Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога инвеститорите ще дойдат в Северозапада?!

Снимка: архив


В Северозападна България от години средствата не достигат, младите хора бягат, а тези в нетрудоспособна възраст са все повече. Къде е пътят за развитие на Северозапада, защото постоянно се говори, че имаме потенциал да привличаме инвеститори?!


Всяко едно правителство като дойде на власт, говори за това, че Северозападът ще е приоритет. Това, което е важно за хората, са работните места. За това несъмнено водещ приоритет са способите за привличане и задържане на инвеститори в региона.

"За да дойдат инвеститорите, те би трябвало да стигнат по пътя. Трябва да има подготвена инфраструктура, да има евтини алтернативни източници- ето Мездра и Монтана са газифицирани. За съжаление Видин остана само с надеждите, че ще бъде газифициран. От друга страна това е функция и на държавната администрация, на правителството, и на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Наскоро имах среща с инвеститор, които е реализирал намеренията си, разкрил е работни места във Видин и се е сблъскал с нежеланието на хората да работят. Трябва да се направи един структурен анализ на ситуацията, защото имаме работодател, имаме работници, бюро по труда, община, областна управа, които са във функцията си да съдействат и да се получават нещата. Недоумявам защо това се получава сега при положение, че този инвеститор е вече почти две години във Видин. Голяма е вероятността да загубим този инвеститор. Това е един огромен консорциум от фирми, с производство в целия свят и при икономическия анализ на ситуацията на подразделението във Видин се оказва, че то е нерентабилно и е пред закриване. Никой не търпи губещи производства.", заяви в студиото на Радио Видин Росен Живков, народен представител от Обединени патриоти и член на Комисията по икономическа политика и туризъм в НС.

От 2002 година председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов помага на хора да инвестират, да влязат в града, да разкрият нови работни места. В момента тези хора имат вероятно между 700 и 1 000 работни места. "През 2002 година голям инвеститор от Монтана реши да се върне в града и да инвестира и в момента има 300 работни места. Производството е свързано с правенето на детски играчки. В крайна сметка инвеститор се сади. Както се сади дърво- с много грижи и с ясен персонален ангажимент. Не говоря за институционален, такъв в България не съществува. Има персонален ангажимент, някой да се заинати и е много важно инвеститорът да е голям инат. Тогава работата върви! За мен са изключително важни две неща- път и работна ръка. Проблемът с квалифицираните кадри е огромен, както и липсата на кадри. Много отдавна съм научил още едно нещо- 70% от инвестициите в съответния регион идват отвътре, т.е. местните хора са тези, които реално са инвеститори.", коментира Иво Иванов.  

"Освен условия, инвеститорите искат да видят и реална държавна политика, за да имат спокойствие за развитие на бизнеса си. От няколко години повтарям, че е необходима специфична политика към региона, която да включва комплекс от мерки. Базовата инфраструктура е едно, но заедно с това и подкрепа за квалификация, обучение, т.е. създаване на човешки капитал, по-качествено образование и промяна в законодателството и даване на възможност на местните власти. Тази естествена активност, която има местната власт, безспорно тя е много по-гъвкава от централната изпълнителна власт да бъде превърната в реални инструменти за привличане на бизнеса, защото законодателството в момента е такова, че на практика е скъсана връзката между местната власт и развитието на икономиката, и на бизнеса в съответната община. Необходима е една комплексна политика, която само с инфраструктура като елемент от нея няма да доведе до развитие.", каза Николай Иванов, народен представител от БСП от Враца и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС.

Северозападът не е изостанал, а изоставен регион!

Кога този регион ще дочака своите инвеститори- още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26