срещата разказва..

публикувано на 09.08.20 в 13:10

Красота от непотребни материали

Да прави  фигурки и украшения от хартия е новото хоби на  Добринка Димитрова. Тя е от Видин и се е запалила по направата на изделия от хартия от два месеца. Споделя, че да прави красиви неща от материали, които по принцип се изхвърлят, е голямо удоволствие за нея. За своя старт в изработването на хартиени фигурки Добринка разказа:..

публикувано на 07.08.20 в 16:25

Монти: Във Видин ще е предпремиерата на новата ни песен

Остават два дни до първото издание на фестивала Summer Vibes Vidin 2020 с послание към младото поколение и техните родители, да излязат навън и да забравят за два дни „мрежата“. На 8-и и 9-и август, край замъка „Баба Вида“ ще има музикална работилница, хореографи ще изнесат уроци по танци, а събитието си партнира и с „Игрите на 90-те“ - платформата,..

публикувано на 06.08.20 в 11:08

"Неделник" от 2 август 2020 година

На Ретропарад, като на Ретропарад . Много емоции и настроение. "Vintage Vehicles Vidin 2020" премина невероятно . Хубави хора със страхотни автомобили. Това е основната линия в "Неделник" брой 320-ти. Разбира се преглеждаме за начало старите вестници. След това човекът, който даде душа и сърце за да направи Ретропарада, Иван Цолов..

публикувано на 02.08.20 в 13:10

Традиционно масово изкачване на Миджур в първата събота на август

Предстои 26-ото изкачване връх Миджур, висок 2 168 метра. Туристическата проява се организира от туристическо дружество "Бонония"- Видин и по традиция се провежда първата събота на август. Желаещите трябва да се запишат предварително в офиса на дружеството.  "Въпреки усложнената обстановка, ще се проведе традиционното изкачване на връх..

публикувано на 30.07.20 в 14:40