Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е скулпторът Светлин Николаев

Пластики като икони

10
Снимка: Колаж Ваня Минева


Потомък на род, в който поколения наред е имало духовници. Момче със златни ръце, което вижда света през сърцето си. Един постоянно търсещ борбен и неспокоен мъж, който носи красотата в себе си като белег от божие докосване. Това е скулпторът Светлин Николаев. С него си говорим днес в "Калейдоскоп". Това е една договорена отдавна среща, за която си дадохме дума на Богоявление през 2010 година, когато Светли спаси богоявленския кръст във водите на Дунав. От онзи студен зимен ден на 2010 година изтече по реката доста вода... Май много повече, отколкото тогава сме могли да предположим. Дали защото времето е бързолетно? Или защото просто така е трябвало- за да дойде днешният повод, отново свързан с решение на Светли, което уж не е по мярката на битовизмите, но пък за него си е точно както си му отива.

Дървеното колело и пластики на Светлин Николаев, Снимка: Ваня МиневаИ така- седим си ние в подредения уютен двор на Светли, пълен с цветя и различни фигурки- някои от които са естествени находки от природата от дърво и камък, които Светли е припознал и приютил, а други сам е изваял. Както е и с цветята- някои са си наши- селски, почти диви, а други- капризни гости от други географски ширини, но бързо приспособени от младия мъж към български условия. Защото и той е такъв- прям, естествен, земен. Светлин. Връщам го аз назад в годините и му припомням за онзи студен зимен ден, когато скочи в ледените води на Дунав, за да спаси богоявленския кръст. А благодарение на Златния фонд на Радио ВИДИН връщам и гласа му от онова време:

"Помня абсолютната тишина и покой, които ме обхванаха в секундите преди да скоча във водата. Като докосване от Ангел. А единственото, за което се сетих, бе че човек трябва да казва "да" на нещата, които животът му поднася. Не е нужно да имаш зададена от някого другиго героична съдба. Човек може сам да подрежда своята духовна стаичка, където са неговите лични малки постижения. За мен там най-ценна е любовта. Защото художниците са духовни хора. А моите творби аз ги виждам като икони на добродетели- лично вътрешно така ги виждам", каза ми тогава Светлин.

Дървеното колело на Светлин НиколаевОбещахме си ние тогава, на 6 януари 2010 година, че ще си поговорим някой ден по-нашироко за подредбата на тази духовна стаичка, за бронзовите послания на младия скулптор, за любовта и човечността, но някак този ден все не идваше... Завъртяха се годините- така, както се върти едно колело... До днес, когато точно едно колело ни събра в шарения двор на ателието на Светли. Колело с дървена конструкция.

"Видях го в интернет. Веднага ме грабна. Аз много си обичам колелетата. А тази комбинация- хем колело, хем от дърво, направо ме разби. И си го направих. Приятели ми помогнаха със съвети и инструменти. Доста скици направих, но това се получи. Питаш дали вози. Вози! Да сме живи и здрави, някой ден може да си направя и едно бамбуково. Бих искал и едно прозрачно да си имам. Е, не ми е това основно занимание, но самият процес на изработване много ми харесва. Може да продължа да си почивам от моята работа, като правя и колелета", разказва Светлин.

Пластики на Светлин Николаев, Снимка: Ваня МиневаПосле обещава изложба. Скоро.

"С пластики, които няма да са, да го кажем- визуални, а по-скоро философски. Като хайку", уточнява скулпторът.

Японската поезия в стил хайку борави с малко думи, но те са думи, които, според нагласите и дълбочината на душата на читателя, отключват в него цели вселени от асоциации. Из тези вселени зрителите на следващата изложба на Светлин Николаев ще пътешестват с едно въображаемо звездно колело. Да им помогне да го направят ще послужи едно истинско арт колело- може би това, първото дървено колело на Светли, или може би следващото, което той ще изработи.

"Така си го представям. Много добре ми стои на сърцето. Въпрос на време е. Защото първо имам много работа по пластиките. Искам да покажа и по-мащабни неща, които вече ги имам на скици, а някои съм започнал и с глина", открива съвсем мъничко от намеренията си творецът.

Гълъби в очитеИ ми показва два портрета. Пита ме виждам ли гълъбите в зениците... А аз занемявам, защото в гладните за надежда очи разпознавам един много близък на Светли човек, който премина през много тежко изпитание. И за пореден път си мисля как страданието отключва едни от най-силните идеи при хората на изкуството. Но на каква цена!

"Хайде, ще ти споделя и още нещо- мисля за една следа от бос крак, над която човек се навежда да пие, а зад него остават неговите следи... Защото ние винаги пием вода от следите на някой, който е минал преди нас", описва един от проектите си Светли. А аз си мисля, че точно затова трябва и да внимаваме какви следи оставяме, защото, за да пие някой след време от нашите стъпки, те трябва да са чисти...

Питам Светли за съпротивата на бронза- защото това е основният материал, с който младият скулптор работи. А после си говорим за страстта му към пътешествията с гребни лодки и водата; за онзи гръцки водолаз, който го е впечатлил със смелостта си да се гмурка през нощта в морето; за един бронзов плувец, който някога е правил, и за един друг плувец, когото трябваше да "излекува"...

"Просто трябваше да се направи. Мислех си, че този автор сега ни гледа от небето и ни казва: "Ей, помогнете! Спасете ми работата! Един ден и с ваша творба може да се случи така. Това ме мотивира", признава Светли. И ми обяснява, че скоро е проверявал дали всичко е наред по фигурата на Плувеца, който сега си е както преди, но доста време беше с една откъсната ръка. И си обещаваме някой ден с дървеното колело на Светли да започнем от Плувеца една разходка по любимите места на скулптора- за да очертаем една пътечка от чисти стъпки, от които други хора след нас ще могат да утолят жаждата си добро.

"Нека сме живи и здрави. Да имаме хъс за живот. Защото подтикът за всяко наше действие идва отвътре. Всеки от нас трябва сам за себе си да си е мотор- кой колкото може и колкото са му силите. И да пали и другите", пожелава на слушателите на Радио ВИДИН в края на нашия разговор Светлин Николаев.

Галерия

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45