Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 януари 2017 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Учениците от най-старата видинска гимназия СУ "Цар Симеон Велики" отбелязаха Международния ден на снежния човек. В двора, и пред сградата на училището всички се включиха в направата на снежните фигури. Екипът на Радио ВИДИН също стана част от празника, като направи двама снежковци на пл."Бдинци".


Община Видин получи за срок от 10 г. правото на управление върху средновековната крепост „Баба Вида“. Решението от днес на Министерски съвет ще позволи на местната власт да изготви цялостен проект за дългосрочно и трайно поддържане и опазване на символа на Видин, който има статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, с категория „национално значение“, и на парка около нея.

Няма затворени пътища на територията на областите Видин, Враца и Монтана. Остава ограничено движението за МПС над 12 т на пътя Монтана-Видин. Отпадат ограниченията за товарните моторни превозни средства по пътя Видин-София. Заради обилния снеговалеж и засиления тежкотоварен трафик остава усложнена пътната обстановка във Видинска област. Отворен е околовръстният път на Видин, в посока граничния пункт Дунав мост 2. Заради пътния инцидент с четири товарни автомобили по- рано днес беше затворено едното платно за движение. Превозните средства в посока Дунав мост 2 са отбивани от органите на реда и минаваха през града. Затова и опашката от камиони беше на булевард "Панония", в крайния квартал на Видин. Опашката за граничния пункт е около 7 километра. Другите тирове, които идват от града са на отделна опашка. Към момента няма изцяло затворени пътища в областта, каза началникът на сектор "Пътна полиция", гл. инспектор Владимир Герасимов. "Пътна полиция" реагира на сигнали за непочистени пътища и улици, но контролът и налагането на санкции са в правомощията на стопанина им- Агенция "Пътна инфраструктура" или Общините, добави гл. инспектор Владимир Герасимов. Според синоптичната прогноза, ще продължи да вали сняг и в съчетание с вятъра ще има виелици и навявания. Очаква се нова снежна покривка до 10 см. На територията на община Враца в момента тя е 27 см. Във всички населени места има ел. захранване и водоснабдяване, съобщават от общинската администрация. По информация на „БКС “, към момента на територията на град Враца работят 13 външни машини и 11 машини на комуналното дружество. Техниката извършва снегопочистване на основните пътни артерии и на малките улици. Пътищата до всички села в общината са проходими при зимни условия. Сигнали за недостъпни участъци е имало за селата Мраморен - Голямо Пещене, Згориград и Власатица -Лиляче. По средата на зимата, солта, с която трябва да се обработват пътищата против заледяване свърши. Сол няма и при основните доставчици в България.


В Административния съд във Видин е спряно делото на наследник на загинал при инцидента в завода за боеприпаси в село Горни Лом. На първи октомври 2014 година експлозия отне живота на 15 души.

Малките казани за варене на ракия ще са с вместимост до 1000 литра обем, а не както досега до 500 литра. Това стана възможно с приетите на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се върнаха старите правила за специализираните малки обекти за дестилиране.

Около 250 души с увреждания от общините Козлодуй и Хайредин вече са получили безплатните си годишни винетки
. До края на месец януари предстои да бъдат раздадени още стикери, съобщават от дирекция „Социално подпомагане“ в Козлодуй. Над 2000 винетки са раздадени в област Видин от началото на 2017 година, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане”, Венцислав Боянов.

Незаконната сеч обсъждаха кметове от Врачанските села. Според тях това е голям проблем, а държавата не прави нищо. От ръководството на Горското стопанство в града заявиха, че заедно с полицията провеждат акции за намаляване на незаконната сеч, но малкият щат не позволява на стражарите да реагират на всички сигнали от тел. 112.

Готова е брошурата "Оброци и оброчна дейност в Искърското дефиле". Тя е направена след тримесечно проучване, което обхваща 11 селища по река Искър. Описани са 118 оброка, съобщи Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Оброчните места са характерни за цялата страна. Най- често на тях има поставен кръст или оброчна плоча.

Новоизбраните президент и вицепрезидент на България Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание утре, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Заседанието на парламента ще бъде от 10.00 часа.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват извънредни съвместни проверки в трите електроразпределителни дружества, съобщиха от Министерството
. Проверките са във връзка с рекордното потребление на електрическа енергия през последните два месеца.

В Кула се подготвят за отбелязването на Ивановден по стар стил. Утре вечер в общината тръгват т.нар. "къпачи".

Постановката "Глупавият Ханс" по Братя Грим, ще бъде представена от видинския куклен театър на 19 януари, от 16:30 ч. в крайдунавския град. Всички роли се изпълняват от актрисите Маргарита Костова и Аделина Илиева, а сценографията е на Свила Величкова. Режисьор на постановката е Ярослав Петков. В петък видинските кукловоди ще представят куклено шоу в две детски градини във Видин.

В тазгодишното онлайн допитване на Националната мрежа за деца, могат да участват всички желаещи над 14 години, за да оценят грижата на институциите за децата и семействата в България
. НПО-то прави анкетата вече 6-а година и доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата ѝ за децата?" Досега най-високата оценка е 3,28, каза изпълнителният директор на Националната мрежа за деца, Георги Богданов. В момента в анкетата са участвали повече от 250 младежи от цялата страна. Резултатите от ежегодното онлайн допитване  ще станат ясни в края на април, а гласуването продължава до неделя, включително.

От 18 часа тази вечер е концертът на Симфониета- Видин със солисти Цветелина Малджанска и тенора Бойко Цветанов. Диригент е Юли Дамянов. В програмата са включени увертюри, арии и дуети от популярни опери.

70-годишнината на световната рекордьорка и почетен гражданин на Монатна Йорданка Благоева ще се състои утре. Честването е под егидата на Българския олимпийски комитет и ще се проведе на 19 януари от 11 часа в музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”. Кметът на МОнтана Златко Живков ще присъства на тържеството, съобщиха от местната управа.

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. "Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен". Честито на имениците!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00