Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се грижат за бездомните кучета във видинския приют

Снимка: Радио ВИДИН
Борислава Борисова е доброволец и дарител към Общинския приют за кучета във Видин. Още от началото, когато отваря врати, в края на август 2015 година, става доброволец и помага на бездомните животни там. Посещава приюта почти всяка седмица и носи храна. Преди няколко дни се появи телевизионен репортаж, който показва как служители от приюта изхвърлят бездомни кучета в гориста местност. Борислава казва, че кучетата се гледат много добре от работниците.


"Винаги е било изчистено, с прясна вода, храна. И самите работници си имат към тях отношение. То си личи, че самите животни ги обичат- не се страхуват, не бягат като ги видят, значи ги обичат, значи се грижат за тях. По закон, като се хванат, се кастрират и се връщат на место, където са взети. Те много пъти ги намират до някое село, нали кучета от село, те си ги пускат най- редовно по улиците. Те не могат да ги задържат в приюта постоянно тия животни. От приюта излизат само кастрирани животни. Няма да върнат животно, което не е кастрирано", каза Борислава Борисова пред Гергана Панова.

Във връзка с телевизионния репортаж, в който се твърди, че служители на общинския приют изхвърлят кучета в местност между Видин и Градец, кметът на Видин обясни, че направената проверка не потвърждава това, което е показано. Служителите в приюта проявяват хуманно отношение към животните, категоричен е Огнян Ценков. Общинският приют за кучета работи съгласно законодателството.

"За да преодолеем ситуацията с бездомните кучета, трябва да има обществено разбиране. Една част от хората ги гледат, хранят ги, създават им удобства за живеене отвън. По този начин няма как да преодолеем тяхното размножаване и разпространение. Ние действително проявяваме хуманност към животните, нямаме евтаназиране на нито едно животно, но колкото и да се опитваме да прибираме и да кастрираме кучетата, ако някъде някой иска да отглежда и допринася за тяхното размножаване, популацията им се размножава. Другият въпрос- всеки гражданин, когато желае да има домашен любимец, първо да си отговори на въпроса може ли да се грижи за него", коментира кметът Огнян Ценков.

СнимкаПрез миналата година са заловени 420 кучета, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. От тях 320 са кастрирани, маркирани и върнати на мястото на обитаване. Осиновени с декларация са 52 кучета. Няма евтаназирани животни за посочения период.

Кучетата не се изхвърлят, а се връщат на местата, от които са взети съгласно условията на Закона за защита на животните. В интернет страницата на Община Видин, раздел "Общински предприятия", е публикуван Правилникът за дейността на Общинско предприятие "Общински приют за кучета", от който всеки гражданин може да се информира подробно за целите, задачите, условията и характера на работата там.

И още в "Еко Свят"- Боци Костов е пенсионер от Видин, на 70 години. Туризмът и пещерното дело са негово хоби. Сега се е захванал с една идея- да почисти капиите в града от отпадъци. Това са портите от старата крепостна стена на Видин. Боци Костов иска след това Общината да ги измие, а видинчани да бъдат по- отговорни и да не замърсяват града.

Снимка"Залепени всякакви обяви, съобщения, некролози и то на места, които не са определени от Общината. Понеже съм бил преди 20 години в Италия и там ми направи впечатление, че некролозите са на табло до църквата. За търговска дейност се отива в Общината и се заплаща. Самата Община му залепва обявата, които си е нагласила. Миналата година се опитах да почистя на някои фрапиращи места, почнаха да ми правят забележка. Аз съм жител на този град и искам да ми е чисто"
, разказа Боци Костов пред Красимир Каменов.

Видинчанинът има още едно предложение, пак в резултат от наблюденията му в Италия- кметът на Общината да се обърне с апел към всички граждани и гости на града да не лепят нищо на обществени сгради и архитектурни паметници.

СнимкаЗа първи път във Видин се проведе екобиблиотека на открито- част от инициативата "Пътуваща ЕкоБиблиотека- атрактивно представяне на нови дигитални Еко ресурси”. Пред ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" бе представено създаденото от библиотекари дигитално еко съдържание, включващо защитените растения, животни, местности и вековни дървета в област Видин. Проведе се и викторина.

"Някои въпроси от викторината бяха трудни, но им привлече вниманието, което много ме радва, научиха любопитни и интересни подробности, забавляваха се", каза библиотекарят Мануела Миткова.

"Информацията от презентацията е интересна и полезна", каза Гергана Йончева от екоклуба към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин. представители на училищната организация често посещават библиотеката, каза още ученичката. Самата тя се е записала, защото научава много нови неща.

Над 200 грамоти раздаде екокомисията към туристическо дружество "Бонония" във Видин на 20-то издание на годишния екоконкурс. Тази година, за първи път бе получен поздравителен адрес от премиер- служебния министър-председател Огнян Герджиков, в който се казва:

"Приемете моите поздравления за постоянството, с което приобщавате децата на Видин към свещената идея да се живее в хармония с природата. Убеден съм, че образованието и екологията са най- важният капитал, който може да бъде вложен в развитието и благополучието на всяко общество. Вярвам, че тазгодишните участници са се подготвили добре и ще съумеят да покажат своите знания и умения." Поздравителни адреси бяха изпратени и от двама министри: министъра на околната среда и водите Ирина Костова и министъра на образованието проф. Николай Денков. Приветствия изпратиха кметът на Видин Огнян Ценков и Регионалното управление на образованието.

СнимкаПредседател на екокомисията и основен организатор на екоконкурса е Богомил Петров:

"Грамотите са около 250. Най- силното есе е за митрополит Неофит, написано от Илона Кидикова от ГПЧЕ "Йордан Радичков", написано е изключително професионално. За раздел "Фотография" тази година имаше по- малко от 10 участници. Нови категории тази година няма. Имаше само една компютърна презентация. Много интересни са експонатите."

Изпратените експонатите в различните категории бяха подредени в голямата зала на СУ "Любен Каравелов" във Видин където се проведе 20-то издание на екоконкурса.

Разговор с част от наградените ученици, както и още подробности по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50