Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Срещу течението с "Насрещен бяг" на Мартен Калеев

2
Снимка: Фейсбук

"Насрещен бяг" е заглавието на новата книга на писателя от Монтана Мартен Калеев. Тя съдържа публицистични и есеистични текстове, които във времето са били публикувани на страниците на престижни литературни издания, а някои от тях са носители на първи награди. Мартен Калеев казва, че е определил отделните творби като рефлексии. Защо книгата е озаглавена "Насрещен бяг"- това попитахме автора:
"Мисля, че в крайна сметка всеки човек, в рамките на своя живот, избира посока. Дали е вярна, или не, това с течение на времето се доказва след серия от събития, които той преосмисля, опитва се да си извади поуки. Оказа се, че аз съм от тези хора, които непрекъснато търсят по-скоро нестандартното, а нестандартното в днешно време се нарича "справедливост", нарича се "красиво", "възвишено". За съжаление, тези категории в днешно време са леко на заден план по много причини. Така че, може би аз съм от тези хора, които тичат непрекъснато срещу течението, като вярват, че наистина само срещу течението се намират най-чистите извори."
За кого книгата е предизвикателство и кой трябва да я прочете- чуйте в звуковия файл. 

Галерия

Вижте още

Честит рожден ден, Марги Хранова!

  Рожден ден празнува една от емблемите на родната естрада Маргарита Хранова! Да е жива и здрава, да ни радва с песните си още дълги години! Всичките й песни са изпети с любов. Най- хубавите от тях ще слушаме днес. Ще си припомним и програмата по Аеробик на Маргарита Хранова. Ще научим и подробности от семейната кухня и как си разпределят работата с..

публикувано на 20.12.21 в 09:42

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55
Подкасти от БНР