Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози преброиха водолюбивите птици в региона

Ято патици се появи във Видин, в Ново село- дроздове
Снимка: Колаж: Полина Тодорова
За първи път отчет за работата си представи екокомисията към Туристическо дружество "Бонония"- Видин. Неин председател е видинският фотограф и еколог Богомил Петров. Миналата година комисията организира и преведе XIX екоконкурс по време на Деня на водата, който се отбелязва на 22 март. В конкурса са застъпени екологични теми. В празника се включиха основно учениците с есета, рисунки и фотографии.


"XX издание ще се проведе както са проведени и другите, но след това ще има и едно обобщено във връзка с групиране на всичките издания с около десетина награди. Представители от чужбина също ще участват. Като втори момент от дейността застъпвам фотографията като едно силно изразно средство. Първата фотоизложба е на шестия континент- Антарктида и занесена там от нашия нотариус Богдан Тодоров", каза пред Десислава Андреева Богомил Петров.

СнимкаЕкокомисията към Туристическо дружество "Бонония" във Видин активно участва във всички прояви, посветени на 200-годишнината от рождението на екзарх Антим I- видински митрополит и първи български екзарх. Организира и проведе традиционните походи за туристите- по вода и в планините.

Академия "За Земята" отваря врати. Ако се интересувате от екологичните предизвикателства, които ни заобикалят- като разхищение на природни ресурси, замърсяване, искате да научите повече за екологичните предизвикателства и възможностите за противодействие, може да се включвате в дейностите на екологично сдружение "За Земята", като се запишете се в Академията "За Земята". Записванията приключват в края на януари. Обученията ще бъдат в 6 модула, съобщи Кристиян Найденов от екологичното сдружение:

Снимка"Има голям интерес. Търсим всякакви хора, няма значение възрастта за нас, единствено трябва да имат желание, да разбират проблемите в дълбочина. Желанието за участие е важно, все пак Академията ще бъде безплатна. Тя ще представлява 6 лекции на теми, по които работи нашето сдружение, като искаме след всяка лекция да има практическа част."

Лекциите ще бъдат по следните теми: ресурси, енергия, обществени средства, храна и земеделие, нулеви отпадъци, кампания и комуникация. Модулите, съчетаващи теория и практика, ще се провеждат всеки четвъртък, от 18.30 часа и започват от 9 февруари.

Приключи 41-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Какви са резултатите от преброяването, проверихме в Регионалните екоинспекции във Враца, която отговаря за област Враца и в Монтана, която отговаря за областите Монтана и Видин. Екоинспекторите участваха в екипите, които броиха водолюбивите птици в България.

Снимка: РИОСВ ВрацаВъв Враца са обходени река Искър, в участъка от село Люти брод в община Мездра до град Червен бряг, река Малък Искър и язовир "Дъбника" край град Враца. Участъкът от река Дунав, който попада в област Враца, е обходен от екип на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Това съобщи Петя Вълчева, старши експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Враца:

"През тази година, въпреки замръзналите водоеми, бяха отчетени около 380 екземпляра от 14 водолюбиви птици и 17 вида пойни и грабливи птици. Правейки сравнение с минали години, броят на отчетените екземпляри ежегодно е около 400. Единствената разлика идва от факта, че минали години основното струпване е отчетено на язовир "Дъбника". Основната част от популацията се беше изнесла към реките и в нашия случай на река Искър наблюдавахме най- много екземпляри."

СнимкаНа територията на РИОСВ - Монтана преброяването на водолюбивите птици се извърши от екип експерти от екоинспекцията и представител на Природонаучен музей към Българската академия на науките. Обходен бе язовир "Огоста" и течението на река Дунав- от с. Връв, общ. Брегово, до с. Долно Линево, общ. Лом. Обобщените данни показват, че по време на 41-ото ежегодно Среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици за територията на РИОСВ- Монтана са наблюдавани 6 318 птици от 22 вида, докато през 2016 година са наблюдавани 9 689 птици от 17 вида.

"На територията на язовир "Огоста" птиците и по численост, и по брой са повече, докато по поречието на река Дунав видовото разнообразие е по- голямо, но числеността е по- малка, което вероятно идва от големия брой зеленоглави патици, които са преброени през 2016 година", каза пред Любо Андреев Валери Първанов, главен експерт в отдел "Опазване на биологичното разнообразие".

Близо 700 000 водолюбиви птици бяха установени по време на Среднозимното преброяване. Това са едни от най- високите числености, установени за последните години. Преброени са над 400 000 големи белочели и около 44 000 от световно застрашените червеногуши гъски. Към момента са обработени около 80% от данните, като са регистрирани 686 762 индивида от над 150 вида. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

СнимкаЯто дроздове се пресели в Ново село, съобщи сътрудникът ни Светла Бондова. Старите ловци ги наричат "мерла". Живеят в горичките и запустелите лозя. Обичат новоселския район, тъй като винаги има грозде и диворастящи плодове- шипки, глогинки, трънки. Те, заедно с косовете, разнасят семената на плододаващите храсти. Дроздовете са по- големи от врабчетата и по- малки от гугутките. Има най- различни видове, но постоянен обитател е белогушият дрозд.

Не си заслужава да се убиват, защото и месото им не е вкусно. Местните хора казват, птиците се появяват само при студените зимни месеци с много сняг. Поверието в Ново село е, че появят ли се дроздове и кадънки в селото, значи е на голям студ.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40