Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборни обещания за пенсионерите

Снимка: Радио ВИДИН

Пенсионерски организации настояват за приемане на Закон за възрастните хора, ежегодно преизчисляване на пенсиите, осигуряване на условия за социализиране на възрастните хора, здравно обслужване без потребителска такса, приемане на национален регламент за субсидиране на пенсионерските сдружения, безплатен транспорт за навършилите 65-годишна възраст, участие на представители на пенсионерските сдружения при решаване на проблемите им на всички управленски нива.

Исканията им са поставени пред политиците преди вота за народни представители на провелия се в София пленум на Централния съвет на Съюз на пенсионерите 2004.


"Аз съм се пенсионирал в Америка, тук съм от 2 години. В България е още по- лошо... Нали знаете, че за пенсионерите нищо не се дава. Ако нещо не си болен, освидетелстван. За нас пенсионерите таксата при лекар е едно левче. Поне аз от 2006 година, когато съм се пенсионирал, досега не са индексирани... Разбрал съм, че има някакви облекчения за влак, но аз не ползвам. Бюджетът се разпределя, както е най- правилно. В смисъл да се даде на старите, на тези, които нямат работа, за да могат да преживеят, отколкото да се правят инвестиции в далечина, защото след 20-30 години няма да ги има тези хора...", коментираха видинчани от третата възраст от какви облекчения се ползват и какво смятат за увеличението на пенсиите.

Председателят на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин Малина Башлийска разказа повече за провелата се в столицата среща с политици.

"В София се проведе поредният пленум и там присъстваха представители на много партии, на които връчихме едно обръщение с нашите искания към всички, които се кандидатират за народни представители. Нашата мечта е много постижима- да имаме достатъчно условия да живеем нормално, да имаме среда за общуване, нашите деца да имат работа, внуците ни да растат щастливи, да пазим земята и природата, защото това е най- ценното, ние сме част от кръговрата на природата. Реално условия има да бъдат преизчислени пенсиите спрямо осигурителния доход за миналата година."

СнимкаСъюз на пенсионерите 2004 активно работи заедно с други клубове през последните 5-6 години за преизчисляване на пенсиите. Последните актуализации са от 2008 година. Една от точките в обръщението- за ежегодно преизчисляване на пенсиите е обсъдена с политиците:

"Много от партиите не искаха дори да провеждат разговори на тази тема, защото няма средства. Нашият председател, който почина преди 1 месец, заедно със специалистите в НОИ (Национален осигурителен институт- бел. ред.) бяха направили един разчет, според който пари могат да се намерят и хората да си получат това, което заслужават. Защото не е допустимо в днешно време в Европейския съюз около 800 000 души да получават минимална пенсия от 161 лева. За какво по- напред?! Ние не сме хора "втора ръка"...", казва Малина Башлийска.

Закон за пенсионерите трябва да има, защото държавата трябва да предостави еднакво обгрижване на възрастните хора, независимо къде живеят. Сега Общините поемат грижата за пенсионерските клубове в зависимост от средствата, които има съответната Община и какво отношение има към хората от третата възраст.

"В София политиците изказаха своите платформи. Знаете, че предизборно винаги се обещава. Те обещават, че ще направят всичко възможно да увеличат пенсиите, да вкарат в зала Закона за възрастните хора да се гласува. Дали ще стане, това нещо много пъти ни е обещавано. Законът за възрастните хора е от 2 години в парламента. Ще продължаваме да искаме. Имаме си изисквания, които трябва да защитят правата на пенсионерите- за безплатно пътуване в градския транспорт, как да става самото пенсиониране, искаме при лекар да бъде без потребителска такса. Предизборно се обещава, всичко е изпълнимо, всичко може да се направи. Даже сега толкова много обещават, че пенсиите ще ги вдигнат, независимо коя партия дойде на власт. Да се надяваме, че поне ще увеличат пенсиите, ако друго не направят", коментира Ганка Михайлова-  председател на пенсионерския клуб във Вълчедръм- "Извор".

Във врачанското село Лесковец пенсионерският клуб се казва "Четирилистна детелина". Председател на организацията е Детелина Ангелова. Какви трудности среща пенсионерският клуб от по- малко населено място?

"В спонсорството например, никой не ни дава пари, ползваме една детска градина, кметството ни е отпуснало помещението. Плащаме си водата, тока ще почнем, така ни казаха. Важно е пенсионерите да имат клубове, защото хората идват и се разтоварват, правят срещи с други клубове. Това е- едно разтоварване, едно успокоение."

СнимкаИсканията в обръщението на пенсионерите са поставени. Ще бъдат ли чути от политиците?

"Времето е дошло. Това че хората казват своите желания към управляващите без да се притесняват, това значи, че вече сме узрели и търсим пътя за излизане от ситуацията, в която сме. Аз вярвам, че новите депутати ще бъдат хора отговорни и независимо от коя партия са, те ще сложат на първо място човека с неговите изисквания, възможности и очаквания", допълни Малина Башлийска.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00