Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на младежкото доброволчество

Младежите, които имат кауза да помагат

3
Снимка: Фейсбук

Днес е Световен ден на младежите доброволци. Отбелязва се от 1988 г. по инициатива на Международната асоциация на доброволчеството, Доброволческата програма на ООН и други международни организации в един от последните дни на април. Той е повод да потърсим доброволците от Младежкия червен кръст във Видин, които тази година получиха и национална награда за развитие на социално- помощната дейност. Защо видински младежи превърнаха доброволчеството в своя кауза, разговаряме с Мира Николова и Едуард Драганов. Двамата са ученици в училище "Цар Симеон Велики". Мира е областен координатор на Българския младежки червен кръст, а Едуард заместник- областен координатор. Двамата отделят много от времето си за Червения кръст във Видин. Мира каза, че именно за това в началото се е колебаела дали да поеме и задачите на координатор, но е убедена в ползата от това, което тя и приятелите и правят.

"За мен най-важното е да накарам някой да бъде щастлив от това, което правя, да имам принос за обществото по някакъв начин. Така и аз самата се чувствам по-добре"- обяснява причината да превърне доброволечството в своя кауза Мира. Най-щастлива е от срещите си с деца, които успява да зарадва.

Понякога срещат и предубеждение сред хората, но най-често виждат благодарността в очите на тези, на които помагат. Готови да са де реагират във ситуация винаги, когато от тях може да има нужда. Не чакат благодарности, но не се съмняват, че наистина са били са полезни.

"Наскоро например, когато бяха опашките от товарни автомобили на Дунав мост 2, когато беше станала една лека катастрофа, тогава ни бяха изпратили да раздаваме вода, храна и каквото е нужно на чакащите шофьори на тирове. Някои от тях чакаха вече два дни. Тогава видяхме най-искрената благодарност в очите им, когато им раздавахме най-необходимите продукти" - така Едуард дава за пример един от случаите, в които са успели да помогнат.

Доброволците са обединени от желанието да помагат, каза главният специалист младежки дейности към Червения кръст във Видин Момчил Петров:

"Дейностите ни са много разнообразни. Повечето доброволци ги обединява идеята на нашата организацията- да помагат в какъвто и да е аспект, но има и доброволци, които идват по специализирани обучения, например първата помощ, тъй като Червеният кръст е много известен с нея. Идеята за Червения кръст е точно от нея. Много доброволци се обучават в тази сфера, дори тази година доста от доброволците които бяха абитуриенти, кандидатстваха медицина, тъй като първата долекарска помощ е запалила у тях искрата."

За своята всеотдайност да помагат доброволците от Български младежки Червен кръст - Видин преди седмици на Националния събор на БМЧК получиха национална награда, а тя за "Социално-помощна дейност". Националната награда е втората по ред за тях, след като миналата година бяха отличени в категория "Развитие на доброволчеството".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40