Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефон на доверието за деца приема над 6000 обаждания месечно

Снимка: ДАЗД

17 май се отбелязва като Международен ден на детския телефон на доверието. Инициативата е от 2007 година и е на Международната мрежа на детските телефони на доверието, която обхваща 143 държави. В България работи Национална телефонна линия за деца- 116 111, създадена от Държавната агенция за закрила на детето. Линията предлага информиране, консултиране и помощ за деца. "Ако нещо ти тежи, сподели го с нас", призоват от екипа консултанти, които приемат обажданията и осигуряват подкрепа на изпаднали в трудна ситуация момичета и момчета. Знаят ли децата за тази възможност и биха ли се възползвали от нея проверихме в училищата "Цар Симеон Велики" и "Иван Вазов" във Видин

"116 111 е телефон, на който можем да се обадим при всякакъв вид спешни случаи. Ако се налага, бих се обадила... Да, знам номерът му е 112. Бих се обадила в случай на нужда... Мисля, че ми е познат този телефон. Той е за социални нужди за децата, ако има някакъв проблем или някакъв тормоз над тях... Децата сигурно се обаждат на този телефон, когато има спешен случай, но ние не знаем номера му. Като малки може и да са ни го казали, но не сме го запомнили... Не, не знам телефона. За първи път чувам за него, не знам какво значи..."

Националната телефонна линия 116 111 непрекъснато се популяризира в учебните заведения, има и собствен сайт, каза Андриян Георгиев, главен експерт в Държавната агенция за закрила на детето. Той обясни и за какви случаи е отворен телефонът:

"Примерите са много, обажданията са най-различни. Като се започне от насилие, друг сериозен проблем, за който се обаждат граждани, деца или родители, близки е за неглижиране на деца, за деца, оставени без надзор, живеещи в лоши условия, също така за психическо насилие над деца, проблеми в семейството. Децата търсят подкрепа, консултация със специалисти, защото на телефонната линия работят консултанти, които поемат обажданията денонощно. Те оказват помощ и емоционална подкрепа на обаждащите се, които споделят с тях проблемите си. Оказва се кризисна интервенция, информират ги за наличния ресурс и начините за справяне с проблемите, така че те за каквото и да се обърнат към консултантите, винаги могат да разчитат на подкрепа и съдействие... Ежемесечно на националната телефонна линия се приемат над 6 000 обаждания. Ние правим анализи кой търси помощ, за каква нужда се обръща на този телефон. Това се анализира и се работи в посока за справяне с тези проблеми и тяхното намаляване."

По 7-8 сигнала, подадени на Националната телефонна линия за деца 116 111, работят годишно служителите на отдел "Закрила на детето" във Видин. Това обясни началникът на отдела Лиляна Петрова:

"При подаване на сигнал на телефон 116 111 се регистрира откъде се подава той и след това същият се подава на началника на отдел "Закрила на детето". Това се случва в рамките на 24 часа, случвало се и в полунощ да ми се обадят за различни инциденти. След като се подаде сигналът, той се обработва, извършва се проучване и в зависимост от казуса, се предприемат действия, възможно е и мярка за закрила да се предприеме. В зависимост от нуждите на детето, много често се случва децата да бъдат насочени към социални услуги, каквато в случая е Центърът за обществена подкрепа. Преобладаващите случаи са, когато детето отиде да празнува и е прекалило с алкохола, алкохолна интоксикация. Има случаи, когато деца са пили сънотворни, имало е случаи на малки деца, оставени без контрол, и поели лекарства на баба, на дядо... Важно нещо е да се отбележи, че ние имаме срок в рамките на 1 месец да върнем писмен отговор на Националната телефонна линия какво се е случило по подадения сигнал. Така че има контрол на работата на отделите..."

Разговорът с консултантите на Националната телефонна линия 116 111 е безплатен. Те отговарят по всяко време на денонощието на обаждания от стационарен или мобилен телефон. Ако детето няма възможност да се обади по телефона или не желае, то може да изпрати имейл или да зададе въпрос на електронната страница на Линията. Целта е детето да сподели проблема, който го тревожи, и да получи навреме необходимата му подкрепа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40