Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е археологът Оля Миланова

Оля Миланова: "Нямаме по-голяма даденост от Баба Вида"

Изложба на тема "Непознатото за царската резиденция Баба Вида" ще бъде открита в замъка на 26 май 2017 година

13
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп" с археолога от Видинския исторически музей Оля Миланова си говорим за видинския замък "Баба Вида". Знаете ли, че в помещенията на замъка, които през Средновековието са били използвани за затвор, са запазени надписи и графити, които изобразяват ликове на светци, картини от бита, старинен календар? Човешка ръка е издълбала лика на Свети Никола, а камъкът е запазил за вековете молитвите за свобода, надеждите за друг живот, гордостта и смирението пред близката смърт...

Крепостта "Баба Вида" е емблема на старопрестолния Видин, но знаем ли достатъчно за нейната история? Повод да задам този въпрос на Оля Миланова ми дава предстоящото откриване на изложба на тема: "Непознатото за царската резиденция Баба Вида". Изложба, която ще бъде подредена в крепостта и която проследява историята на възкресяването на "Баба Вида" за нов живот.

Баба Вида Видин, Колаж Ваня МиневаВидин има в сегашния му вид своя уникален замък благодарение на продължилата десетилетия усилена и всеотдайна работа на археолози, чиито имена за жалост сме забравили... Те пласт по пласт са изваждали от пръстта крепостните стени, възстановявали са на чертожната дъска разрушените от времето и вражеските нападения крепостни съоръжения и са съживявали камък по камък средновековния дом на последния български владетел- цар Иван Срацимир. Тази магия е белязала завинаги живота и професионалното развитие и на моя събеседник днес- археолога Оля Миланова.

"Когато правиш изложба, това е една отворена книга. Материалите трябва да се дозират така, че да са разбираеми и за неспециалисти. Трябва да има превод на английски- за нашите гости-туристи.

Баба Вида Видин, Държавен архивНие сме представили трите основни периода от живота на замъка. "Баба Вида" е застроена първо като отбранителна крепост. Най-силният й период е царуването на Иван Срацимир- за него сме отделили пет табла, така че хората да научат повече за този интересен владетел. Третият период е османският, когато замъкът отново е използван предимно като военен форт. На още 10 табла е представен трудът на първите проучватели- Йордана Атанасова и проф. Стамен Михайлов, които първи са разчистили пръстта, започнали разкриването на замъка и установили, че той е застроен върху римска кула- част от Бонония, и че са използвани камъни от стара Бонония; показваме снимки на архитект Попов; скици, карти и снимки от работата на Въло Вълов.

Баба Вида Видин, Държавен архивУспяхме да дигитализираме труда на колегите, работили преди нас по проучването на замъка. Включили сме архивни снимки, фотоси на карти, фотоси на археологически находки, намерени при разчистванията и проучванията. В изложбата показваме фотоси на непоказвани до сега 35 карти, изработени от австрийски архитекти, които се пазят в хранилищата на Българските държавни архиви. В тях ще видят вертикален разрез на крепостната система на Видин и замъка "Баба Вида"- като част от тази отбранителна система. Говорим за средата на 18 век", обяснява археологът Оля Миланова.

Миналото е не само памет. Миналото е мост- през времето, над делничните ни човешки различия, построен с уважение към работилите преди нас и водещ към идващите след нас.

Стъклена граната, Снимка: Оля Миланова"Никога няма да забравя как Въло Вълов с часове ми разказваше историята на всеки предмет, намерен при разкопки в замъка. Това беше много вдъхновяващо за мен. И до ден днешен е така. Аз съм убедена, че енергийно той ми помага и сега. Любопитно откритие са т.н. стъклени гранати. Оръжие, което е ръчно изработено и много красиво. Такива е имало в много европейски замъци. Много малко от тях обаче са оцелели и запазени до днес. А ние ги имаме! За жалост Въло почина месеци след идването ми във Видин и на мен ми се наложи да продължа неговото дело без него. 

Баба Вида Видин, Снимка: Ваня МиневаТака че за мен тази изложба е признание и връзка с колегите, работили преди нас, споделяне на тази магична енергия, която замъкът "Баба Вида" излъчва. Много искаме изложбата да накара да заработи въображението на нашите посетители", признава Оля. 

Слънцето над Видин изгрява от север. Който не вярва, нека ни дойде на гости и сам провери! Да поседи край реката, да се разходи по каменните настилки на замъка "Баба Вида", да усети с пулса си хода на времето. И да се върне при себе си зареден с мощната енергия на общото ни минало.

Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56