Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Симона Тихомирова, поет

Симона Тихомирова: "Родени сме да бъдем обичани"

7
Снимка: Симона Тихомирова, личен архив


Днес в "Калейдоскоп" си говорим със Симона Тихомирова. Тя е ученичка във Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I". С Мони се срещнах благодарение на удивително близката до сърцето ми нейна поезия. Това стана на един литературен салон на видинското читалище "Цвят". Уж случайно. Както уж случайно стават едни от най-важните неща в живота ни. Оказа се, че всеки ден ние влизаме в сградата на нашето училище, но не е имало повод да чуя нейните стихове. Е, веднъж чула нейната поезия, не можех да не я споделя и с вас, уважаеми слушатели на Радио ВИДИН.

И така- нека ви разкажа за Мони. Тя слуша Бионсе, но в същото време обожава да играе народни танци с приятели във Видинския младежки дом и учи румънски, защото скоро предстои съвместен концерт в северната ни съседка, в който ще участват групи за автентичен фолклор от двете страни на Дунава.

Симона Тихомирова, личен архивПреди да избере Математическата гимназия за свое училище, Симона Тихомирова е учила във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", специалност хореография и музика. Моята гостенка свири на акордеон, обича да пее и да измисля интересни сценични истории. Защото вижда сцената като място, което ще бъде силно свързано с живота й. Мечтае за артистична кариера. Сега в Математическата участва в група за театрално изкуство. И още- работи като доброволец в Общинския съвет по наркотични вещества. Тя е сред младежите, които се грижат за наши земляци в неравностойно положение. Мони живее с широко отворени за света очи, но вижда и със сърцето си хората, природата, красотата в малките ни делнични срещи с живота.

"Трябва да сме горди, че сме българи. Най-важното е да знаем от къде сме тръгнали и какви хора ще станем. На първо място е семейството. Само така ще знаем накъде отиваме. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Ако един човек не знае своето минало и от къде е започнал, той няма как да мечтае и няма как да има своите амбиции за своето бъдеще. Не знаейки миналото си, той не може да знае до къде се простират силите и възможностите му", казва Мони.

Симона Тихомирова, личен архив"За себе си зная, че съм по-силна, когато съм част от екип и работя задружно с някого. Хората са такива създания- те не трябва да остават сами", споделя Мони и добавя: "Така е и в любовта!"

Сред любимите си поети от детството, че и и до сега, Мони поставя Иван Вазов, а от литературните герои на своето детство откроява Пипи Дългото чорапче, Мечо Пух и веселите патиланци.

"Пипи е уникална. Тази нейна различност харесвам и сега. Малкият човек се впечатлява от много неща. И създава ярки спомени. Обичах и обичам да пиша за всичко, което ме вълнува, което е около мен, което виждам, чувам, чувствам. В детството пишех за любимите си игри. Сега любовта е голямото ми вълнение. Но не само. Когато седна с приятели на брега на река Дунав, аз виждам цветовете във водата; откривам дъгата, която прозира в нея; откривам птиците, които си говорят; откривам, че е прекрасно да летиш. И си признавам, че ми се иска в някой друг живот да съм птица... Всичко това споделям в моите стихове", разказва ми Мони. А на въпроса ми как пише, ми обяснява:

Симона Тихомирова, личен архив"Важно ми е да "уловя" идеята. Понякога тя ме връхлита докато правя нещо- уча, разхождам се, или съм в учебен час... Щастлива съм, че всички мои близки и моите учители също, проявяват разбиране и ме оставят да запиша онези думи, които са дошли в мен. За да ги има на хартия. Защото аз съм старомодна и пиша на хартия", усмихва се Мони. И ми признава, че би искала, ако имаше машина на времето, да надникне в епохата на Левски:

"Прекрасно време. То е знак. То показва колко силна може да е човешката воля и колко голям е човек, когато мечтае. И каква саможертва може да даде в името на родината си. Искам за малко да бъда там, защото искам да знам дали аз съм способна на това. И защото съм убедена, че ще се върна в своето време като един различен човек."

Слънчево момиче е Мони! Питам я за любимите й занимания и какво чувам? Природата! И пак природата!

"Обичам да съм при баба и дядо на село. Обичам да ходя за сено с дядо. Обичам да карам колело. Обичам разходките с най-добрата ми приятелка. Обичам да рисувам. Обичам да пея. Обичам да слушам музика. Обожавам Дунава и връзката ми с природата. Обожавам да бера цветя по поляните на моето село- там съм отраснала и там е моят първи дом. Когато наблюдавам моите баба и дядо, аз чувствам тяхната любов. Те са толкова години заедно и все така се обичат. Красиво е... Всички влюбени двойки са красиви. Това е, което ме вдъхновява- природата и любовта", споделя Мони. А аз настоявам да ми разкаже и за градските си занимания.

Симона Тихомирова, Снимка: Ваня Минева"В училище най-много обичам часовете по литература и психология. Защото в тези часове се пише много! Чувствам се добре в моето училище. Получавам разбиране и възможност да се развивам. За мен е важно да се случват различни неща. Участвам в заниманията по форум театър. Пътуваме с актьорската трупа в различни градове. Забавно е. В трупата постоянно преоткривам себе си. Мечтая да издам първата си стихосбирка, защото вярвам, че има ли първа, ще има и други. Мечтая за сцената. Виждам се като човек, който трябва да се подари на другите. Искам да се раздам. Искам да раздам своите мисли, вписани в рими, на другите. Искам да покажа на хората това, което мога", смело мечтае Мони. И ми подарява своя урок, на мен, уж познаващата живота от вече доста години...

"Във всеки лош човек се крие един тъжен наранен човек. Нараненият човек се страхува и започва да се съмнява дори и в тези, които не са го наранявали... Нараненият човек започва да се обгражда със стени, но тези стени със сигурност ще го променят като личност! Трябва да поискаме да сме в синхрон. Да се напасваме един към друг. Всеки човек да върви с друг, а не сам срещу всички. Хората са родени да бъдат обичани. На всички желая да открият своето щастие в живота. Това е най-важното. Да са истински, истински щастливи."

Галерия

Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56