Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е скулпторът Светлин Николаев

Пластики като икони

10
Снимка: Колаж Ваня Минева


Потомък на род, в който поколения наред е имало духовници. Момче със златни ръце, което вижда света през сърцето си. Един постоянно търсещ борбен и неспокоен мъж, който носи красотата в себе си като белег от божие докосване. Това е скулпторът Светлин Николаев. С него си говорим днес в "Калейдоскоп". Това е една договорена отдавна среща, за която си дадохме дума на Богоявление през 2010 година, когато Светли спаси богоявленския кръст във водите на Дунав. От онзи студен зимен ден на 2010 година изтече по реката доста вода... Май много повече, отколкото тогава сме могли да предположим. Дали защото времето е бързолетно? Или защото просто така е трябвало- за да дойде днешният повод, отново свързан с решение на Светли, което уж не е по мярката на битовизмите, но пък за него си е точно както си му отива.

Дървеното колело и пластики на Светлин Николаев, Снимка: Ваня МиневаИ така- седим си ние в подредения уютен двор на Светли, пълен с цветя и различни фигурки- някои от които са естествени находки от природата от дърво и камък, които Светли е припознал и приютил, а други сам е изваял. Както е и с цветята- някои са си наши- селски, почти диви, а други- капризни гости от други географски ширини, но бързо приспособени от младия мъж към български условия. Защото и той е такъв- прям, естествен, земен. Светлин. Връщам го аз назад в годините и му припомням за онзи студен зимен ден, когато скочи в ледените води на Дунав, за да спаси богоявленския кръст. А благодарение на Златния фонд на Радио ВИДИН връщам и гласа му от онова време:

"Помня абсолютната тишина и покой, които ме обхванаха в секундите преди да скоча във водата. Като докосване от Ангел. А единственото, за което се сетих, бе че човек трябва да казва "да" на нещата, които животът му поднася. Не е нужно да имаш зададена от някого другиго героична съдба. Човек може сам да подрежда своята духовна стаичка, където са неговите лични малки постижения. За мен там най-ценна е любовта. Защото художниците са духовни хора. А моите творби аз ги виждам като икони на добродетели- лично вътрешно така ги виждам", каза ми тогава Светлин.

Дървеното колело на Светлин НиколаевОбещахме си ние тогава, на 6 януари 2010 година, че ще си поговорим някой ден по-нашироко за подредбата на тази духовна стаичка, за бронзовите послания на младия скулптор, за любовта и човечността, но някак този ден все не идваше... Завъртяха се годините- така, както се върти едно колело... До днес, когато точно едно колело ни събра в шарения двор на ателието на Светли. Колело с дървена конструкция.

"Видях го в интернет. Веднага ме грабна. Аз много си обичам колелетата. А тази комбинация- хем колело, хем от дърво, направо ме разби. И си го направих. Приятели ми помогнаха със съвети и инструменти. Доста скици направих, но това се получи. Питаш дали вози. Вози! Да сме живи и здрави, някой ден може да си направя и едно бамбуково. Бих искал и едно прозрачно да си имам. Е, не ми е това основно занимание, но самият процес на изработване много ми харесва. Може да продължа да си почивам от моята работа, като правя и колелета", разказва Светлин.

Пластики на Светлин Николаев, Снимка: Ваня МиневаПосле обещава изложба. Скоро.

"С пластики, които няма да са, да го кажем- визуални, а по-скоро философски. Като хайку", уточнява скулпторът.

Японската поезия в стил хайку борави с малко думи, но те са думи, които, според нагласите и дълбочината на душата на читателя, отключват в него цели вселени от асоциации. Из тези вселени зрителите на следващата изложба на Светлин Николаев ще пътешестват с едно въображаемо звездно колело. Да им помогне да го направят ще послужи едно истинско арт колело- може би това, първото дървено колело на Светли, или може би следващото, което той ще изработи.

"Така си го представям. Много добре ми стои на сърцето. Въпрос на време е. Защото първо имам много работа по пластиките. Искам да покажа и по-мащабни неща, които вече ги имам на скици, а някои съм започнал и с глина", открива съвсем мъничко от намеренията си творецът.

Гълъби в очитеИ ми показва два портрета. Пита ме виждам ли гълъбите в зениците... А аз занемявам, защото в гладните за надежда очи разпознавам един много близък на Светли човек, който премина през много тежко изпитание. И за пореден път си мисля как страданието отключва едни от най-силните идеи при хората на изкуството. Но на каква цена!

"Хайде, ще ти споделя и още нещо- мисля за една следа от бос крак, над която човек се навежда да пие, а зад него остават неговите следи... Защото ние винаги пием вода от следите на някой, който е минал преди нас", описва един от проектите си Светли. А аз си мисля, че точно затова трябва и да внимаваме какви следи оставяме, защото, за да пие някой след време от нашите стъпки, те трябва да са чисти...

Питам Светли за съпротивата на бронза- защото това е основният материал, с който младият скулптор работи. А после си говорим за страстта му към пътешествията с гребни лодки и водата; за онзи гръцки водолаз, който го е впечатлил със смелостта си да се гмурка през нощта в морето; за един бронзов плувец, който някога е правил, и за един друг плувец, когото трябваше да "излекува"...

"Просто трябваше да се направи. Мислех си, че този автор сега ни гледа от небето и ни казва: "Ей, помогнете! Спасете ми работата! Един ден и с ваша творба може да се случи така. Това ме мотивира", признава Светли. И ми обяснява, че скоро е проверявал дали всичко е наред по фигурата на Плувеца, който сега си е както преди, но доста време беше с една откъсната ръка. И си обещаваме някой ден с дървеното колело на Светли да започнем от Плувеца една разходка по любимите места на скулптора- за да очертаем една пътечка от чисти стъпки, от които други хора след нас ще могат да утолят жаждата си добро.

"Нека сме живи и здрави. Да имаме хъс за живот. Защото подтикът за всяко наше действие идва отвътре. Всеки от нас трябва сам за себе си да си е мотор- кой колкото може и колкото са му силите. И да пали и другите", пожелава на слушателите на Радио ВИДИН в края на нашия разговор Светлин Николаев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50