Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивка в България или в чужбина

Снимка: Ива Делчева

Летният сезон е все по-близо, а с него и големите отпуски и почивки, които всички чакаме с нетърпение, за да съберем нови сили. Един наболял проблем изниква тук: къде да почиваме- в България или в чужбина? Практиката показва, че през последните години се пътува по-често до Гърция или Турция. Попитахме видинчани къде обичат да почиват, подготвили ли са се вече за своята лятна ваканция и защо чужбина е атрактивна дестинация.
"През август ще почиваме, 1-2 седмици предварително си запазваме... Предпочитам в България, нямаме възможност за чужбина... Предпочитаме и двете, всъщност, но зависи от дестинацията... Предполагам, че предпочитат Гърция и Турция, защото обслужването там е по-добро... Аз съм ходила в Гърция, местата бяха много добре организирани... Не може и да си помислим за чужбина, въпреки че се оказа, че там не е по-скъпо от тук... Може би ще отида на море, но зависи от работата... Предпочитам почивка в България, нашата природа е достатъчно красива и има разнообразие за всеки вкус", отговориха видинчани.
Много хора изразиха съжаление, че години наред не могат да си позволяват да отидат на море лятото или на планина. Едни ги спира работата, други невъзможността да отделят пари за почивка. Нещата винаги са "50 на 50", но въпреки безпаричието, повечето хора явно успяват да заделят средства и всяка година нашето море е пълно с живот, а и в чужбина се намира кой да отиде. Красимира Асенова- управител на туристическа агенция, разказа кои места предпочитат видинчани, отпаднали ли са дестинации през годините и кой е пиковият месец.
"До този момент най-голямо търсене има за Гърция. Хотелите са на достъпни цени. Има интерес и към Албания, Адриатическо море. Хотелите предлагат много приемливо настаняване, на достъпна цена. Миналата година беше същото, пак Гърция беше най-търсена. Турция официално отпадна, а от 2007 година спряхме настаняване за нашето Черноморие, защото основният поток беше от Сърбия. Влязохме в Европейския съюз, наложиха визов режим на Сърбия и официално спряха туристите, които наистина бяха много доволни. Има индивидуални туристи, които са си позволявали и по-скъпи почивки. Юни, краят на август и началото на септември са най-честите почивки на видинчани."
Родното ни Черноморие всяка година се пълни с много чуждестранни туристи- руснаци, немци, англичани, италианци... Всичко това трябва да ни подсказва, че тук явно е хубаво, но българинът обича и да разнообразява- затова все по-често прибягва до почивката в чужбина. А на нас не ни остава нищо друго, освен да пожелаем на всички да успеят да осъществят своята почивка лятото.
Повече за желаните дестинации на видинчани, чуйте в звуковия файл.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50