Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЦ 1-Видин погасява стари задължения

10
Снимка: Десислава Андреева
Дружеството дължи на Националната агенция за приходите над 216 000 лв., към Електроразпределителното дружество в Северозапада още 55 000 лв., като това са основно суми по неизплатени фактури от март до декември 2015 г. На 52 000 лв. възлизат неизплатените заплати, лихви по тях и съдебни разноски по трудови дела.


"Основна цел на ликвидацията на дружеството е изплащане на натрупаните задължения за сметка на постъпващите наеми. Съгласно законовите разпоредби, с приоритет са задълженията за неизплатени заплати. След обявяването на дружеството в ликвидация през юни 2016 г. успяхме да постигнем споразумения за разсрочено изплащане на голяма част от тези задължения. Стремим се да изпълняваме тези споразумения, за да успеем до края на годината да изплатим по голямата част от тях", каза за Радио ВИДИН ликвидаторът адв. Даниел Боянов. По думите му се правят постъпки базата да придобие по-хубав облик, но за това са нужни време и много пари.

СнимкаЗа натрупаните загуби и непогасените навреме задължения на бившата поликлиника във Видин
, както и занемарения ѝ сграден фонд, предвид иначе доброто си стратегическото разположение, в последните години се говори много.

В ДКЦ 1 липсва регистратура, лаборатория, рентген, което е в ущърб на пациентите, които въпреки неприветливата среда казват, че ще продължават да идват, заради доверието в дългогодишните си лични лекари, които следят здравословното им състояние.

40 са работещите кабинети в бившата видинска поликлиника, основно на първите два етажа, като специалистите и общопрактикуващите доктори плащат свободен наем за помещенията, както и изразходваните от тях консумативи.

По думите на директора на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция-Видин д-р Пепа Цветанова, тези лекари отговарят на изискванията, за да практикуват.

"Лошото и безобразно управление през годините" - това е довело поликлиниката до тази ѝ съдба, категорична е д-р Поли Цветкова, на 67 години, която от 43 години работи като педиатър, детски лекар, единственият детски кардиолог и ревматолог в региона. От 2000 година е на свободна практика в Поликлиниката, 5 години е била освободена от наем. Доктор Цветкова говори без да спестява критики към никого:

Снимка"Обещаха ни дограма, добре, че става топло, въпросът за топлината не е без значение. Хубава сграда в центъра можеше да върне всички колеги от капанчетата. Преди всички избори всички обещават - питат ли се, колко им вярвахме ние. Това заведение прогресивно си отива и си отива, и си отива...", казва екзалтирано д-р Цветкова.

"Пълни кабинети, чиста сграда, сравнение няма", казва възрастен видинчанин, а друг категорично отсече: Безобразие - всички частни са в по-добро състояние."

ДКЦ 1 Видин" ЕООД е еднолично търговско дружество, собственост на Община Видин. Създадено е през 2000 г. В него няма нито един работник по трудово правоотношение. За изпълняване дейността на дружеството, сага в ликвидация - му е предоставена сградата на бившата поликлиника във Видин. Сградата е актувана, като публична общинска собственост на Общината през 1998 г. В нея днес се помещават Съюзът на слепите, Съюзът на инвалидите и Картотеката на ТЕЛК към Регионална здравна инспекция- Видин.
 
Основен ремонт през годините не е правен. Покривът е в недобро състояние, с течове на няколко места.

"През изминалата зима се наложи спешен ремонт, тъй като част от ламаринената облицовка се откъсна и надвисна над вътрешния двор на сградата", обясни ликвидаторът и допълни:

"Наложиха се и няколко аварийни ремонта на водопроводната инсталация, тъй като същата не е пригодена да се изключва частично и няма техническа възможност да се спре подаването на вода към помещенията, които не се използват в приземния етаж, както и на третия и четвъртия етаж на сградата."
 
СнимкаСпоред адв. Даниел Боянов, за тази зима са предприети стъпки по изграждането на обособени отоплени чакални в коридорите на сградата, като в момента се проучват нормативните изисквания за тяхното изграждане. Предвижда се и привеждане на асансьора в съответствие с нормативните изисквания и неговото пускане в експлоатация.

Ликвидаторът на дружеството коментира и проблема с електрозахранването, като заяви, че вече са монтирани енергоспестяващи осветителни тела в коридорите на сградата, които подават макар и минимално осветление.

Подменени са счупените прозорци, възстановена е и втората вътрешна врата на входа на сградата
, за да е по-топло на чакащите пациенти.  

Така стоят нещата, изплащат се стари задължения и малкото, което остава, като пари от наеми се влага в частичен ремонт. Надяваме се видим резултат да има скоро.

Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50