Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще разговаря с Антонио Таяни

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се среща днес в Лондон с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за обсъждане на преговорите по Брекзит.

Посещението на Антонио Таяни няма нищо общо с обявените извънредни общи избори във Великобритания. То бе планирано преди седмица. Таяни ще обсъди с Мей позицията на Европейския парламент по Брекзит, която бе одобрена с голямо мнозинство и формулирана в резолюция с основните насоки за водене на преговорите. Европейският парламент ще има решаваща роля за изхода от преговорите и всички партии, участващи в процеса, бяха призовани да вземат предвид загрижеността на европейските депутатите, особено що се отнася до защитата на правата на гражданите.

Защитата на правата на европейските граждани ще бъде тема и на срещите на Таяни по-късно през деня с неправителствени организации в британската столица.

От "Даунинг стрийт" потвърдиха, че предсрочните избори на и юни не нарушават графика за преговорите, каквато е и позицията на Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Йордан Мичев: Консерваторите искат избори, за да имат по-комфортна позиция преди преговорите за Брекзит

В момента социологическите проучвания дават между 18 и 20% преднина на консерваторите във Великобритания пред лейбъристите. При едни предсрочни избори, ако се запази тази тенденция, консерваторите ще имат една много по-комфортна позиция в парламента да..

публикувано на 19.04.17 в 15:11

Юнкер: Преговорите за Брекзит трябва да започнат след предсрочния вот

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер смята, че преговорите с Великобритания за излизането й от Европейския съюз трябва да започнат след предсрочните избори в страната на 8 юни. Снощи Юнкер е провел телефонен разговор с министър-председателя Тереза..

публикувано на 19.04.17 в 14:48

Тереза Мей обвини опозицията, че иска да осуети Брекзит

Британският премиер Тереза Мей отново защити решението си за свикване на предсрочни избори с обвинение срещу опозиционните партии, че искат да осеутят Брекзит и че й е нужен по-убедителен мандат от народа за водене на преговорите. Медиите и социалните..

публикувано на 19.04.17 в 11:39