Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей не иска нов референдум за независимост на Шотландия преди края на Брекзит

Тереза Мей
Снимка: БТА

Победата на Тереза Мей в британския парламент тази седмица, където законопроектът за Брекзит бе одобрен без поправки и развърза ръцете й да обяви "развода" с Брюксел, бе помрачена от искането на шотландсоко ръководство за нов референдум за независимост на Шотландия.

Управляващата във Великобритания Консервативна партия и управляващата в Шотландия Шотландска национална партия използваха днешните си партийни конференции, за да  отстояват позициите си по спорния въпрос. В Кардиф премиерът Тереза Мей изложи план за по-светло бъдеще на обединена Великобритания.

През следващите две седмици ние ще задействаме член 50 и ще започнем преговорите за гарантиране на излизането на Великобритания от Европейския съюз. В такъв голям национален момент на определяне характера на нашата нация ние имаме избор - да гледаме напред с оптимизъм и надежда или да се предадем на политиката на страх и отчаяние. Аз избрах да вярвам във Великобритания и че най-добрите ни дни престоят, каза премиерът.

Макар и да не блокира провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия, Тереза Мей вече заяви, че няма да позволи нов вот преди края на преговорите за Брекзит, с аргумента, че сега не е времето за това.

На конференцията на Шотландската национална партия в Абърдийн обаче са убедени, че такова решение е недемократично и че шотландците са тези, които трябва да решават бъдещето си. Заместник-лидерът на партията Ангъс Робъртсън, който заяви, че Тереза Мей се страхува от мнението на шотландците:

Нека да няма съмнение. Шотландия ще има своя референдум и хората ще имат своя избор, на тях няма да им бъде отречено правото на глас. Да повторя, в случай че някой в Уайтхол не слуша. Шотландски референдум ще има и няма британски премиер, който би се осмелил да се изправи на пътя на шотландската демокрация, посочи Робъртсън.

По-рано Джон Суини, заместник на първия министър на Шотландия, заяви, че следващата седмица шотландският парламент ще обсъди въпроса за референдума и е убеден, че депутатите ще гласуват в полза на провеждането му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тереза Мей

Шотландия: Правителството на Тереза Мей се страхува от провеждането на нов референдум

Шотландското ръководство заяви, че правителството на Тереза Мей се страхува от провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия. Заместник-лидерът на Шотландската национална партия, Ангъс Робъртсън , обвини управляващите във..

публикувано на 17.03.17 в 11:42

Подкрепата за независимост на Шотландия е най-висока, но популярноста на ЕС сред шотландците спада

Нова анкета показва, че подкрепата за независимост на Шотландия е най-висока, откакто се правят подобни проучвания, но популярноста на ЕС сред шотландците спада. На въпрос дали предпочитат независимост, самоуправление в рамките на Обединеното кралство или..

публикувано на 15.03.17 в 12:20

Тереза Мей планира обиколка в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, преди да задейства член 50 от Лисабонския договор

Британският премиер Тереза Мей планира обиколка в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия в опит да получи пълен консенсус, преди да задейства член 50 от Лисабонския договор, съобщи източник на вестник "Гардиън". Тереза Мей обяви, че ще информира..

публикувано на 15.03.17 в 07:26
Никола Стърджън

Шотландия ще иска разрешение за нов референдум за независимост

Шотландия ще поиска следващата седмица от правителството в Лондон разрешение за провеждане на референдум за независимост.  Премиерът Никола Стърджън съобщи, че  допитването трябва да се проведе в края на 2018 или началото на 2019 година...

публикувано на 13.03.17 в 14:51