Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници в спасителната акция в Хитрино бяха наградени "Достойни българи"

| обновено на 06.03.17 в 17:43
Снимка: БТА
Участници в спасителната акция в Хитрино бяха сред наградените "Достойни българи" за миналата година. Вестник "24 часа" връчва отличията за 15-и път. Награда получи кметът на селото Нуридин Исмаил:

Може би тази награда днес я заслужава целият български народ. Така се обединиха деца, стари, имахме подпомагания от старчески домове. Просто добротата в нашата нация, в нашата България, в нашия народ, струи и тези хора заслужават за тях политиците да дадат и управниците каквото могат, дори и повече от това.

Голямата награда "Достойните българи" получиха родителите на 16-годишния Синан Мурад. Селма и Шенол Мурад сбъднаха последното желание на сина си, който почина от рак през януари – да дарят 160 хиляди лева, събрани за лечение на детето им на други онкоболни и на училището в Асеновград.  Снимка

Нашият син изгуби битката с болестта, но много българи го подкрепиха със събирането на парите и затова ние решихме да ги дарим тези пари на други болни дечица, за да оздравеят, каза Селма Мурад.

75-годишният Васил Русев от харманлийското село Българин също бе отличен с наградата, защото продаде крава с теле и с парите издигна паметник на загиналите войници от селото. Село Българин дава 31 жертви в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война. За да не бъдат забравени героите, Васил Русев издига паметник:

Трябва нещо да остане за тези хора. За какво са умряли? За какво са се били?

Имената на героите от Българин са издълбани в двуметровата мраморна плоча, а името си Васил Русев записа в Пантеона на достойните българи.


В ефира на "Хоризонт" и предаването "Нещо повече" гостуваха двама от наградените.  Миглена Георгиева, директор на детския комплекс "Ние врабчетата" в Монтана, където са организирали кампания, обединила целия град, и са изработили картички и сурвачки, за да подпомогнат лечението на Елина Георгиева - дете, блъснато от пиян шофьор, разказа, че целта им е: 
Да спечелим подрастващите за каузата на благотворителността, да съхраним българските традиции и семейните ценности и да провокираме и детското въображение - и всъщност в навечерието на Коледа обявяваме тази кампания и тази година беше в подкрепа на Елина. И да се надяваме, че сме успели. Всъщност тази награда аз не я приемам лично за себе си или за комплекса, тя е просто за хората на Монтана- всички те се оказаха много достойни граждани. 

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов, който също е сред наградените заедно със своите съграждани, с които са събрали средства за пострадалите в Хитрино, отбеляза, че наградата заслужава всеки един от жителите на общината, защото маданчани са великодушни хора и направиха всичко възможно наистина заедно - събрахме около 7 тона картофи за четири дни, около 5 хиляди лева парични средства и така - кой с каквото можа се отзова. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!