Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археолози от Враца представят резултатите от проучванията си

Снимка: Жоро Александров


Резултатите от археологическите проучвания в местностите "Манастирски дол" и "Градище" през 2016 г. ще бъдат представени от ръководителите им доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова по време на "XXVIII Зимни четения", организирани от Регионалния исторически музей във Враца. Тази вечер от 17 часа в Художествената галерия "Иван Фунев" ще бъдат представени и снимки на откритите артефакти.

В местността "Манастирски дол" екипът на археолозите проучва църква. Първоначалната причина за провеждането на изследването е свързана с набелязването на спасителни мерки за руините на храма, през които е положена водопроводна тръба и така са причинени допълнителни разрушения. На място екипът открива, че в самата църква е разположена римска ара (жертвеник), която през Средновековието е използвана като маса. Този артефакт става причина археолозите да стигнат до извода, че най-вероятно под църквата има останки от по-стари периоди, които са свързани с Римската империя.

"В хода на проучването на тази църква ние установихме следното, че под тази църква, изградена през периода XVI - XVIIвек всъщност е разположена друга, много по-значима и много по-важна, която е от IVвек или каква е била последователността – по-старата църква, а ние сме разкрили вече част от апсидата ѝ изградена през IV, може би V век. След това със създаването на Първата българска държава, когато сме още езичници тази църква е престанала да съществува, но по време на късното Средновековие върху нея е изградена другата църква като те са използвали строителните материали, камъните от по-старата църква да направят нова", разказва доц. д-р Нарцис Торбов.

Към момента това е първото археологическо проучване на старата църква.

Археолозите се натъкват на интересни артефакти и по време на проучванията в местността „Градище“.


Вижте още

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43