Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта търси възможност за достъп на България и Румъния до визовата информационна система на Шенген

| обновено на 14.01.17 в 09:13
Снимка: архив

Министърът на вътрешните работи на Малта Кармело Абела, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, съобщи в специално интервю за БНР, че страната му търси възможности за ранен достъп на България и Румъния до визовата информационна система, преди да се реши проблемът с пълноправното им членство в Шенген:

Търсим начини как да си сътрудничим по-тясно с тези две държави докато те се присъединят към Шенгенската зона. Има вече съгласувано с Еврокомисията предложение за достъп до системата ВИС. Трябва да получим становище и от правната служба на Съвета дали предложението юридически е възможно. За първи път ще го обсъждаме на ниво експерти и представители в работна група другата седмица.

На въпрос дали Малта ще организира дебат за присъединяването на страната ни към Шенген, министър Абела отговори, че първо ще изчака доклада на Брюксел по правосъдието и вътрешните работи:

Предишното ротационно председателство на словаците вече се опита да работи по проблема с Румъния и България. Мисля, че е по-мъдро да се изчака първо доклада на ЕК, преди да се правят други коментари. От резултатите на доклада може да се прецени, дали ще продължим по-нататъшните дискусии ли не. Поне към момента имаме предложение за евентуален частичен достъп до някои Шенгенски системи. Но е твърде рано да се говори за нова дискусия по разширяването на Шенген. Не и преди излизането на доклада по правосъдието и преди заседанието на работната група по информационните системи идната седмица.

От Европейската комисия нито са потвърдили, нито отрекли информацията. В момента полицейските служби у нас не могат да проверяват през единната компютърна система за обмен на данни дали Шенгенските визи на влизащите у нас чужденци са валидни или не. България много пъти е поставяла това като проблем при опазването на външните граници на Евросъюза.

В сряда Малта даде официален старт на шестмесечното си ротационо председателство в ЕС. Законодателен приоритет на председателството ще бъдат мерките за овладяване на миграцията. Става дума за 7 законодателни предложения, които отлежават в секретариата на Съвета на ЕС месеци наред, защото 28-те правителства все още не са се договорили по тях. Най-спорна е предложената схема за задължителни квоти за разпределяне на бежанци на автоматичен принцип от държавите на първа линия, които в бъдеще отново могат да пострадат от нов наплив на бежанци.  

Стремим се към всеобхватно решаване на проблема с миграцията, така че не става въпрос за спор кое да е първо и кое – второ. Подсигуряването на външната граница е важно, но също така трябва да работим с държавите на произход и на транзит на мигранти извън Евросъюза, подчерта още Кармело Абела:

Икономическата логика предполага да инвестираме повече там, за да намалим първопричините за хората да емигрират. Нужно е също така да се гарантира политическа стабилност и функционираща държавност не само в Либия, но и в цяла Северна Африка. Също толкова важно е да постигнем това и в Сирия, защото много бежанци идват оттам. Същевременно трябва да решим нашите вътрешни проблеми - освен реформата на Дъблинското споразумение - създаването на нова Европейска агенция по убежището. Много от тези въпроси са свързани един с друг, затова възнамеряваме да въведем тематичен подход при обсъждането на законопроектите, а не да ги преговаряме един след друг.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!