Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2017 година

Пътят в село Михайлово
Снимка: Радио ВИДИН

Жители на шестте села в община Хайредин излязоха на протест срещу дупките по пътищата. Те протестираха до бензиностанция край село Михайлово, където състоянието на инфраструктурата е най-трагично.

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата започна в Северозападна България. От 11 часа днес в Младежкия дом в Монтана се проведоха информационна беседа и скрининг на място. От 17 часа кампанията започна в залата на Общинския съвет във Враца. Утре прегледите ще са в Берковица, а в четвъртък- в Белоградчик.

Първата за тази година седмица за профилактика на туберкулозата в многопрофилната болница за активно лечение в Монтана е от 20 до 24 март.

Във Враца днес беше открита поредната строителна площадка на многофамилна жилищна сграда. Блок 144 е в ж. к. „Дъбника”. Изцяло ще бъде обновен чрез целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури 2 000 000 лв. за саниране на шест жилищни сгради в община Лом по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Сумата от 150 000 лв. са заложени в бюджета на Враца за ремонт на пътя до село Три кладенци, съобщи кметът Калин Каменов. Ремонтът на участъка Девене-Три кладенци ще започне при подходящи метеорологични условия.

Община Видин обявява процедура по набиране на доброволци за участие в „Доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. 

Конкурс за послание на „Лачени обувки” обявява  НЧ „Иван Вазов 1872” в Берковица. Темата на конкурса е „Моето/нашето послание към участниците на 25-ия фестивал на изкуствата за деца „Лачени обувки”, Берковица 2017 г.

Близо 750 хиляди лева са заложени в бюджета на община Ружинци за ремонти на пътища и сгради през настоящата година. Към тях ще бъдат добавени още 19 хиляди лева, останали неизразходвани от миналата година.

103 000 бюлетини за предстоящите парламентарни избори са  доставени в Областната администрация във Видин с полицейски ескорт. Бюлетините са получени от печатницата на БНБ от двама упълномощени представители на Областна администрация и на Районна избирателна комисия - Видин.

Областният управител на Видин проведе работна среща с териториалните органи на МВР и ДАНС във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите. Дискутирана бе актуалната обстановка в региона и конкретните действия, които отговорните институции предприемат за осигуряване на реда, защита на изборните права на гражданите и пресичане на евентуални злоупотреби в изборния процес, съобщават от областна администрация.  

Министърът на образованието проф. Николай Денков обяви деня след парламентарните избори - 27 март, понеделник, за неучебен за всички ученици в страната.

Единадесетокласници от врачанската математическа гимназия "Акад. Иван Ценов” се класираха за финалния кръг на състезание, чийто домакин е Американският университет в Благоевград. Преслава Кузова, Илина Павлова, Мартина Маринова и Димитрий Георгиев бяха избрани сред 64-мата финалисти на първия кръг на състезанието, където успешно се представиха чрез креативно видео-CV и онлайн тест по английски език. Илина Павлова стана трета в дисциплината "Математика и аналитично мислене” и бе отличена със сертификат и предметна награда.

Нужни са средства за ремонт на сградата на театъра във Видин, която е първата, сторена специално за тази цел в страната. Падаща мазилка в таванските помещения застрашава декорите, които се съхраняват там.

С урок по родолюбие във видинското училище "Цар Симеон Велики" беше отбелязана 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен ломски полк. Той е родом от Видин, възпитаник на гимназията, участник в три войни, загинал геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Македония. Честването се посвещава на 135-годишнината на видинската гимназия и е организирано по инициатива на Радио ВИДИН и със съдействието на Държавен архив и Исторически музей- Видин.

Изложба - живопис на видинския художник Красимир Кръстев беше открита в отдел „Заемна за възрастни” на видинската библиотека. Темата е „Зимни спомени”. В нея са включени пейзажи, вдъхновени от красотата на зимата.

Изложба, посветена на Видинския митрополит Неофит ще бъде открита на 24 март в изложбената зала на Държавния архив във Видин. Експозицията е по повод предложението на Организацията на евреите в България “Шалом” за удостояване на архиерея със званието “Праведник на народите от света” за заслугата му за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Нова постановка подготвя куклен театър “Патилан” Монтана. Премиерата на “Момче и вятър”, по българската народна приказка, ще е на 29 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат физкултурен салон в началното училище в Белоградчик

Началното училище в Белоградчик ще има физкултурен салон. От построяването си до днес, не е разполагало с такъв. За спортните занимания е използвано малко, тясно помещение в приземен етаж на сградата, съобщават от общинската администрация.  Още в първия учебен ден учениците от училище "Васил Левски" ще бъдат посрещнати с ново, просторно и..

публикувано на 24.08.24 в 15:15

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44