Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Валентина Пенева

Валентина Пенева: "По пътя на сърцето си вървя"

25
Снимка: Валентина Пенева, личен архив


В "Калейдоскоп"- нашия шарен северозападен сборник с истории за живота, отваряме една пъстра страница, в която сериозно място заемат цветята. Защо? Защото моята събеседничка отглежда десетки видове цветя- в саксии, кашпи, декоративни сандъчета и най-вече в двора на своя обичан селски дом. Тя се казва Валентина Пенева. Родом е от Нова Загора, но както сама казва, в общата й житейска сметка годините, които са минали тук- в нашия Северозапад, са два пъти повече от времето на детството и юношеството в родния й край.

Видинският период от живота на Валя започнал след един леден 18 януари, преди повече от 30 години, когато Валя и Кирил- студенти в Русенския университет "Ангел Кънчев", вдигнали през малката ваканция между първия семестър и зимната сесия своята голяма новоселска сватба.

"През целия си живот съм следвала сърцето си и мисля, че то никога не ме е излъгало или подвело", казва Валя.

Дъщерите на Валентина Пенева, Снимка: Личен архив"Мама някога казваше, че те, тези неща- нещата от живота, вървят от рамо на рамо. И каквото на теб ти се случва по твой избор, после те стига и не по твой избор...", спомня си Валя.

И така, както тя от слънчевата и топла Централна България идва в нашия ветровит Северозапад, така след години двете й дъщери избират своя път далеч от родния дом. По-голямата живее в Швеция, а по-малката е в България, но чак във Варна.

"Нищо, че малката ми дъщеря живее в България, виждам я горе-долу толкова често, колкото и голямата. Защото тя се занимава с вариететни програми и винаги е заета. А най-много е заета по празници, когато на нас с баща й ни се иска да съберем около обща трапеза цялото семейство. Но такива са при нас нещата от живота... Аз вярвам, че те са удовлетворени и щастливи с избора, който са направили. Да, липсват ми. Много ми липсват. Но би било егоистично от моя страна да им казвам и показвам, че ми е мъчно за тях- защото зная, че там, където са избрали да живеят, живеят добре. Какво повече да иска от Съдбата един родител", откровено признава Валя.

Голямата дъщеря на Валентина Пенева, Снимка: Личен архив

И ми разказва за решението на голямата си дъщеря да замине за Англия, където започва като шофьор на автобус, а после израства до шеф офис в същата фирма и управлява около 180 водачи- всичките мъже. Началния си избор прави от прагматизъм, но се оказва, че си е предизвикателство и след преместването си в Швеция, макар вече да няма преки финансови причини да работи постоянно, тя понякога сяда отново зад волана на някое от градските чудовища- автобусите с по две-три секции, които, погледнати отдалече, в завоите приличат на голяма пъстра гъсеница. Сега някогашното малко момиченце от черно-бялата русенска снимка се подготвя да изучава криминалистика и цялото семейство е в очакване какво ще бъде поредното приключение, в което смело ще влезе.

Малката дъщеря на Валентина Пенева, Снимка: Личен архивНа висок адреналин живее и малката дъщеря.

"Почти не почива. Налага се понякога да сменя костюми и грим в колата, да прави сама дизайна на сценичните облекла, да работи едновременно по общата хореография и да репетира самостоятелно, защото поканите за участия са най-различни. Но тя за това си мечтаеше още като ученичка в училището по изкуствата във Видин- за голямата сцена, за светлината на прожекторите, за аплодисментите на публиката. Като дете много обичаше спортните танци. Когато ни каза, че ще кандидатства във Варна в специалност вариете, мислехме, че е избрала много труден и високо конкурентен артистичен път. Но пък сега работи това, което обича", разказва Валя.

Говорим си с Валентина Пенева за нейните страсти и слабости, за случайностите и за закономерните събития в живота. Сега Валя управлява собствен бизнес, майка е на две прекрасни дъщери и щастлива баба на две момчета. Обича цветята, селския си двор, срещите с приятели около празнични и делнични вечерни трапези и тихите сутрини пред чашка кафе на просторната веранда в дома й- сред морето от зеленина, което сама е сътворила.

Домът на Валентина Пенева, Снимка: Личен архив"Имам всякакви цветя. Някои от тях изглеждат екзотично- имам няколко вида клематиси, пасифлора. Но все пак предпочитам непретенциозните бабини мушкати, лалета, зюмбюли и дворни рози. Макар да ги наричат принцеси, розите не са капризни за отглеждане. Имам различни сортове. Мушкатите например не обичат да им е топло. Дори и през зимата. Те обичат да им е светло", споделя своя опит с цветята Валя.

Другата страст на Валя са погачите. С фантазия и отдаденост към хляба тя ритуално меси и пече своите празнични пити. И когато идват празници, и без повод. Какво слага на трапезата до тези разкошни погачи?

Погачите на Валентина Пенева, Снимка: Личен архив"Новоселяни не сядат на масата без червено вино. Кирил обича свинска кавърма. Добре стоят всякакви вкусотии- и от месо, но и без месо. Най-важното е около трапезата да са седнали хора, с които ти е топло и усмихнато.

Валентина Пенева, Снимка: Личен архивМного ми е важна усмивката. По това ме познават, че не съм от този край- че се усмихвам. А на мен ми се иска повече хора да се усмихват. Тук. При нас. Защото аз отдавна съм си с двойно гражданство- колкото от родната ми Нова Загора, толкова и от Видин. А за Ново село да не говорим- там е моето щастие", подчертава Валя.

Една усмихната и лъчезарна обичана жена- майка, съпруга, приятел. Дошла в нашия ветровит Северозапад по пътя на сърцето и останала тук, при човека, с който е събрала дните си.

"Вярвам, че човек е такъв, каквито са мечтите му", уверява ме Валя. За да научите повече за нея, за нейните приятели и близки, за нейните тайни в отглеждането на цветя и печенето на красиви и вкусни погачи- чуйте прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40