Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

135 дръвчета за 135 години училище "Цар Симеон Велики"

Снимка: Фейсбук
Екоклубът към видинското училище "Цар Симеон Велики" е планирал акция по засаждане на 135 млади дръвчета от 3 март до 11 май. 100 от дръвчетата са спечелени от играта "Хиляди дървета за децата на България", другите 35 са от директора на учебното заведение Венцислав Станев.


"Започнахме да ги садим от 3 март и ще продължим до 11 май- празникът на училището, за да отбележим 135-годишнината на нашето училище. 

Инициативата е изцяло на екоклуб "Зелени хора", с ръководител на Боянка Ценова, която е и наша класна...

Мариела Сашкова и Владимир Босилков от екоклуба във видинското училище.Дръвчетата учениците ще посадят покрай техните къщи, междублокови пространства...", разказаха Мариела Сашкова и Владимир Босилков, ученици от 12 "в" клас на СУ "Цар Симеон Велики".

И още в предаването "Еко Свят"- крепостта "Кастра Мартис", която е емблемата на град Кула, трябва да бъде популяризирана, за да може Общината и жителите да се възползват от туристическия поток, който идва в региона.

Крепостта Кастра Мартис в Кула"Тук природата е чиста, въздухът е чист. Ако в София имат 8 пъти запрашаване над нормата, в Кула съм сигурен, че това го няма и трябва да си пазим природата. Имаме туристическите дадености. В община Кула има 23 археологически обекта, от които е разработен само един- това е "Кастра Мартис" и то е разработен 1971 година. Оттогава нищо не е направено и в момента по стените започват да растат бурени, корените разбиват хоросана, който споява зидовете и една крепост или основите, които стоят 1600 години, рискуваме близките години, ако нищо не предприемем, да ги загубим безвъзвратно. За крепостта трябват финанси и то доста пари, за да бъде направен и изпълнен качествен проект", каза кметът на Кула Владимир Владимиров.

Крепостта е достъпна за туристи, защото се намира в центъра на Кула.

Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца и ВиК- дружеството в града организират конкурс по повод 22 март- Световния ден на водата. Идеята е на културната институция. Конкурсът е за ученици от 11 до 15 години. Те трябва да пишат приказки на тема "Капчица в града", обясни директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

Снимка"Идеята е да се обединят усилията в информиране на обществеността за важната роля за опазване чистотата на водата, а целевата група, към която да бъде насочена, са децата на възраст от 11 до 15 години. Това са най- активните читатели в Детски отдел на Регионална библиотека, които проявяват интерес и към темата за опазване на околната среда. Под формата на кратка приказка очакваме малките ни читатели да разкажат за приключенията на Капчица, която попада в града. По този начин те ще успеят да покажат знанията за кръговрата на водата /откъде е дошла измислената героиня/, къде попада след това и т. н. Целта ни е да провокираме децата да мислят за водата като ценен ресурс, каквато всъщност е", каза директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

Всеки автор трябва да изпрати и придружаваща информация към приказката- своите имена, в кое училище учи, телефон и имейл за връзка. Крайният срок за изпращане на приказките е 16 март.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40