Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено се заклевам!

Снимка: Радио ВИДИН

Тържествено се заклевам... да работя всеотдайно за опазването и популяризирането на българската история, култура, език, традиции и фолклор; с всяко свое действие да подкрепям българския дух и възпитаването в патриотизъм и почит към героите на България; думите ми да се покриват с делата ми, а те да са такива, че да не се срамувам от тях.

Заклевам се да обичам народа и страната си със същата сила и преданост, с каквато и героичните ми прадеди.

Заклевам се да пазя живи националните ценности и националната памет, и да ги предам на децата си и на внуците си.

Ако наруша дадената днес клетва, нека името ми да се покрие с позор. Заклех се!

Тази клетва изрекоха в края на ноември четирима нови войводи, които бяха приети в Сдружение "Пазители на българщината". Сред тях е и наш земляк- проф. Иван Гаврилов.

Войводска среща, ноември 2016Сдружението е основано през май 2014 година по инициатива на Христо Димитров- създател и продуцент на ансамбъл "Българе". Патриотичното сдружение обединява съвременни българи, които имат желание да работят за запазване на родовата памет, история, традиции и фолклор, като поемат задължения за конкретни родолюбиви дела. В сдружението има войводи, които предвождат чета съмишленици. Има и почетни войводи, които помагат, залагайки на авторитета и възможностите си. Сдружението приема и помощта на значими дарители и съратници. Дарителите помагат със средства, а съратниците - с личен безвъзмезден труд.

78 са вече войводите в Сдружението, единствен от Северозапада е онкологът проф. Иван Гаврилов. Той е родом от монтанското село Василовци и е известен с дарителската си дейност. За нея той не иска да говори. Това, което иска, е да помогне на младите хора да върнат надеждата си, че можем, и трябва да живеем по-добре.

"Иска ми се най-после да тръгнем напред в онзи смисъл, в който вървят всички културни народи. Политиканството, въртенето в кръг, дребното шикалкавене и заиграването с народа води само до обедняване, във всеки един смисъл... Все повече чувам хората да казват, че няма да се оправим и че вървим на лошо. Затова ми се иска да имаме надежда... Колкото до организацията- бях приятно изненадан, че ме поканиха на годишния си отчет в Националния исторически музей. Всъщност, в "Пазители на българщината" членуват хора със сърце и дух, хора, които доказват, че могат да направят нещо за запазване на българщината... Поласкан съм от поканата им, въпреки че, според моите разбирания човек докрая си трябва да е патриот и българин и да доказва непркъснато това- пред себе си, пред близките си, пред Родината си, но не само с думи... Заклехме се тържествено пред знамето на организацията, но ми прозвуча мило и естествено, защото се заклех да върша онова, което съм вършил и досега..."

"Пазители на българщината" е организация с идеална цел. В нея членуват хора, които имат и възможности, и желание да популяризират всичко българско и да го запазят. Една от генералните цели на организацията за тази година е тържествено отбелязване на 1300-годишнината от разгрома на арабите при Константинопол от хан Тервел.

"Преди 1300 години арабите правят един масиран десант на Европа, с цел да я покорят и окончателно да приключат с християнството. По едно и също време на Иберийския полуостров дебаркира 20-хилядна, добре въоръжена армия, тя напредва във вътрешността на страната и няколко века Испания е под арабско робство. По същото време, по суша и вода, се обсажда Константинопол от многохилядна мавърска армия... Целта е не само да се превземе Византия, но и да продължат през Балканския полуостров, да се срещне с другия десант, при което Европа да бъде окончателно ислямизирана, защото падането на Константинопол означава унищожаването на Византия- основния щит на християнството. След едногодишна обсада на Константинопол, когато са изчерпани хранителните запаси и надежда за спасение няма, в близките височини на Константинопол се появява елитна 30-хилядна българска конница, напада и разгромява арабите, които чак до нашествието на турците не смеят да предприемат дръзки действия по отношение на Европа... Тогава хан Тервел е канонизиран, към името му се прибава "Спасителя на Европа"... Представете си, преди 1300 години България е имала такъв водач, който е спасил Европа от ислямизиране. Това малко хора го знаят..."

Да се направи черква с културен дом и паметник на хан Тервел в Мадрид, където е най-голямата българска диаспора. Ще бъде изграден и паметник на хан Тервел в пространството пред НДК в София- това решение вземат войводите на годишната си среща. Това е и голямата им цел, за която ще работят тази година. Всички от Сдружение "Пазители на българщината" обаче, са обединени от идеята да работят за запазване на родовата памет, затова всеки един от "пазителите" си има своя- "малка" цел, с която трябва да подкрепя българския ни дух и да ни възпитава в патриотизъм и почит към героите на България.

Снимка"Поставил съм си три цели. Първо- с панихида, курбан и концерт на Володя Стоянов в Лом да бъде отбелязана 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев- командир на 15-ти пехотен Ломски полк. Второто нещо- годишнина от Дойранската епопея- плануваме го за края на април в Троян. Третото по-значимо нещо е да бъде отслужена панихида на падналите в Първата световна война от Монтанска област- на 20 май, на централния площад в Монтана, ще бъде поставена паметна плоча на паметника на загиналите във войните. Тогава ще подарим на жителите вълнуващия спектакъл на ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо".

В Северозападна България Сдружение "Пазители на българщината" е малко популярно, организацията е сравнително млада... Аз съм първи- това е и достойнство, и огромна отговорност, но съм дълбоко убеден, че и тук има достойни хора, които ще приемат нашата идея... Сега се получава нещо като през Първата световна война- геополитическите интереси са едната страна, а самите изпълнители са обикновените хора- такива, които без колебание са дали живота си в името на Майка България..."


Проф.Гаврилов е известен с родолюбивите си дела и дарителската си дейност- не само в Северозападна България. Не може да се примири с факта, че не отдаваме заслужена почит на онези наши предци, които са дали живота си, за да ни има нас. Той все още няма чета, но когато има, ще иска от нея да изисква от властимащите.

"Улисани в ежедневието си, улисани в материалното, ние забравяме страшно много, и много важни неща... Много са успешните кметове, но в крайна сметка, ръководителят трябва да е обединител... В трудни моменти проличава човек какъв е. В трудните моменти се запазва човещината и истинското качество на всеки един от нас и на нацията ни като цяло. Трудните моменти са за всички ни... Не съм пестил сили и се моля на Бог да мога да помогна на всички... Има много, много свестни и отговорни хора. Онова, което трябва да ни сплоти, е религията. И ние, и свещениците, сме отговорни пред Бога да бъдем единни. Бъдем ли единни, никой не може да ни попречи да вървим напред. Бъдем ли разединени, много лесно ще ни манипулират. И го правят..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40