Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей поиска предсрочни избори във Великобритания на 8-и юни

| обновено на 18.04.17 в 17:00
Тереза Мей
Снимка: БТА
В извънредно изявление от "Даунинг стрийт" британският премиер Тереза Мей обяви планове за провеждането на предсрочни общи избори на 8-и юни. Мей заяви, че съвсем наскоро и без особено желание е взела това решение, но е стигнала до него, защото единственият начин да се гарантира сигурността и стабилността в годините напред, това е провеждането на тези избори. По този начин тя се защити от евентуалните критики, че се отмята от обещанието си следващите общи избори да бъдат проведени след Брекзит през 2020 г.

В този момент от огромно национално значение тук, в Уестминстър, би трябвало да има единство, но вместо това има разделение. Страната се обединява, но Уестминстър - не. През последните седмици лейбъристите заплашиха да гласуват против окончателното споразумение, което ще постигнем с Европейския съюз. Либералдемократите казаха, че искат да спрат работата на правителството. Шотландската национална партия обяви, че ще гласува против законодателството, което официално отменя членството на Великобритания в Европейския съюз, каза британският премиер.

Обвинявайки другите партии в политически игри, Тереза Мей изтъкна, че това излага на риск превръщането на Брекзит в успех.

Политическите наблюдатели отбелязаха, че Мей явно отчита факта, че в момента консерваторите изпреварват значително основната опозиционна партия на лейбъристите и при нови избори тя ще има по-голяма подкрепа в следващия парламент. Както обаче коментираха някои от тях, дори при голямата преднина от около 20 процента на консерваторите в проучванията на общественото мнение нищо не може да се приема като твърда гаранция, че Тереза Мей ще спечели необходимата ѝ подкрепа. Проведените напоследък проучвания на общественото мнение дават повод за оптимизъм на Мей, че ще получи още по-голямо мнозинство в парламента, което ще й помогне да прокара нейната политика и да доведе Брекзит до успешен край.

Опозиционните партии обаче също съзират надежда да променят нещата в тяхна полза. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин смята, че предлага ефективна алтернатива.

Приветствам възможността да изложим позицията си пред британския народ, да се противопоставим на това правителство и на провалената му икономическа политика, която остави здравната ни система с проблеми, училищата - без достатъчно финансиране, както и толкова много хора в несигурност, каза Корбин.

Тим Фарън, лидерът на либералдемократите, които са единствените отявлени противници на Брекзит и радетели за повторен референдум, дори започна кампания буквално минута след изявлението на премиера, като заяви, че тези избори дават шанс да се промени посоката, в която върви страната.

Според първия министър на Шотландия Никола Стърджън свикването на общи избори е опит на премиера за разчистване на сметки.

Изключително ясно е, че изявлението на премиера днес не беше в интересите на партията й, нито в интересите на страната. Очевидно тя вижда възможността, предвид пълната бъркотия в Лейбъристката партия, да смаже цялата опозиция, да се отърве от хората, които не са съгласни с нея, както и да си осигури пълна свобода да насочи страната във все по-дясна посока, заяви Стърджън.

Мей поема известен риск, защото тя иска голяма победа в изборите. Не просто победа, а да увеличи нейното мнозинство. Ключовият въпрос сега е дали Джеръми Корбин може да обедини Лейбъристката партия около неговото ръководство и Брекзит, коментира решението на Мей професор Джон Къртис, преподавател по политика в университета в Стратклайд.

Утре Камарата на общините ще гласува предложението на премиера за предсрочни избори. При положение че лейбъристите подкрепят този ход, едва ли могат да се очакват изненади и то ще бъде прието.

След изненадващото съобщение от премиера британският паунд нарасна спрямо долара, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Британски политолог: Брекзит е резултат на британската идентичност

Британският професор Джон Къртис твърди, че основната причина за гласуването за Брекзит е, че британците не се смятат за европейци, което може да се отчете като грешка на ЕС, че не е направил достатъчно да приобщи британците към европейския проект...

публикувано на 12.04.17 в 18:11

ЕЦБ: Процесът на релокация на банки към еврозоната след Брекзит може да отнеме до една година

Банките, които желаят да се преместят в еврозоната в резултат на Брекзит, вероятно ще трябва да изчакат шест месеца, за да си осигурят необходимия лиценз, като самият процес може да отнеме до една година, заяви Европейската централна банка...

публикувано на 11.04.17 в 17:47

Великобритания може да позволи свободното движение по време на преходния период след Брекзит

Великобритания може да позволи свободното движение на хора от ЕС по време на преходния период след Брекзит, за да може икономиката да привлече талантливи хора, заяви британският външен министър Борис Джонсън . Борис Джонсън, който пристигна на..

публикувано на 07.04.17 в 08:05

Рязко понижение на британската лира след информация за предстоящо извънредно изявление на премиера Тереза Мей

Британската лира е подложена на агресивни разпродажби през последните тридесетина минути, след като от "Даунинг стрийт" обявиха, че премиерът на Великобритания Тереза Мей ще направи непланирано изявление от 13:15 ч. наше време. Според..

публикувано на 18.04.17 в 12:51

ЕК не коментира как предсрочните избори във Великобритания биха повлияли на Брекзит

Обявените от премиера на Великобритания Тереза Мей предсрочни избори са нормален демократичен процес, заявиха от Европейската комисия. Говорителят ѝ Маргаритис Схинас обаче отказа да коментира как те ще се отразят на започването на преговорите..

публикувано на 18.04.17 в 15:14