Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са актьорите от форум театър "Математическата"

Форум театърът - забавление и среда за решаване на конфликти

"Хубаво е да си част от живота на хората. Да ти повярват, да им бъдеш полезен и да промениш с нещо, макар и мъничко, живота им", казват младите актьори.

16
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота си говорим за това как се отключва у децата любопитство към актьорското майсторство като занимание и как това любопитство става първата стъпка към формиране на усет за театър, на уважение към всеки вид живо сценично изкуство. Началото на идеята във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" да се работи в духа на една нова театрална стилистика дава семпла математическа формула за събиране. Формула, която обединява в себе си най-важните неща за това как се общува с публиката по време на представление, а форматът е познат сред изкушените от сцената като форум театър.

Първа над възможността да се тръгне към това ново предизвикателство се замисля Нора Иванова- преподавател по руски език в училището и заклет почитател на сценичните изкуства. А за да се случат нещата, подкрепа дават от училищното ръководство и от Училищното настоятелство.

Форум театър Математическата, Снимка: Росен Ракаджиев"Формулата е: "Аз съм + Аз имам = Аз умея". Защо? Защото всеки има своите уникални качества- те са неговото Аз съм. Всеки има около себе си хора, с които общува, с които се чувства добре, които му помагат да развие своите дадености- тези хора са неговото Аз имам. А когато се съберат Аз съм + Аз имам, се получава Аз умея. Първата ми среща със сценичния модел на форум театралното представление бе в град Неш, Сърбия. Веднага си казах, че това е нещо, което много ми харесва и защо да не е онова, което ще правя с децата като извънкласна форма? В края на 2015 година разбрах, че има възможност да кандидатстваме с проект от Училищното настоятелство по "Програмата за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето", на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Целта е развитие на социалната и емоционална интелигентност на децата и младежите в риск чрез прилагане на техниките на форум театъра и менторството, които  създават условия за формиране на функционална грамотност на учениците- усвояване на знания и умения чрез преживяване, критично и самокритично мислене, информиран избор и активност в усилията за подобряване на собствения им живот. В състава на групата участват 30 ученици от 8 до 12 клас. Помагат и петима родители. Вече имаме четири свои самостоятелни сценария за такива театрални постановки. Първите три бяха и с моя помощ, а "Телефонна измама", последния ни сценарий- децата си го разработиха самостоятелно", обяснява Нора Иванова.

Форум театър Математическата, Снимка: Ваня Минева"Не познавах тази сценична техника. В групата ме доведе любопитството. Но бях спечелена веднага", признава Темира.

"Случайно се озовах в групата. Сега без нея не мога. По-рано трудно общувах с непознати хора. Вече нямам такива проблеми. Тук имам приятели, с които се чувствам добре", добавя Борис.

"Имам свой любим сюжет- за момичето, чиито родители не се съобразяват с нейните желания и решават вместо нея какво да учи. Този спектакъл представихме пред нашите седмокласници. Когато попитахме имали ли са подобни изживявания, повече от половината вдигнаха ръце...", продължава признанията на младите актьори Мишел.

"Заедно написахме последния сценарий за телефонните измами. Хубаво е да си част от живота на хората, при това така, че да им бъдеш полезен. Да ти повярват и да промениш с нещо, макар и мъничко, живота им", казват нашите усмихнати събеседници. Хубава цел за всеки човек, казваме и ние от "Калейдоскоп".

"Всички заедно обсъждаме сюжетите. Форум театърът е социален театър. През сцената се поставят актуални и важни проблеми, на които се търси едно по-различно решение", формулира тематиката Нора Иванова.

Петокласниците на ППМГ Екзарх Антим I"Представяме наши спектакли пред наши съученици, но и пред друга публика. Съобразяваме темите с възрастта на зрителите и с проблемите, които може да са част от живота на някои от тях, като даваме възможност хората от залата да участват в намирането на решения, като ги мотивираме да участват в промяната на сюжета. Преди това обаче, за да стопим притеснението и дистанцията, правим различни игри за запознаване. Например започвам така: "Аз се казвам Мартин и не обичам насекоми", демонстрира Мартин. А ето как веднага се вписаха в играта петокласниците на Математическата:

"Аз се казвам Радина и не обичам котки. Аз съм Криси и обичам да рисувам. Аз съм Величко и мразя да ми се сърдят. Аз съм Елена и мразя волейбол. Аз съм Лили и обичам да свиря на пиано. Аз съм Гергана и обичам да играя волейбол. Аз съм Виктор и не обичам много да уча, макар да зная, че трябва. Аз съм Владимир- притеснявах се от новото училище, но сега се чувствам отлично. Аз съм Никола и обичам да играя футбол. Аз съм Васил и съм пухкав. Аз съм Вики и обичам животните. Аз съм Силвия и не обичам да ям риба. Аз съм Хриси и ме е страх от кучета. Аз съм Патрик и обичам разходки в гората. Аз съм Добри и мразя химикали, защото с тях се пише. Аз съм Тоши и много обичам да играя футбол. Аз съм Надя и обичам да свиря на китара."

Нора ИвановаПетокласниците не само се включиха много бързо в играта, те развиха пет различни сценария за разрешаване на проблема в спектакъла "Две сестри".

"Проблемите не винаги се решават с пари. Много по-важно е да се сближим и всички заедно да решаваме проблемите в семейството", категоричен е петокласникът Величко.

"Най-добрите решения са тези, които се вземат заедно, след като всеки е казал какво мисли", добавя Кристина.

"Да, най-правилно е всичко да се казва и заедно да се вземат решения. Да не се премълчава", споделя мнението си Християна.

Форум театър Математическата, Колаж: Ваня МиневаНай-сериозната връзка между актьорите във форум театъра и тяхната публика идва след първото представяне на спектакъла и включването на т.н. Жокер, който направлява зрителите в избора на роли и ги поощрява да участват в играта.

"Нашата главна цел е да представим на публиката една житейска ситуация, в която има ясно изразен конфликт. Но така, че да увлечем в играта зрителите и те да намерят решението на проблема. Публиката е тази, която променя хода на сценичното действие и намира щастливия край. Ние само насочваме и поощряваме зрителите в намирането на адекватните решения. Може да има повече варианти. Придобитият по този начин житейски опит е полезен не само за публиката, но и за нас. Харесвам всички спектакли, които сме направили до сега", обобщава нашия разговор Ивет.

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45