Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Каменов: Високите токчета крият риск от деформации

Обувките да са с ток до 2-3 см, съветва д-р Каменов.
Снимка: Радио ВИДИН


Халукс валгус, или "кокалче на палеца на ходилото" е хронично заболяване, при което костите започват да изпъкват настрани от нормалната ос на пръста. Това е едно от честите ортопедични заболявания, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Ивайло Каменов, ортопед-травматолог в УМБАЛ "Царица Йоанна" - София. Той обясни кои са рисковите фактори за възникване на проблема:

"Рискови фактори за възникване на халукс валгус са носенето на тесни обувки, най-вече от жените, носенето на обувки с високи токчета, артритът и артрозните промени, генетичната предиспозиция, плоското стъпало. Също така до халукс валгус могат да доведат и някои други заболявания като детска церебрална парализа, множествена склероза, заболяването на Шарко, полиомиелит и др."

Първоначално проблемът е само естетичен, но постепенно той се задълбочава. Появява се болка, обясни д-р Каменов:

"С течение на времето става все по-трудно да се намерят обувки, за да може да се скрие този дефект. Налице е болка в големия пръст на ходилото при ходене и дори в покой. Появява се зачервяване на меките тъкани в тази област. Спада напречният свод, появяват се болезнени мазоли, което значително нарушава походката на пациентите. Поставянето на диагнозата не изисква някакви специални методи, а патологията се вижда от опитния травматолог веднага при клиничния преглед."

Заболяването се наблюдава във всички възрастови групи. Според изследване на Националния център за здравна статистика на САЩ най-засегнати са хората над 60 години - 16%. Същото изследване сочи, че от 2 до 4 пъти по-голяма е честотата на заболяването при жените, което най-вероятно се дължи на носенето на тесни обувки и на обувки с високи токчета, коментира д-р Каменов. Той обясни, че за лечението на заболяването в началните етапи се прилагат различни пръсторазделители, шини и стелки:

"Силиконовите пръсторазделители имат за цел да предотвратят отклонението на палеца на ходилото, което е основната характерна черта на заболяването. Трябва да се има предвид, че в началните етапи, когато се поставят тези пръсторазделители, те лесно могат да накарат пациента да се откаже да ги носи, защото предизвикват известен дискомфорт. Но това не трябва да отказва пациентите и те трябва да са упорити в лечението.

Стелките също се използват при лечението. Те имат за цел да поддържат напречния и надлъжния свод на ходилото и да действат като амортисьори. В последно време популярност добиха и нощните шини, които имат за цел да поддържат палеца в коригирана позиция и през нощта. Тоест със съвременното консервативно лечение може да се осигури адекватна позиция на палеца както през деня, така и през нощта.

Когато консервативното лечение не помага за корекция на деформацията, тогава вече се прибягва към оперативното лечение. Към него прибягваме, когато има тежко валгусно разместване на палеца, при нарушение на походката, при болка при ходене и когато е налице т. нар. хроничен бурсит. Видовете операции са различни..."


При ненавременно лечение може да се стигне до инвалидизиране, постоянна болка, невъзможност за носене на обувки, нарушаване на стойката и походката. Погрешно е да се смята, че решаването на проблема с кокалчето е решаване на някакъв козметичен проблем. Това е решаване на един изцяло биомеханичен проблем, от който зависи стойката и походката на пациента."

Снимка: БГНЕС


Какви обувки да носим, за да нямаме проблеми с краката?

"Свръхвисоките токчета на обувките поставят ходилото в една екстремна позиция, при която цялата тежест на тялото се понася от предната част на ходилните кости. Голямото натоварване причинява възпаление на меките тъкани и на нервните структури в тази област. Хроничното преобременяване води до дегенеративни артрозни изменения с последваща деформация на ходилото.

Обувките с равна и много ниска подметка са много удобни за всички хора и ежедневно се носят. Когато обаче се ходи всеки ден с такива обувки петите направо се набиват в земята, тежестта на цялото тяло се пада в задната част, което води до изместване на центъра на тежестта и се натоварва повече ахилесовото сухожилие. Ежедневното носене на този тип обувки причинява отток на крайниците, възпаление и проблеми с кръвообращението.

Носенето на обувки с ниски токове, които са широки в предната си част и са с мека, гъвкава подметка, позволяват ходилата да заемат по-физиологична позиция. Това облекчава натиска върху ходилните кости и пръстите. Препоръчва се токче до 2-3 см височина."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40