Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравните и трудови медиатори

3
Снимка: Радио ВИДИН Архив
Медиаторите са хората, които помагат на институциите в решаването на казуси от различен вид. В това издание на "Заедно" ще говорим за ромските специалисти.


Към Дирекцията "Бюро по труда" Видин работят двама медиатори от малцинствата. За да научим повече за тяхната работа, се срещнах с Виолета Генчева, началник на отдел "Посреднически услуги" в Бюрото. Първият ми въпрос към нея е какви са задълженията на трудовите медиатори:

Виолета Генчева"Задачата на тези медиатори е преди всичко да накарат тези хора да се мотивират за търсене на работа с цел трудовата им реализация или по- скорошната им реализация. От друга страна, понеже сред ромския етнос има много неграмотни хора, се опитваме да ги включим в ограмотяване за възрастни или пък за повишаване на квалификацията и образованието, в обучение за възрастни. Така че, ромските медиатори реално се стремят да накарат хората да се регистрират в Бюрото по труда и след това да могат да постигнат всички тези цели, които са си набелязали. Трудовите медиатори са назначени от 2008 година. Беше взето решение да се назначат до двама ромски медиатори във всяко Бюро по труда. При нас имаме назначени двама ромски медиатори - единият е с висше образование, другият е със средно образование. Наблюдават се добри резултати след назначаването им. Има малко по- голяма отговорност у тези, които са се регистрирали вече при нас. Спазват повече графика за посещение."  

Отиваме и до община Ружинци. Там вече има двама здравни медиатори от малцинствата. Как са били избрани, каква работа извършват - разказва кметът на Ружинци Александър Александров:

"В края на миналата година кандидатствахме и бяхме одобрени за една бройка за здравен медиатор. Започна процедура за подбор на такова лице. До месец декември се подаваха молбите- заявленията, след един месец бе конкурсът. Представители от София, от Националния център на здравните медиатори бяха изпратени двама представители, плюс наша комисия, и по време на събеседването бяха одобрени двама. Единият, на който имахме право и вторият, който им хареса по време на събеседването, че отговаря на техните представи за здравен медиатор. Видели са в него желание, амбиция да работи и какво е мотивирало и единия, и другия, защото от 5 души само двама се явиха, другите трима се уплашиха. Но пък тези двамата се представиха отлично на конкурса и единият е стипендиант на Националната мрежа на здравните медиатори. Те поеха ангажимента да му платят курса 1 000 лева, те поеха ангажимента и за след обучението. Медиаторите минават много сериозно обучение две седмици и два изпита, които трябва да ги издържат и след това до края на годината заплатата на втория ни медиатор ще бъде подсигурена от Националния център на здравните медиатори. Ние пък си поемаме вече другия. В нашия бюджет имаме средства, заложени от централния бюджет, предвидени пари за това, за тази бройка, за медиатора. Така че и двамата вече са на работа, на трети април и двамата започнаха работа, и двамата са на заплата. Тези хора започнаха своите първи срещи. В момента още подготвяме тяхното помещение в сградата на Общината, но по принцип тяхната работа е на терен."   

СнимкаКакви ще са задълженията на новите специалисти в община Ружинци обясни здравният медиатор Петър Иванов от Дреновец:

"Ние се явяваме един мост между хора с неравностойно положение и социални служби, медицински персонал и други. Тепърва разпределяме териториите. Ще започнем усилена работа по селата. Все още не знаем точната бройка на хората, които се нуждаят от помощ. Предполагам, че всеки един, който има нужда от помощ, сам ще се обади или ние ще го намерим. Контактът ще е двупосочен. Насоката преди всичко е задължителната имунизация на децата, наблюдаване на бъдещите майки, хората, които не могат да си попълнят някой документ, ние ще ги запознаем с правилата."

Цялото предаване слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40