Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бракониерите са напаст край Враца

3
Снимка: БТА

Незаконната сеч е голям проблем по селата от община Враца – около този извод се обединиха кметове и кметски наместници на малките населени места. Те се събраха на традиционната проява, позната като „Ден на кмета“ в заседателната зала на местната управа.

Директорът на горското стопанство във Враца Ивайло Ангелов обясни, че е много трудно подчинените му да покрият района от 4 общини, за които отговарят - Криводол, Враца, Бяла Слатина, Борован:

„Разполагаме с много малко хора и общата численост на персонала на Горско стопанство е 20 души, като 8 са пряко ангажирани в четирите общини... Хората помнят добрите времена, когато на две села имаше един горски стражар!“

Според Ангелов, общата територия на горското стопанство е 27 000 хектара, от които 8 000 са държавни.

И още от директора на горското стопанство във Враца:

„Незаконната сеч се засилва от това, че хората в нашия край са бедни и купуват дървесина на ниски цени, която се продава от лица, добили я незаконно. Когато си мълчим, виждайки добиването на дървесина, ставаме съучастници на бракониерите.“

От ръководството на Горско стопанство (ГС) – Враца допълниха, че постоянно се провеждат мероприятия за намаляване на незаконната сеч, правят се съвместно с полицията. Малкият щат обаче не позволява на стражарите да реагират на всички сигнали от тел. 112.

Кметът на село Нефела - Радослав Котов, каза, че държавата не прави нищо, за да спре бракониерите:

„Това, което казвате, е добре, но не правите нищо. Много пъти съм се обаждал, посочвал съм кой продава незаконно добити дърва. Вие идвате и ги пускате. Вземете му каруцата, приберете му коня... Край Нефела гора вече няма.“

Ивайло Ангелов посочи, че край Враца и Стара Загора са двете бази в България, в които се изхранват конфискувани от бракониерите животни. 134 акта са съставени на 4-те общини на ГС-Враца през м.г. През базата са преминали 30 животни, като основно са били от белослатинското село Габаре, 35 автомобила и бусове, 5 камиона също са били конфискувани за 2016 г.

Кметът на Враца Калин Каменов, който беше домакин на дискусията, припомни, че в Общинския съвет са били обсъдени промени по наредбата за забрана на движението на каруци в града, за да се ограничи именно и незаконната сеч. При обсъждането обаче някои съветници са се противили да има забрана и за селата.

Какво е положението в малките населени места около Враца?

Валентин Петров, кмет на село Лютаджик:

„Има забрана за движение на каруци в нашето село, но тези хора живеят в покрайнините. Те идват отвън, например от Криводол. Изсякоха гората ни... правили сме хайки, но те я избягват. Имат постове. Хората нямат пари и си купуват дърва от бракониерите. Това ще спре, когато гората изчезне!“

Кметът на Лютаджик стигна до крайност, като предположи, че ако се забрани твърдото гориво, ще спре изсичането на дървета.

Цветелин Цветков, село Лиляче:

„Познавам кои са бракониерите. В Лиляче имам мъж и жена – имат над 30 акта, откакто съм кмет от 2003 г., но не са си платили нито един. И се чувстват безнаказани... обикалят с една жигула.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Катастрофа на разклона за Дунавци

Три катастрофи са станали за около час във Видинско

Днес, за времето от 9.24 часа до 10.40 часа, на тел.112 са постъпили три сигнала за пътнотранспортни произшествия , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Две от катастрофите са станали на главен път Е-79 , третата – по пътя Видин – Иново . Екипи на полицията, пожарната и Центъра за спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали..

публикувано на 10.09.24 в 11:18

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 10:00

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при Народно читалище ”Просвета 1925” в гр. Мездра. Певците се отличиха на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група "Мездрея"...

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25