Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания е готова да се бори за Гибралтар

Гибралтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Воинствени изявления бяха направени днес от британски политици след възникналата криза около бъдещото на задморската територия.

Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър защити Фолкландските острови, заяви бившият министър-председател Майкъл Хауърд. Консерваторът лорд Хауърд допълни, че не може да се поставя под въпрос, че британското правителство твърдо ще застане зад Гибралтар, чието население категорично в два реферлендума е заявило, че не иска да живее под испанско управление.

Малко по-рано министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да брани "Скалата" по всякакъв начин.

Премиерът Тереза Мей даде гаранции на първия министър на задморската територия Фабиан Пикардо, че Лондон ще работи с Гибралтар за възможно най-добър резултат от Брекзит и че територията няма да стане разменна монета в преговорите.

Кризата възникна след като Европейският съвет даде право на вето на Испания по въпроса за бъдещите отношения на Гибралтар с Европейския съюз. Фабиан Пикардо заяви, че Испания се е възползвала да предяви пренетции към Гибралтар в светлината на Брекзит, след като Тереза Мей не е споменала задморската територия в нейното писмо до Брюксел за стартирането на преговорите с ЕС.


Испания не планира да затваря границата си с Гибралтар след Брекзит, заяви външният министър Алфонсо Астис пред вестник "Паис". Той каза още, че на първо време Мадрид не възнамерява и да блокира приемането на една независима Шотландия в Европейския съюз въпреки опасенията си, че Каталуня може да последва примера й и да се отцепи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гибралтар Испания Великобритания граница засилени мерки задръствания

Кризата около Гибралтар се задълбочи

Кризата около Гибралтар се задълбочи след като първият министър на задморската територия Фабиан Пикардо заяви, че е било пренебрегнато искането му да бъде включено правото на Гибралтар да остане част от Великобритания, в писмото на премиера Тереза..

публикувано на 02.04.17 в 11:52

Испания се надява на променени рамки в преговорите за Гибралтар след Брекзита

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще промени рамките на преговорите й с, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, цитиран от ДПА и Ройтерс.  Бъдещите преговори ще се водят двустранно между Великобритания и..

публикувано на 27.06.16 в 12:34