Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Дунав"- пазител на северняшкия фолклор

Снимка: Радио ВИДИН
Дългогодишен главен художествен ръководител на видинския ансамбъл за народни песни и танци "Дунав", с малки прекъсвания, е композиторът Генчо Генчев. Изявеният музикант и композитор сега отново е ръководител на ансамбъла и подготвя големия концерт по повод 45-годишнината от основаването му.

В почивката между репетициите се срещаме с гъдуларя Петко Петков, оркестрант в ансамбъла от 1 октомври 1975 година. Диригент тогава е Любчо Бондоков.

"Ансамбълът е създаден за запазване и развитие на фолклора в Северозападна България. Идвайки тук, заварих Генчо Генчев. Тогава нямаше училища музикални. Когато аз бях ученик, нямаше къде да уча музика. Първият ми учител Камен Марков, лека му пръст, ми редеше пръстите от 1962 година, започнах на гъдулчица. И тогава, 1975 година, полуготов, постъпих в ансамбъла. Тогава такива като мен идваха самоуки. И благодарение на Генчев, и на някои от колегите ми като Евгени Боянов, който беше водещ гъдулар, лека-полека настъпих в тази всеобхватна фолклорна област и станах музикант. И от тогава съм професионалист, само с музика съм се занимавал и до ден днешен съм в ансамбъл "Дунав". Това ми е животът", сподели Петко Петков.

Петко ПетковЗа 45 години изявите на сцена за безбройни.

"Фактът, че публиката ръкопляска, е единственото удовлетворение. Ние работим за тях. И публиката е това, което ние се стремим да привлечем. И запявайки с нас, и ръкопляскайки по време на изпълнението, това е най- голямото признание."

Веска Илиева 20 години е била една от певиците в ансамбъл "Дунав". Постъпва през 1973 година- една година след основаването му, когато главен художествен ръководител е Любчо Бондоков. Няколко месеца по- късно на негово място идва Генчо Генчев, когото Веска Илиева познавала като отличен музикант:

"Първата ни среща с него никога няма да я забравя. Знаех, че той е професионалист, но до такава степен не си представях. Още като започна да се запознава с нас, аз от предишния диригент бях поставена в сопраните, първата партия, той се обърна към мен, като си казах името и започна да разговаря с мен, първият му въпрос беше "ти какво правиш в сопраните?". При което аз бях много изненадана, защото въпреки че бях студентка тогава и учех музика и музикален инструмент, не можах до такава степен да определя височината за моя глас. Той от първата дума разбра, че аз не съм за първата партия, а за втора- в алтите. И тогава реших, че тук ще има много сериозна и професионална работа."

Всички песни и танци се отработват на професионално ниво. Ансамбълът тогава е над 70 човека- само в хора са 20 певиците.

"Бяхме се сработили. В ансамбъл "Дунав" ни събираше любовта към фолклора. Изнасяли сме концерти в много градове в България, във фестивали сме участвали, отделно- турнета. Най- вълнуващо беше когато успявахме ние с нашата музика, с нашите костюми, с нашата визия на сцената, да вдигнем публиката на крака. Генчо Генчев много държеше и обработваше само песни от Северозападна България."

Николета ВалентиноваНиколета Валентинова е най- младото попълнение на ансамбъл "Дунав". Тя е една от четирите певици. Завършила е народно пеене. Казва, че идва на работа, за да прави това, което обича:

"Работим в екип. Много сплотено, много комфортно се чувствам тук. Предимно залагаме на северняшките песни, но в програмата ни има от всички фолклорни области. Един изпълнител трябва да може да пее всичко. Аз лично за себе си предимно изпълнявам северняшки народни песни. Има си трудни моменти във всяко едно изпълнение. Преди всичко трябва да почувстваш песента, трябва да вложиш чувство в това, което изпълняваш."

Младата певица казва, че с Генчо Генчев се работи приятно. От тях изисква да са отговорни.

"Аз не приемам работата като ангажимент, а като удоволствие", допълни Николета Валентинова.

За 37 години начело на видинския ансамбъл "Дунав" професионалният път на Генчо Генчо пресичат много родни музиканти, композитори, хореографи, които и сега си спомнят съвместната работа и професионализма на художествения ръководител на видинския фолклорен ансамбъл.

СнимкаИзвестният български хореограф доц. Георги Хинов се среща с Генчо Генчев, когато е главен хореограф на Северняшкия ансамбъл в град Плевен. Иван Вълев- ръководител на плевенския ансамбъл, препоръчва на Георги Хинов за съвместна работа Генчо Генчев.

"И така се отвори вратата към една бъдеща дейност. Ние с Генчо тръгнахме към изследователска работа из Видинския край. Няма да забравя срещата ни с фолклорния ансамбъл в село Косово. Бай Вергил, който беше ръководител на танцовия състав на село Косово, показа така известната "Гъмзовяна". Аз вечерта накарах Генчо, събрахме ансамбъла и направихме пасторални картини от Видинско. Това е първата голяма съвместна постановка на ансамбъл "Дунав". И от тогава "Гъмзовяната" стана патент на всички ансамбли на целия видински край, на Северозападна България", разказа доцент Георги Хинов.

9 авторски произведения има за ансамбъла доц. Георги Хинов. Автор на музика на тези произведения, различни по съдържание и интонация е Генчо Генчев.

"Юбилеят, който предстои, е достоен за уважение, защото няма по- силно за България от традициите, бита, културата на нацията, по отношение на обредите, обичаите, музикално- танцовото и певческо изкуство. А ансамбъл "Дунав" със своя репертоар го носи."

Любчо Василев е главен художествен ръководител на ансамбъл "Мизия"- град Търговище и заместник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Преди 15-ина години прави мъжка постановка, коледарска, в ансамбъл "Дунав" и остава с прекрасни впечатления от професионализма на състава.

Снимка"Въпреки че беше толкова отдавна, спомените ми са мното трайни и съм с прекрасни впечатления. Приветствам годишнината на ансамбъла и успехите, които е завоювал. Феноменален фолклор притежава северозападната част на нашата страна. Да сте живи и здрави да го пазите! Народът ви е гениален щом го е запазил до такава степен. Вашият край успя да запази автентичността и облика на региона, което е голяма ценност", каза Любчо Василев.

По повод 45-ата годишнина на ансамбъла на художествения ръководител Генчо Генчев пожела дълголетие:

"Ако има физическо дълголетие, той на всяка цена ще има и творческо, защото е гениален български композитори и много уважаван от мен български творец. На колектива- да вървят напред! Да запазят идентичността и присъствието на сцената, с фолклора, който показват от региона си, защото те са ценни за България."

СнимкаРектор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив е професор академик Милчо Василев, композитор и диригент. За ансамбъл "Дунав" казва, че е емблема на видинския край. И до ден днешен продължава да се изпълнява неговата концертна пиеса, която е поставил с оркестъра и хора от Видин.

"Много се радвам, че Генчо Генчев отново се е върнал в ансамбъла. Искам да отбележа, че ансамбъл "Дунав" е емблематичен за този район, за Северозападния район на България, защото ние нямаме друга музикално- танцова формация, която така точно да отразява фолклора на този край. Ансамбъл "Дунав" е представител на нашата национална традиционна музика. Те изпълняват и пиеси, изпълняват и танцови постановки, и песни от различни фолклорни области", заяви Милчо Василев.

Концертът на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав", с който ще отбележи 45 години от създаването си, ще бъде на 26 май, от 18.30 часа в Драматичен театър- Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00