Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художнички от Монтанско: Правим света по-добър

7
Снимка: Лорета Велкова личен архив

На празника на жената - 8 март се срещаме и с жените в изкуството. Три дами от Монтанско разказват за вдъхновението и работата си. Те подредиха свои творби на изложбата, посветена на Деня на жената в Монтана, която бе открита в началото на седмицата. Общо 17 художнички се включиха в експозицията.


Таня Василева е на 34 години, от Монтана. Тя е млада майка, учителка и художничка, която трябва да намира време за всичките си задачи в ежедневието.



"От около 9 години съм учител по изобразително изкуство и от тогава потърсих своята учителка по изобразително изкуство Рени Петрова, която ме е готвила за кандидатстудентските ми изпити. И от тогава участвам в колективни изложби в дружеството на художниците "Тенец" в Монтана. Реализирам се по принцип като учител, а като жена- художник се чувствам прекрасно, тъй като така виждам, че картините на жените са много по- колоритни, по- емоционални, много светлина блести от тях и се чувствам добре в компанията на жени- художнички. 


СнимкаАз работя с акрилни бои на платно, тъй като като майка на две деца нямам възможност да рисувам с маслени бои. От гледна точка на предпазливостта подхождам. Напоследък много рисувам цветя. Не мога да се огранича с цветовете. Работя вкъщи основно. Всяко едно свободно време използвам за рисуване. Смятам, че децата ми дават повече, отколкото да ми вземат. И учениците, и моите собствени деца ми дават много повече емоция и много повече свобода. Дори смятам, че взаимно сме си полезни и сме си учители. Не смятам, че една жена може да се издържа от изкуството си в България. Трябва да сме комплексни, да сме личности, които правят много неща. В нашата страна човек на изкуството трябва да се раздава, да не се ограничава само в едно нещо, което прави. Виждам и ученици, които съм готвила и на които съм преподавала, записват едно да учат, правят друго, рисуват татуировки. Малко хора употребяват изкуството в чистия му вид", разказва Таня Василева.   


Лорета Велкова се занимава с изработването на декоративни пана, като главните мотиви в нейните работи са взаимствани от традициите на чипровските килими:



Снимка"Аз се представям с художествени тъкани и с плъсти. Тъй като съм от Чипровци, аз от малка съм гледала, но доста по- късно започнах да проявявам интерес, някъде преди около 25 години започнах да експериментирам. Не съм се обучавала или учила, аз съм самоука. Изработвам различни художествени тъкани, а също така използвам чипровските мотивчета и ги преработвам по един нов, съвременен начин, така че да намерят място в съвременния интериор. Вдъхновение черпя от старите образци, защото те са традиционни, те имат послания обикновено за здраве, за закрила на къщата, за късмет и за това аз искам все пак да се запазят и да ги предам на идните поколения по един малко по нов и разбираем начин. Правя и много сувенирни неща. Също така понякога пресъздавам копия на икони, правила съм копия на картини на Владимир Димитров - Майстора. Другото, с което се занимавам, е плъстенето. То е много стар занаят, който е позабравен и сега в последните десетина години се възражда в цял свят. Когато работя, трябва да съм позитивно настроена, да знам какво правя, да се чувствам добре и тогава нещата се получават. Творчеството е човек да изрази себе си, емоциите си, вижданията си, да покаже това, което носи в душата си и да го изрази по някакъв начин, защото без творчеството това, което е в човек, си остава там и другите не могат да го видят, да го оценят и да му се порадват. Аз се радвам, че съм намерила някаква такава форма за изява."   



Светлана Иванова работи с керамика в Монтана и се представя с творбите си главно в София и Видин:



Снимка"Занимавам се с изкуство вече почти 30 години. Когато бях на 3 години ме "зариби" една госпожа- Рени Петрова. Тя ми преподаваше в школата по изобразително изкуство в град Монтана. Тя ме привлече към изобразителното изкуство. След което моят творчески път продължи напред и започнах да уча керамика в Троян, в художественото училище. След което ме приеха в Художествената академия, пак в специалност "Керамика", при професор Божидар Дончев. И вече имам собствено ателие, в което правя уникални неща. Всяко едно гърненце е уникално и влагам много любов във всичките неща, които правя. Да се занимаваш с керамика е въпрос на усещане. Самата работа с естествени материали ме успокоява изключително много. По този начин се чувствам свободна, което ми помага да дам воля на творческите си идеи. Работата с керамика ми помага до известна степен да импровизирам. Когато започвам да правя нещо конкретно, в самия процес на обработка влагам цялата си енергия и емоционален заряд, за това резултатът винаги е по- добър от очакваното." 



Трите жени са на различно мнение по въпроса за възможността да се издържат само от изкуството си, но и трите са категорични, че творчеството им прави света по- добро място за живеене.



Целите разговори с трите дами можете да чуете в звуковия файл.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40