Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Симона Тихомирова, поет

Симона Тихомирова: "Родени сме да бъдем обичани"

7
Снимка: Симона Тихомирова, личен архив


Днес в "Калейдоскоп" си говорим със Симона Тихомирова. Тя е ученичка във Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I". С Мони се срещнах благодарение на удивително близката до сърцето ми нейна поезия. Това стана на един литературен салон на видинското читалище "Цвят". Уж случайно. Както уж случайно стават едни от най-важните неща в живота ни. Оказа се, че всеки ден ние влизаме в сградата на нашето училище, но не е имало повод да чуя нейните стихове. Е, веднъж чула нейната поезия, не можех да не я споделя и с вас, уважаеми слушатели на Радио ВИДИН.

И така- нека ви разкажа за Мони. Тя слуша Бионсе, но в същото време обожава да играе народни танци с приятели във Видинския младежки дом и учи румънски, защото скоро предстои съвместен концерт в северната ни съседка, в който ще участват групи за автентичен фолклор от двете страни на Дунава.

Симона Тихомирова, личен архивПреди да избере Математическата гимназия за свое училище, Симона Тихомирова е учила във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", специалност хореография и музика. Моята гостенка свири на акордеон, обича да пее и да измисля интересни сценични истории. Защото вижда сцената като място, което ще бъде силно свързано с живота й. Мечтае за артистична кариера. Сега в Математическата участва в група за театрално изкуство. И още- работи като доброволец в Общинския съвет по наркотични вещества. Тя е сред младежите, които се грижат за наши земляци в неравностойно положение. Мони живее с широко отворени за света очи, но вижда и със сърцето си хората, природата, красотата в малките ни делнични срещи с живота.

"Трябва да сме горди, че сме българи. Най-важното е да знаем от къде сме тръгнали и какви хора ще станем. На първо място е семейството. Само така ще знаем накъде отиваме. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Ако един човек не знае своето минало и от къде е започнал, той няма как да мечтае и няма как да има своите амбиции за своето бъдеще. Не знаейки миналото си, той не може да знае до къде се простират силите и възможностите му", казва Мони.

Симона Тихомирова, личен архив"За себе си зная, че съм по-силна, когато съм част от екип и работя задружно с някого. Хората са такива създания- те не трябва да остават сами", споделя Мони и добавя: "Така е и в любовта!"

Сред любимите си поети от детството, че и и до сега, Мони поставя Иван Вазов, а от литературните герои на своето детство откроява Пипи Дългото чорапче, Мечо Пух и веселите патиланци.

"Пипи е уникална. Тази нейна различност харесвам и сега. Малкият човек се впечатлява от много неща. И създава ярки спомени. Обичах и обичам да пиша за всичко, което ме вълнува, което е около мен, което виждам, чувам, чувствам. В детството пишех за любимите си игри. Сега любовта е голямото ми вълнение. Но не само. Когато седна с приятели на брега на река Дунав, аз виждам цветовете във водата; откривам дъгата, която прозира в нея; откривам птиците, които си говорят; откривам, че е прекрасно да летиш. И си признавам, че ми се иска в някой друг живот да съм птица... Всичко това споделям в моите стихове", разказва ми Мони. А на въпроса ми как пише, ми обяснява:

Симона Тихомирова, личен архив"Важно ми е да "уловя" идеята. Понякога тя ме връхлита докато правя нещо- уча, разхождам се, или съм в учебен час... Щастлива съм, че всички мои близки и моите учители също, проявяват разбиране и ме оставят да запиша онези думи, които са дошли в мен. За да ги има на хартия. Защото аз съм старомодна и пиша на хартия", усмихва се Мони. И ми признава, че би искала, ако имаше машина на времето, да надникне в епохата на Левски:

"Прекрасно време. То е знак. То показва колко силна може да е човешката воля и колко голям е човек, когато мечтае. И каква саможертва може да даде в името на родината си. Искам за малко да бъда там, защото искам да знам дали аз съм способна на това. И защото съм убедена, че ще се върна в своето време като един различен човек."

Слънчево момиче е Мони! Питам я за любимите й занимания и какво чувам? Природата! И пак природата!

"Обичам да съм при баба и дядо на село. Обичам да ходя за сено с дядо. Обичам да карам колело. Обичам разходките с най-добрата ми приятелка. Обичам да рисувам. Обичам да пея. Обичам да слушам музика. Обожавам Дунава и връзката ми с природата. Обожавам да бера цветя по поляните на моето село- там съм отраснала и там е моят първи дом. Когато наблюдавам моите баба и дядо, аз чувствам тяхната любов. Те са толкова години заедно и все така се обичат. Красиво е... Всички влюбени двойки са красиви. Това е, което ме вдъхновява- природата и любовта", споделя Мони. А аз настоявам да ми разкаже и за градските си занимания.

Симона Тихомирова, Снимка: Ваня Минева"В училище най-много обичам часовете по литература и психология. Защото в тези часове се пише много! Чувствам се добре в моето училище. Получавам разбиране и възможност да се развивам. За мен е важно да се случват различни неща. Участвам в заниманията по форум театър. Пътуваме с актьорската трупа в различни градове. Забавно е. В трупата постоянно преоткривам себе си. Мечтая да издам първата си стихосбирка, защото вярвам, че има ли първа, ще има и други. Мечтая за сцената. Виждам се като човек, който трябва да се подари на другите. Искам да се раздам. Искам да раздам своите мисли, вписани в рими, на другите. Искам да покажа на хората това, което мога", смело мечтае Мони. И ми подарява своя урок, на мен, уж познаващата живота от вече доста години...

"Във всеки лош човек се крие един тъжен наранен човек. Нараненият човек се страхува и започва да се съмнява дори и в тези, които не са го наранявали... Нараненият човек започва да се обгражда със стени, но тези стени със сигурност ще го променят като личност! Трябва да поискаме да сме в синхрон. Да се напасваме един към друг. Всеки човек да върви с друг, а не сам срещу всички. Хората са родени да бъдат обичани. На всички желая да открият своето щастие в живота. Това е най-важното. Да са истински, истински щастливи."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50