Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп уволни изпълняващия длъжността главен прокурор на САЩ

Американски дипломати се присъединиха към протестите срещу подписания в петък указ на президента Тръмп

| обновено на 31.01.17 в 11:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейна Бънтей, който беше назначен временно на мястото на уволнения министър на правосъдието и главен прокурор Сали Йейтс заяви, че веднага ще нареди да се прилага указът на президента, ограничаващ имиграцията.

Държавният глава Доналд Тръмп смени Йейтс, след като тя отказа да защитава в съда забраната за достъп до страната на граждани от седем държави с предимно мюсюлманско население. От Белия дом я обвиниха в предателство и отказ да приложи мярка, разпоредена в защита на американските граждани.

Назначеният Бънтей отмени инструкциите, дадени от Йейтс, и нареди на служителите на правосъдното ведомство да изпълняват своя дълг, съгласно клетвата, която са положили и легитимните заповеди на президента.

Дейна Бенте ще изпълнява длъжността, докато Сенатът не одобри окончателно за поста Джеф Сешънс. Кандидатурата му се задържа от демократите по политически причини, се казва още в изявлението на Белия дом.
 

От новата американска администрация съобщиха още, че президентът Тръмп е уволнил изпълняващия длъжността началник на Службата за митнически и граничен контрол Дейниъл Регсдейл, като е назначил временно на мястото му Томас Хоуман. Причините за уволнението не се посочват, но се предполага, че то е свързано с проблемите, възникнали около приложението на указите на Тръмп.

Същевременно стана ясно, че американски дипломати са се присъединили към протестите срещу подписания в петък указ на президента Тръмп. Въпреки че Държавният департамент вече е подчинен на новата администрация, негови служители са използвали т.нар. "дисидентски" официален канал, за да оспорят указа за имиграцията, това обясни говорителят на ведомството Марк Тонър.

По този канал могат да се изказват алтернативни мнения по въпроси от външната политика. Тонър не даде повече подробности за съдържанието на протестния текст и броя на дипломатите, които са го подкрепили. 

Проектът за указ, който Тръмп разглежда, предвижда да бъдат депортирани имигранти, ако са зависими от социалните помощи на държавата, предаде агенция Асошиейтед прес, която се е сдобила с копие от проекта. В него се посочва, че всеки законно пребиваващ имигрант, който разчита единствено на определен вид социални плащания, следва да бъде установяван и "колкото може по-бързо" депортиран.

Реакцията срещу указите на Тръмп е глобална, така обобщи ситуацията Мила Минева, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски" и една от подписалите писмото-протест срещу указа на Доналд Тръмп. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" тя каза:

Струва ми се, че с това, което Тръмп прави, поставя под въпрос устоите на обществата, които сме направили и в които искаме да живеем, но това, което виждам като позитивно, е формирането на някакво глобално гражданско общество, като че ли заради кризата около Тръмп си даваме сметка, че ние сме все по-свързани, все по-зависими и имаме нужда от това действително да открием, да измислим политическото на глобалната сцена, което ми се струва добра новина.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп поставя под въпрос идеята за хуманност, добави Минева:

Не е добре да подреждаме обществата си на принципа на страха и се учудвам, че в България реагираме само журналисти и преподаватели. Струва ми се, че е нормално всеки български гражданин да реагира по този начин, защото ние вече сме живели в общества, регулирани от страх.

Цялото интервю с Мила Минева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!