Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Еврофондовете трябва да се насочат към най-бедните региони


Еврокомисията посъветва България да пренасочи оставащите еврофондове за образование на населението и реформи на администрацията в най-бедните региони.

Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас коментира, че това е демонстрация на европейската солидарност. ЕС искяа да предостави равни възможности. Сред тези региони има две подкатегории - със слаб растеж и с ниски доходи. Може да се насърчи животът на хората в този регион с комбинации в иновации, човешки капитал и свързаност на различните производства.

Механизмите са именно тези фондове, с които България разполага. В настоящия програмен период тя успя да защити добър бюджет. Тя би могла да се възползва в максимална степен от фондовете, като ги насочи там, където има най-голяма нужда от тях.

Управлението на европейските фондове е споделено. Те се предоставят от ЕС, но отговорността за разходването им е върху властите в България, отбеляза Златев.

Определено България има нужда от комбинация от инвестиции в инфраструктура, човешки капитал и иновации. Това, което чуваме като поемане на политически ангажимент от партиите в новия парламент, вдъхва надежда за регионите, че те ще развият своята инфраструктура, подчерта Огнян Златев. Той добави, че трябва да се разгледа внимателно доколко сегашното положение на нещата отговаря на периода, в който са били планирани.

Относно подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС, Златев заяви, че ЕК по принцип няма пряко отношение по този въпрос.

Мога да изразя само удовлетворение от това, което съм видял. Председателството е приоритет за всички партии, имам всички основания да смятам, че България ще се справи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!