Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са участниците във февруарския литературен салон на читалище "Цвят"- "Наздравици за любовта и виното"

Да празнуваме, любов!

Диана Сиракова: "Обичайте и бъдете обичани"

22
Снимка: Ваня Минева


В средата на студения и все още снежен февруари отваряме нашия шарен северозападен сборник с истории за живота на една позната страничка и се настаняваме в запазените територии на любовта и виното. Защото по традиция по това време от годината литературният салон при видинското читалище "Цвят" отбелязва със специално издание своята почит към двама светци- Свети Валентин и Свети Трифон.

С хората, които знаят как да празнуват живота, си говорим днес. Заедно слушаме как те в мерена и немерена реч изповядват своите чувства. В изданието звучат гласове на млади автори, които сега започват своя творчески път. Но и стихове на утвърдени видински поети, които създават атмосферата на видинския литературен салон от години.

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня Минева"Името на февруарските издания е непроменено- "Наздравици за любовта и виното". Тази година може да се каже, че мотото бе: "Обичайте и бъдете обичани". Освен авторските стихове, включихме и повече стихове на Евтим Евтимов, защото той така и не успя да бъде наш гост в литературния салон, а беше наш добър и обичан приятел и, поне за мен, бе и си остава символ в българската литература на поезията за любовта и виното. Никой не е писал за виното така, както той. Вярвам, че 14 февруари е негов ден- на неповторимия Евтим Евтимов. Нашият поетичен празник не би бил пълен без него- поетичната емблема на България", призна Диана Сиракова от Видинското дружество на Съюза на българските писатели- основен организатор на събитието.

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня Минева"Пиша стихове откакто се помня, откакто мога да пиша. Усещам моите стихове като думи в сърцето, като лек и тих вътрешен глас", споделя своята творческа тайна Симона Тихомирова от видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I".

Тръгвам, ето, само да си взема
палтото си- пришито със лъжи.
Обличам го и някак ще приема,
че повече от всякога тежи.
Тръгвам. Чакай само да обуя
ботушите си от измама кални.
Обръщам се- копнея да дочуя,
че туй не са ни думите финални.
Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня МиневаТръгвам, но за малко да забравя
чадъра черен, в мен вали...
Бих могла да се удавя
в океана си, преливащ от сълзи.
Тръгвам си и тежкото палто
не ще обличам някога отново,
че вместо да ме топли то,
сърцето ми студи като с олово!
Ето ме- стоя пред теб готова,
облечена изцяло във обида,
приела съм съдбата си сурова,
с чадър в ръка сега ще си отида.

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня Минева"На пръв поглед розата е едно обикновено цвете. Но за мен розата е специална, защото вярвам, че тя олицетворява любовта между двама души.

Цветчето на розата символизира красотата и изяществото в истинската любов. А дръжката на розата, по която има много бодли, е символ на различията между двамата. Но когато се обединят цветчето на розата  и дръжката, се постига една неповторима хармония между общи и различни неща, събрани в едно неделимо цяло. Така е и при любовта- между двама души има и различия, и разбирателство, но ако любовта е истинска, се получава хармония.

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня МиневаНеистинската любов е като увехнала роза. Тя не е удоволствие, а игра на нерви и заблуда на околните, както и на себе си. Моята мечта е да усетя истинската любов- да имам една красива роза, на която да мога да се радвам. Да обичам и да ме обичат истински", изповядва в емоционална импресия Александра Венелинова от литературен клуб "Иван Деспотов" и продължава темата, този път в съавторство със своята съученичка от видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" Елена Радулова:

"Свети Валентин е празник, създаден в чест на любовта. Любовта не само към човека до теб, но и към семейството и приятелите. Този празник е още един повод да кажеш на важните за теб хора, че ги обичаш, че са значими за теб и не можеш да живееш без тях. Празникът не е български, но не бива да се отнасяме към него с критика, защото той ни дава още един повод да бъдем с любимите хора и да им кажем, че ги обичаме. Разбира се, любовта не трябва да се изразява само на този празник. Тя е навсякъде, непрекъснато и не трябва да я показваме само веднъж годишно. Както са казали хората, с любов се заразяваш на Свети Валентин, но болестта те държи много по-дълго. Любовта е основана на компромиси и доверие. Тя е огънят, който гори в сърцата на двама влюбени и ги кара да потръпват от радост всеки път, когато се видят. Тя е връзката между двама души, която ги кара да си прощават и да забравят. Любовта се усеща когато е силна, когато е истинска и когато е споделена."

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня Минева
С много страст представиха стиховете на 14-годишната Мария Капелова момичетата от литературен клуб "Иван Деспотов"- Елина Георгиева и Цветина Кирилова.

"Стихове пиша от 4-5 клас. Пиша и разкази. Много ценя специалната си награда от конкурса "Новият Йовков"- за разказа "Зеленият албум". Пиша винаги, когато нещо много силно ме впечатлява. Малко се смущавам, когато трябва да си чета стиховете пред публика. Много ми хареса как Елина и Цветина ги представиха", казва Мария Капелова. Едно красиво момиче, което създава музика от предчувствия за любов:

Искам да се стопя във зелената млада трева,

недокосната още от мътилката хорска,
неусетила още студения бич на света...

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня МиневаСлушаме днес в "Калейдоскоп" творби на участниците във февруарското издание на литературния салон на читалище "Цвят"- "Наздравици за любовта и виното"- Симона Тихомирова, Мария Капелова, Албена Стефанова, Десислава Вълова, Зорница Климентова, Диана Сиракова, Ненчо Славчев, Катерина Ненчева, Лора Цветанова. И още авторски стихове и импресии на Елена Радулова, Александра Венелинова, Лилия Боянова. В музика и слово отдаваме почит на най-светлото човешко чувство- любовта. Редом с личните признания за радостта от споделената любов, за тревожността и болката на несподелените страсти, за това как се раждат в душата на поета онези думи, които подреждат откровените послания на сърцето, звучат и стихове на любими поети- Дамян Дамянов, Павел Матев, Александър Сергеевич Пушкин.

Литературен салон Наздравици за любовта, Снимка: Ваня Минева"Чувствата идват от сърцето. Просто трябва да ги оставиш да минат през кръвта и да докоснат душата", споделя Валерия Георгиева от Руския клуб "Видин 2002". И ни припомня Пушкин:

Я вас любил: любовь еще, быть может,
В душе моей угасла не совсем;
Но пусть она вас больше не тревожит;
Я не хочу печалить вас ничем.
Я вас любил безмолвно, безнадежно,
То робостью, то ревностью томим;
Я вас любил так искренно, так нежно,
Как дай вам бог любимой быть другим.

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45