Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Борислав Митрашков, председател на Читалищното настоятелство в село Флорентин

Да отглеждаш хляб за душата

Борислав Митрашков: "Читалището олицетворява моя дух, моята идентичност, моето село"

34
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в нашия шарен северозападен сборник с истории за живота пишем заедно с един млад мъж, който живее, мечтае, работи за своето село- селото, което пази спомените на неговото детство. Той се казва Борислав Митрашков и дарява почни всичкото си лично време на читалище "Пробуда-1925" село Флорентин. Боби събира автентичен фолклор и го подготвя за сцена със своите певци и танцьори. Той е един от инициаторите и основни организатори на станалия вече традиционен летен събор в село Флорентин- "Тъпан бие, хоро се вие". И не само това- отскоро той се натовари и с обществения ангажимент да бъде председател на Читалищното настоятелство.

"Преди дни проведохме нашето първо годишно отчетно събрание, на което припомнихме направеното през календарната 2016 година. На бързи обороти да кажа: Пенсионира се дългогодишният ни секретар- Елита Костова. Новият ни секретар е Десислава Цветкова- читалищен деятел, млад и ентусиазиран изкуствовед, с много желание за работа. Придобивка нашето читалище е постоянната интернет връзка, която имаме от ноември. Всеки, който има необходимост от някакъв вид информация, може да се обърне към читалището. А сега да погледнем и към събитията от културния календар на 2016-та година. Читалището и читалищните колективи съдействаха и организираха: Йордановден, Трифон Зарезан, Баба Марта, Деня на самодееца, Първа пролет, Великденска работилница, Лазаруване. Годината завърши с коледна работилница и базар с благотворителна цел. Със събраните средства се закупиха изкуствена елха за децата и самодейците и 6 живи елхи, които ще бъдат посадени в следващата акция за облагородяване на площите околко читалището", очертава изминалата година моят гост. И подчертава, че е много щастлив от факта, че през ноември е възстановена битовата певческа група към читалището, която не се е събирала повече от 10 години...

Съборът, Снимка: Борислав Митрашков, личен архив"Най-важното ни събитие, разбира се, е нашият фестивал "Тъпан бие, хоро се вие". През 2016 година читалищните дейци и колективи участваха в Празника на рибата в град Калафат, Румъния; във Фестивала на влашката песен и танц във Видин; в Общинския събор "Бащино огнище с корени вековни" на село Винарово и в събора на село Ясен. Традиционно е участието ни в Празника на лозаря и винаря.

Читалището участва в проект на АРБЦ Видин като представи мотиви и ръчни изработки на фолклорна и историческа тематика. по същия проект нашето читалище се представи на международното изложение в Интер експо център София през февруари тази година", продължава да изрежда Борислав Митрашков.

"Много добри отзиви имаме за работилничките по ръкоделие, в които се изработват тематични предмети от природни материали. С децата от детската градина правихме мартеници и писахме яйца за Великден. Калинка Спасова е нашата учителка по месене на козунаци и на питки. С певческата група и танцьорите много ни помага нашият музикант- Георги Костадинов- той знае май всички известни нашенски хора", признава Боби.

На Трифон Зарезан, Снимка: Борислав Митрашков, личен архивНякога Боби мечтаел да стане агроном, или професионален хореограф. Но завършил съвсем друга специалност- мениджмънт, счетоводство и контрол. Специалност, която му помага умело да разпределя както своето време, така и финансите на читалището.

"Читалището олицетворява моя дух, моята идентичност, моето село", изповядва Боби.

И вместо хляб на полето, отглежда хляб за душата. С усмивка споделя, че мечтае да заведе своите хора в предаването "Иде нашенската музика". Чувства се като добър магьосник, когато разработва новите си танци. Така рисува с носии, стъпки и усмивки своите живи картини на сцената. Много си обича танца, направен по музиката на новоселска шира, защото се е родил спонтанно. На сърце му е и ритуалният танц "Запей, Земя".

"Трябва да знаем не само нашите хора, но и хора от различни фолклорни области. Защото сме българи. Ръчениците се играят различно, но ги играем всички. А Дунавското хоро е хорото на цяла България", пали се Боби. И ми разказва за това как приятели от Румъния са разработили танц по български хора и този танц е в основния им репертоар.

Боби изработва пана от природни материали, сам аранжира двора на родната си къща във Флорентин, където има красива беседка за любимите му хора- за да се чувстват уютно. Негово дело е подредбата на читалищния музей в селото. С негово наставничество се подреждат масите за всеки празник на културния институт- така че да е красиво, уютно и вкусно. И цени всеки повод, който му дава възможност да бъде с хора, които като него обичат, познават и пазят народните традиции.

Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56