Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" говорим за празничните традиции по Великден

Уроци по памет на Велика Събота

25
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес е Велика Събота. Краят на Страстната седмица и навечерие на Празника на празниците, както християните от цял свят наричат Великден. Защото Възкресението Христово е начало на Новата надежда, че всичко в пътя на безсмъртната човешка душа зависи от индивидуалния ни избор: Творим ли добро- добро ни чака. Ако прощаваме на другите, ще намерим прошка и за себе си. Имаме ли сили за покаяние- ще получим разбиране и любов, като завърналия се Блуден син... Всяка направена от нас грешка си е наша и последиците от нея са си наши. Но наш е и изборът да търсим и намираме пътя към Светлината.

Важна част от осмислянето на тази християнска философия е познаването на своя корен, на паметта за своята общност.

СнимкаЗатова днес в "Калейдоскоп" си припомняме. Говорим си с хора на различни възрасти за християнските ценности, за българските традиции, за уникалните обичаи на нашия шарен Български Северозапад. Защото днес е Велика събота. В полунощ е Възкресение. На този празник християните се поздравяват с: Христос возкресе! Во истина возкресе! И си даряват червени яйца. Боядисаното яйце символизира Земята с людете на нея, спасени от кръвта Христова. Но за да осмислим пълноценно днешния ден, нека се върнем в началото на Страстната седмица и си припомним по дни онези библейски уроци, които всеки от нас трябва да знае и носи в сърцето си.

Начало на тържествата слага влизането на Иисус в Йерусалим, където според Библейската притча вярващите в Спасителя го посрещат с цветя и палмови клонки. Предстоял юдейският пролетен празник Пасха. Познавайки отнапред Съдбата си, Божият син кани на вечеря своите 12 ученика. В Евангелие по Матея четем, че тази вечер Той изрича: Истина ви казвам, един от вас ще ме предеде. Хлябът, разделен от Иисус между учениците, става символ на Тялото Христово, а виното- символ на Неговата свята кръв. Затова опростените християни се комкат с глътка вино и нафора.

Четвъртък е денят на предателството. Иисус отвежда учениците си на Елеонската планина и там отправя последната си молба: Отче мой, ако е възможно, нека ме отмине тая горчива чаша, обаче не както аз искам, а както Ти. Ако не може, нека бъде Волята твоя. Още същата нощ в Гетсиманската градина Юда Искариотски сочи на стражите Учителя с думите: Когото целуна, той е. Него хванете!

Иисус не позволява на учениците си да го защитят с оръжие, защото който нож вади, от нож погива. Стражите го отвеждат при Понтий Пилат, който не го намира виновен в нищо и като се опира на традицията на Пасха поне един затворник да бъде помилван, пита юдеите кого да освободи. Тълпата обаче избира разбойника Варава, а за Спасителя крещи: Разпни го! В Символа на вярата четем: И биде разпнат за нас, и страда, и биде погребан.

На разпети петък Иисус сам изнася кръста си до Голгота. Безропотно понася подигравките и се моли: Отче, прости им, те не знаят що правят. Когато идва Неговият час, мрак прибулва света, трепери земята, гробове се отварят. Завесата на Йерусалимския храм се раздира от горе до долу- знак, че Старият завет се свършва. Майка Мария сваля от кръста своя син и погребва бездиханното му тяло.

На третия ден след погребението, Магдалена намира гроба празен. Тя е първата, на която възкръсналият Иисус се явява в своя човешки образ и казва: Защо търсиш живия сред мъртвите?! Нали рекох: Вие ще разрушите тоя храм (тялото ми), но аз в три дни ще го въздигна.

Снимка на Сашка БизерановаСъбота и неделя са дни на възхвала и радост. Христовото Възкресение е най-щастливото събитие за християните по цял свят, защото е поличба за спасение. Чрез учениците си Синът Божий оставя завета си към всички нас:

Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.

Символ на този вечен кръговрат и неотлъчното му присъствие в живота на християните е самозапалващият се свещен нов огън, който ние в съботната нощ приемаме от храма господен и отнасяме в домовете си- да ги осветим и пречистим. Защото Великденските празници са повод за размисъл, равносметка, опрощение и надежди. Нека подготвим душите си за тази нощ, като се върнем при своите корени.

Екипът от инструктори"Върху яйцата за Великден българката изписва своите мечти и надежди за по-добри дни, любовта си към живите и почитта си към починалите прадеди. Първото яйце се боядисва в червено и се слага пред домашната икона. То пази семейството през цялата година- до следващия Великден", така започна своята беседа с децата от Работилницата по творческо писане към видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" етнологът в Историческия музей на Видин доктор Сашка Бизеранова. Математиците бяха част от групата млади гости на музея, дошли да научат повече за обичаите по Великден.

Инструктори, наставници, помощници на децата в усвояването на стари техники за боядисване на великденски яйца бяха Десислава Божидарова, Екатерина Илиева и Сашка Бизеранова. Те показаха на любопитните младежи техники, запазени от времето на нашите баби.

Снимка"Припомних си познати неща и научих нови. Доволна съм, че моите деца участваха в тази хубава инициатива на музея. Това е сигурен начин традициите да не бъдат изгубени във времето", коментира Десислава Джегова, майка на две от децата, участвали в предпразничните занимания.

За да е пълна картината, порових из Златния фонд на Радио ВИДИН и избрах спомени за Великден на една достолепна по възраст и уникално млада по сърце жена- Райна Димитрова.

"Тази нощ да си вземеш огън от храма и да си го занесеш у дома. След 12 часа, когато свещеникът изнесе новия огън- от него да си запалиш свещичка. Тази свещичка неугасена трябва да стигне до всеки дом. Там се оставя пред иконата на Майка Богородица- с молитва за здраве, за благополучие, за мир и любов между хората", заръчва в своя разказ Райна Димитрова.

"Вярата в Бог никога не ме напускала. Вярата в Бог ме е крепяла през всичките ми дни. В тежки моменти намирах утешение в моята вяра. Но вярата не е само в построения храм. Истинският Божи храм е вътре в човека. Само да си помисли човек за Бог и Бог е до него. Вярата спасява човека. И помага. Помагайте на другите. Така сме в единение с Бога- когато помагаме", напомня Райна.

Нека си го пожелаем всички. Днес. На Велика събота. В навечерието на Възкресението Христово. И да помним думите на Иисус: Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.

Нека всеки да намери своя път към надеждата. Така ще има повече любов между хората и по-малко място ще остане за омраза. Защото Христос во истина Возкресе! За всички нас.

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45