Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към държавата: Спасете уникалната гимназия в Кунино!

5
Снимка: Фейсбук


Във врачанското село Кунино се намира Професионалната гимназия по каменообработване. Как може да се възроди и повиши интересът към едно такова учебно заведение, доказало се през почти вековната си история и произвело много талантливи скулптори и каменоделци? В най-старото професионално училище във Врачанска област има проблеми и то не от вчера. Повече за тях разказа директорът на учебното заведение Стефан Стефанов:

"Възпитаниците на гимназията в момента са 120. Трябва обаче обновяване на базата. Министерството на културата е нашият принципал, на делегиран бюджет сме- бройка ученик- парички, плюс един ученик- плюс парички, минус един ученик- минус парички, т.е. търговия. Само приказки, в пространството всъщност е една търговия! Виждам решение в заинтересоваността на държавата и различни институции, както на сърцати хора, дарители. Слава богу, намерих тази година дарители, които ни направиха една нова столова и един апартамент в общежитието, но това е недостатъчно. Ходенето по мъките с годините действа пагубно, защото е безрезултатно и се крепи единствено на волята и на животоотдаването на тази кауза. Мечтата ми за училището е да стане един храм на съзиданието, по-добър отколкото е бил и дори в разцвета си; да възпитава младото поколение, което идва тук, в дух на съзидателна красота; и да процъфтява, защото наоколо се шири един страшен естетически и духовен упадък и кич. Самата професия- каменоделската, вече е засегната от това и е немислимо като цяло да се изпълни мисията на една школа, която възпитава в духа на истинските ценности, а не на псевдокултурата, която почти унищожи България. Българската нация и култура деградират в момента, с малки изключения, а това си е все пак държавна политика.

Искам да подчертая и да поканя всички млади хора, които имат афинитет към красотата, че извършваме прием за 2017/2018 г. по две специалности- "Скулптура" и "Каменоделство", след завършен седми клас. Приемният изпит по рисуване е на 25 юни в сградата на училището. На родителите мога да кажа, че децата им ще получат една професия с един много рядък сертификат. Професия, която все повече се цени на пазара на труда. След като получат професия при нас децата, реализирайки се, терминът "безработица" липсва."

И ръководството на училището, и настоятелството към него, са обединили усилия за спасяването на уникалната гимназия в Кунино, която няма аналог на целия Балкански полуостров.

"След срещата ни с областния управител на Враца, втората стъпка е да направим една изложба на 9 май във фоайето на областната управа. Целта е да популяризираме дейността на училището и да привлечем нови ученици. След това искаме да направим една кръгла маса с представители на бизнеса и на различни държавни институции. Това трябва да стане до средата на юни месец. Редно е държавата да си влезе в ролята, защото училището е държавно, и да помага с каквото може. Защото и да докараме деца, родителите като видят каква е ситуацията, правят кръгом и си заминават. В ситуация като нашата делегираните бюджети не би трябвало да са от значение, а трябва да има квоти. Закрие ли се училището, изчезва цял един отрасъл"
, коментира председателят на училищното настоятелство Илиян Игнатов.

Недопустимо е в България да се намира единственото училище по каменоделство на Балканите, а да се знае и да се прави толкова малко за него. На ход сега са държавните институции, от които зависи съдбата на това уникално учебно заведение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50