Мазилка пада върху декорите на театъра във Видин

Снимка: Анжела Каменова

Нужни са средства за ремонт на сградата на театъра във Видин, която е първата, сторена специално за тази цел в страната. Падаща мазилка в таванските помещения застрашава декорите, които се съхраняват там. Заради мухъл и влага дамската гримьорна остава неизползваема. Изготвен е проект за ремонт на театъра, но все още се чака финансиране, каза директорът Ирина Флорова- Капелова:

"Сградата наистина е в ужасно състояние, защото от няколко години се чака одобрението за финансиране на цялостен ремонт на сградата на стойност над два милиона и нещо, но за съжаление до този момент проектът все още не е одобрен. Ако до една-две години не бъдат предприети спешни мерки, особено за ремонт на покрива, което е жизнено необходимо за тази сграда, и за ремонт на парното, просто с някакви временни ремонти и позакърпвания, няма как дълго време да издържи."

Сградата на театъра във Видин е строена по подобие на Виенската опера преди 125 години и е паметник на културата.


Вижте още

Снимката на 17 октомври 2017 година

Изложба с ритуални хлябове беше подредена пред Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Експозицията е част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. В традиционната народна култура хлябът е най-универсалното обредно магическо средство, върху..

обновено на 17.10.17 в 17:58

Кметът на Монтана получи награда от сдружението на общините

Кметът на Монтана Златко Живков получи приза за “Най-дългогодишен кмет на голяма община”, в категорията “Общинско доверие”. Това стана на официалната вечеря на 12-та годишна среща на местните власти в Албена, която се организира от Националното сдружение на общините в България. Златко Живков е пети мандат, кмет на Монтана. След него в..

публикувано на 17.10.17 в 17:40

Веселка Асенова е новият началник на РУО Видин

Веселка Асенова е новият началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин. Тя спечели конкурса за мястото, обявен от Министерството на образованието и науката преди около месец. Само двама кандидати подадоха документи за овакантения пост.  Веселка Асенова e учител по физика и астрономия 27 години, завършила е средното си..

обновено на 17.10.17 в 17:07

Враца отбелязва Международната нощ на прилепите

Инициативата се провежда за поредна година от Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” , съвместно с Еко клуб „Детелини“ към училище „Христо Ботев“ . Тази година темата ще бъде "Градът - дом на хората и прилепите" . От 18 часа днес, в Природозащитния център "Натура" участниците ще могат да се включат в различни прилепни игри и занимания ,..

публикувано на 17.10.17 в 16:00

Монтана кани малки художници да рисуват духови оркестри

Община Монтана обявява  международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, съобщават от местната управа.  В него могат да участват ученици от начален и прогимназиален етап. Участниците ще се съревновават в  две възрастови групи  – между 7 и 11 години и 12 и 15 години. Децата трябва да творят по тема “Музиката и танците на моя..

публикувано на 17.10.17 в 14:11

Камион удари каруца в Монтанско, пострада жена

Жена пострада вчера вечерта  при пътен инцидент между камион и каруца в Монтанско. Катастрофата е станала на пътя между  с. Златия към гр. Вълчедръм . Пострадалата, която се е возела в каруцата, е настанена в болница без опасност за живота, с фрактура на таза. Товарният автомобил, който се е движил с несъобразена скорост, удря отзад каруцата, която е..

публикувано на 17.10.17 в 10:51