Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как преди години са отразявани парламентарните избори в плевенските издания

Снимка: Мария Пеева

Изборите за Народно събрание винаги са отразявани с голям интерес от медиите. Регионалната библиотека "Христо Смирненски“ в Плевен притежава богат фонд от вестници, излизали в миналото в града. В последните броевете са дигитализирани и са на разположение на читателите и чрез интернет.  Как са отразявани парламентарните избори в плевенските издания?

Гръмки заглавия, материали с доста остър език, агитация в полза на една или друга партия или кандидат, удари под кръста – всичко това може да се открие в изданията преди години по време на всички парламентарни избори у нас. Може би разликата е в само по-ограничения обем, иначе прилики има и с нашето съвремие, разказва Вили Томова, експерт в Отдел "Краезнание“:

Аз направих справка с три плевенски вестници за 1923 година. В същата тази година е имало два пъти избори за Народно събрание. Едните са на 22 април и след това на 18 ноември. Преглеждайки броевете от тези дати, малко преди и малко след тази дата, общо взето срещнах неща, които се публикуват и в днешните вестници. Пише се за това къде ще има предизборни срещи, колко секции ще има в града, за колко депутати ще се гласува, кои са тези депутати, от коя партия са.

В звуковия файл можете да чуете целия звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!