Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са танцьори от няколко поколения на представителния фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" при видинското читалище "Цвят"

Обичам го този ансамбъл!

Борис Калинов: "Любов и дисциплина са двете най-важни неща, които ансамбъл "Цвят" ни даде. И много, много естетическа наслада"

31
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп", в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отваряме страничка, посветена на любовта към българските народни песни и танци. Правим това заедно с момчета и момичета на различна възраст, обединени от спомените за детство, белязано от усмивката на един лъчезарен човек- Цветан Лозанов.

Защото Представителният фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", при видинското читалище "Цвят", стана на 25 години. 25 кошници с цветя украсиха сцената на юбилейния концерт. Стотици пъти по 25 бяха спомените, които събраха в салона на видинския Драматичен театър танцьори и певци от няколко поколения. Имаше много усмивки, сълзи, блеснали погледи, провиквания- както някога, за да се разпознаят под белезите на времето вечните момчета и момичета, възпитаници на видинското читалище и на уникалния педагог, хореограф и художествен ръководител Цветан Лозанов.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"Обичам го този ансамбъл! Той е сплотен, в него създаваме приятелски взаимоотношения, които се запазват за цял живот. Ние сме съмишленици, ние сме колектив, ние сме артисти, които представят пред света това наше уникално българско танцово изкуство", признава Любомир Илиев, сега секретар на читалище "Цвят", също възпитаник на Цветан Лозанов от първите години на ансамбъла.

"Животът ме срещна с Цецо Лозанов през 1991 година- тогава пожелах да стана танцьор в неговия ансамбъл, а на следващата година вече бяхме в читалище "Цвят". От тогава и до днес ансамбълът е много важна част от моя живот и моята работа. Като секретар на читалището познавам много ансамбли- и наши, и от чужбина. Горд съм с нашия ансамбъл. 

Ансамбъл ЦвятНие събираме около себе си много почитатели, оставяме трайни следи навсякъде, където изнасяме концерти, често виждаме как хората от публиката се просълзяват. Така бе и на юбилейния концерт. За празника всички танци, които показахме, бяха в максималния си обем изпълнители. Цялата красота на едно изпълнение може да се види само когато един танц е представен така, както е зададен по хореографски текст- окомплектован изцяло с музика, с песни, с толкова танцьори, за колкото е написан. Нещо, което във Видин може да се види вече много рядко", обяснява Любомир Илиев и не пропуска да благодари на всички бивши танцьори, които за празничния концерт пристигнаха от всички краища на България.

"Работата в един такъв колектив преди всичко възпитава. Това е школа. Аз им вярвам на моите деца. И на големите, и на малките. Зная, че на сцената те винаги се раздават до край. И концертът се получи! Особено мъжкият танц. Права си, че събориха сцената. Почти буквално. Този концерт е и един урок за по-малките. Как каките и батковците играят! Тази приемственост е много важна за мен. Защото познаването и любовта към фолклора са начин да се запазим като нация. Когато обичаш децата, те ти вярват и също те обичат. Те ме държат жив. Много ги обичам! На всеки, който завършва, поръчвам да пази в сърцето си нашето изкуство", казва Цветан Лозанов.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"Уникален човек! Пожелавам му още дълги години да ни посреща тук, у дома. Винаги, когато си идвам във Видин, минавам през читалището и съм готов да се включа. Народните танци са нещо много специално за мен. Те отключват в мен българското. Нека на още много випуски след нас да даде това, което ние получихме- приятелство, патриотизъм, естетика", пожелава на Учителя един от солистите на танца "Комитско либе"- Калоян Пламенов, който сега е студент във Варна.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева

"Любов и дисциплина. Това са двете най-важни неща, които ансамбъл "Цвят" ни даде. И много, много естетическа наслада от танците, които танцувахме", казва един от най-чаровните солисти от последните години, сега студент- Борис Калинов.

"Беше страхотно да се съберем старите танцьори. Да ни е жив и здрав Цецо Лозанов, все така да ни радва, да се виждаме, да работим заедно", пожелава на Учителя и на себе си Станимир Иванов, студент в София.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня МиневаЗа възпитаниците на ансамбъл "Цвят" спомените от репетиционните периоди са уют, към който те искат да се връщат. Вече над десет от тях са избрали професионално пътя на хореографи. Те се връщат и помагат и даряват свои разработки на танци- така ансамбълът разширява репертоара си, а сегашните танцьори получават най-добрите уроци по екипност и респект пред Учителя.

"Да ни е жив и здрав още дълги години. Да се виждаме. Да се радваме един на друг, да ни зарежда с настроение и любов. Той ни даде всичко най-хубаво, което ни се е случило в нашите ученически години. Много го обичаме и уважаваме. Нека все така го обичат тези деца, с които сега работи и тези, които за празника пристигнаха от цяла България, за да бъдат на сцената с него", пожелават Йоана Ванкова и Наталия Спасова от Випуск 2003 на училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" Видин.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"С Цветан Лозанов работим заедно повече от 30 години. Неговите деца на концерти ни зареждат с такъв хъс за работа, че само се моля да съм жив и здрав още дълги години да сме заедно. Защото за хубавото представяне на един ансамбъл си трябва и хубава музика. Когато на юбилейния концерт на сцената излязоха 20 млади мъже, просто занемяхме. Така играха, че ни напълниха душата. Нашият фолклор е много красив. Той е едно от най-ценните богатства, които можем да показваме на света", разказва с усмивка ръководителят на оркестър "Видин" Вени Петков.

Поговорихме си в "Калейдоскоп" с момчета и момичета на различна възраст, възпитаници на ансамбъл "Цвят" от различни поколения. И с човека, който е сърцето на тази неразделна общност- уникалният педагог, хореограф и художествен ръководител Цветан Лозанов. Нека го има! Нека още дълги години да носи като корона и плащ любовта на стотиците свои възпитаници, които са неговите духовни воини. Готови винаги да се отзоват, щом той ги потърси. Така всички ние ще имаме вярата, че българската песен и танц няма да бъдат забравени.

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45