Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величка Каменова- по пътеките на живота

Снимка: Радио ВИДИН


На 8 март двоен празник има Величка Каменова- днес навършва 83 години. Тя е от онези- стари и мъдри българки, които можем да слушаме с часове. От онези, които не престават да раздават добрини и да пръскат светлина около себе си.

С Величка Каменова ме срещна случайността преди година и оттогава тя е моя сърдечна приятелка. Родом е от чипровското село Горна Ковачица, дългогодишна учителка- и в родното си село, и във Василовци, където е омъжена, и в Монтана, където се и пенсионира. Горда е с това, че е научила децата- и своите, и чуждите, да бъдат добри хора и да мислят не само за себе си, за да са щастливи...

След като се пенсионира, Величка Каменова се установява в Горна Ковачица, където продължава да работи "на ползу роду"- председател е на местното Сдружение "Родолюбец". Въпреки годините си, участва в проявите на местното читалище и в дарителски акции. Пази и предава на поколенията паметта на рода и родното място. Има издадени три книги- "Спомени от детските ми години", "Петруш" и "Грешница". Заедно се връщаме се към началото:  

На раздумка с леля Величка 01.06.16 година, сн.Радио ВИДИН"Пиша отдавна- и стихове, и разкази, но никога не съм издавала. Един ден синът ми доведе един берковски будител, който вече не е между живите- Милан Миланов- Революцията, който проявил интерес към моите разкази. Прочетох му един свой спомен за Лика Рачин, който беше мой учител и го убиха в Помеждин като партизанин... Милан Миланов го хареса и ми каза да пиша всеки ден- за детството, за живота някога... Така подредих разказите- "Родовата памет", "Станьовица", "Ехото", "Орлицата", "Бурята"... Събраха се за една книга, Милан Миланов правеше и много снимки- на цялата ни фамилия, погрижи се и за илюстрациите... Разказваше ми и различни истории от берковския край, които аз описвах- за сърненцето на Ванина, за Петруш, който бил много силен и се борел с мечки- така се роди втората книга. Последната е "Грешница"- в нея разказите са по-сериозни, но в тях няма нищо измислено... Героинята ми беше съседка- родила 6  деца, все момичета. Когато ражда седмото- отново момиче, решава да го изхвърли в храстите... Когато чула плача на детето, видяла, че до него лежи едно куче, което го облизва... Тогава прибрала детето, в отглеждането й помагали дъщерите й, но както сама казвала- Господ я наказал- детето умряло след шарка..."- разказва Величка Каменова и зачита разказа:

"От сухите очи на баба Мария не капна сълза- беше ги изплакала през годините. Скрих моите, които напираха в очите ми.
- Утре пак ела, добре ми с теб.
Допрях устни до ръката на една светица и бавно се отдалечих..."

СнимкаВ книгите си Величка Каменова е описала и една среща с ромско семейство, докато се лекува след прекаран инсулт, има и спомени за събитията от септември 23-та година, а разказът "20 години по-късно" е за Василовци- селото, в което минава младостта й.

Четвъртата книга на Величка Каменова- "Болката", се появи в навечерието на 27 август, когато в село Василовци бе отбелязана 100-годишнината от Първата световна война и загиналите от Поломието. Има идея да подхване и пета книга, с която да ни вдъхне надежда и да повдигне духа на отчаяната ни нация.

"Темата ми ще бъде "По старите пътеки на живота"... Толкова неща мога да разкажа за моите 80 години- за това как живеехме преди, как живеем сега... Защото се научихме само да се вайкаме, че сме зле... Ще разкажа нещо, което да даде малко надежда на хората."

Такава е тя- Величка Каменова- един съвременен будител от Чипровско, с неспирна енергия за живот. От мен, и от екипа на Радио ВИДИН е пожеланието да запази живи спомените си, да съхрани душата си, дълго още да се радва на обичта на близките си, и да намира сили да се усмихва всеки ден!

И да пише, разбира се- все ще се намери за какво...




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50