Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

140 години от рождението на видинския кмет

Д-р Бърни Бончев благоустроява и хигиенизира Видин

8
Д-р Бърни Бончев (вляво) при краеведско проучване в село Слана бара.
Снимка: Държавен архив- Видин

На 12 януари се навършиха 140 години от рождението на изтъкнатия гражданин и кмет на Видин - д-р Бърни Бончев. Полиглот, изследовател, общественик, публицист - човек с разностранни интереси, той е оставил следа в историята на града, въпреки че е бил кмет само 4 години. С интересен житейски път, д-р Бърни Бончев решава да остане да живее във Видин, въпреки, че е учил в Женева и е бил женен за швейцарка. Историята на живота на именития кмет ни разказва началникът на видинския архив Светлана Кръстева:

"Доктор Бърни Бончев още приживе е организирал своя архив и през 1963 година лично дарява документите си на Държавен архив- Видин и в завещанието си пише, че ги дарява с оглед да могат да бъдат запазени за бъдещо ползване в страната. Именно от тези документи, освен от всички публикации, които са правени за него, ние можем да съберем неговата биография и неговия жизнен и творчески път. Назначен е за кмет на град Видин от 1934 година и е такъв до 1938 година. През това време се вземат редица мерки за благоустрояване и хигиенизиране на Видин. По време на неговото кметуване градът се водоснабдява, пресушават се блатата, построяват се тротоари и бордюри, което става и с участието на гражданството, преместват се циганите от заблатените места, които са обитавали в нов, по- хигиеничен квартал. Строежът на водопровода във ВидинПрез целия си активен живот д-р Бърни Бончев е изнесъл стотици беседи, писал е над 1 000 статии, брошури, книги на здравна тематика. Голяма част от статиите и лекциите, които изнася имат за цел превенцията, здравната просвета на населението, създаването на хигиенни навици в бита, във възпитанието на подрастващите и отговорността и дейността на управниците за благоустрояването на жизнената среда. Бил е председател на следните дружества във Видин: на археологическото, журналистическото, червен кръст, борба с туберкулозата, на въздържателно дружество. Един от основателите и председател на "Културен комитет за повдигане на видинския край". Членувал е в Българския лекарски съюз и по време на кметуването си е работил, така че да реализира своите виждания за хигиенизиран град със здрави, просветени и активни жители. При толкова напрегнат професионален път наистина е изненадващо колко много време той е отделял за краеведски проучвания. През свободното си време е изучавал исторически извори, научни публикации и изследвания, извършвал е обстойни теренни проучвания в селищата от областта, събирал е информация и е писал историята им. Събрани материали и написани истории има за Брегово, Чупрене, Слана бара, Ново село, Раковица, Горни Лом, Цар Петрово, Подгоре, Шишенци, Струиндол, Старопатица и още много, много селища от видинския край.

СнимкаЗа наша радост и удовлетворение наследниците на д-р Бърни Бончев продължават дарителската традиция. През 2012 година доц. д-р Жан Гологанов, негов правнук, предаде документи, събрани и комплектувани от дъщерята на д-р Бончев - Магдалина. Най- обемистата част от тях е за Видин, с истории за гравитиращите около града села. Второто тематично направление е за Лудогорието, а третото се отнася за историята на село Княжево, сега квартал на София и за Люлин планина, където д-р Бърни Бончев е прекарал последните 8 години от живота си." 
 
 
През тази пролет правнукът на д-р Бърни Бончев - Жан Гологанов ще посети Видин и ще представи сборник със спомените на именития си предшественик, по който работи от 2 години.

Цялата история за живота на д-р Бърни Бончев чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10