Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от Г-7 търсят изход от кризата в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Започна срещата на външните министри на страните от Г-7 в италианския град Лука, която се провежда при уникални мерки за сигурност. В двудневните разговори ще намерят място важни международни теми.

Преди началото на срещата външният министър на Италия Анджелино Алфано, американският държавен секретар Рекс Тилърсън и представители на ЕС начело с върховния представител по външната политика Федерика Могерини посетиха историческата местност "Св. Анна ди Стацема". Taм през август 1944 г. са били разстреляни от германски нацисти и местни фашисти 560 невинни италианци, сред които 130 деца. Мястото не бе избрано случайно за почитане паметта на загиналите, защото, както се изрази министър Алфано, трябва да се сложи край на тези трагедии. Никога повече, защото светът се нуждае от мир, свобода и сигурност, каза Алфано. Рекс Тилyрсън допълни, че невинните трябва да бъдат защитавани.

Разговорите в Лука са насочени към борбата срещу тероризма и "Ислямска държава", морския контрол и сигурността, ситуацията в Либия, кризата около ракетно-ядрената програма на Северна Корея, както и решаване на положението в Сирия. Във връзка с това утре преди обяд по искане на САЩ и по покана на министър Алфано в срещата ще вземат участие външните министри на Турция, Арабските Емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Катар, с цел да се намери пътя към мира и стабилността в Сирия.

Присъствието на американския държавен секретар Рекс Тилърсън тук е много важно - така, както и основното място на Италия по обсъждането на този въпрос, подчерта Алфано. Много е вероятно, срещата в Лука да допринесе Тилърсън да получи картбланш, за да поиска съдействието на Русия за решаване на сирийската криза при посещението му в Москва през следващите дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Външните министри от Г-7 се събират на двудневна среща в италианския град Лука

В италианския град Лука, днес и утре, ще се проведе среща на министрите на външните работи от  Г-7. Ще бъдат обсъдени редица актуални теми от международен характер. Външният министър на Италия Анджелино Алфано е от вчера в тосканския град Лука, тъй..

обновено на 10.04.17 в 11:59
Доналд Тръмп

Тръмп ще участва в срещата на върха на Г-7 в Италия през май

Украинският президент Петро Порошенко е провел телефонен разговор с американския държавен глава Доналд Тръмп , съобщи ТАСС. Двамата са обсъдили ситуацията в Източна Украйна и неоходимостта от прекратяването на огъня в Донбас. От пресслужбата на..

публикувано на 05.02.17 в 09:09

Лидерите на Г-7 предупредиха за нарастващи рискове пред световната икономика

Групата на седемте индустриално развити държави предупреди в петък за риск от влошаване на световната икономика и призова за политически отговори, които да бъдат направени посредством координирани мерки. От последната ни среща насам се забелязва..

публикувано на 27.05.16 в 10:17

Лидерите на Г-7 се договориха за съвместни действия за повишаване на ръста на световната икономика

Седемте най-развити индустриално държави (Г-7) се договориха да предприемат съвместни действия за повишаване на ръста на световната икономика. Инициативата предполага съгласувани действия на страните от Г-7 при решаването на проблемите в областта на..

публикувано на 27.05.16 в 07:31