Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на кръводарителите във Видин не е достатъчен

2
Снимка: Венцислав Величков

На 23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената ни кръв с цел спасяване на човешки живот. За съжаление в нашата страна броят на доброволните кръводарители е крайно недостатъчен и страната изпитва хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти. По повод световния ден на кръводарителя, попитахме д-р Светлана Станкова- началник отделение по трансфузионнна хематология в Многопрофилна болница за активно лечение- "Света Петка" Видин, достатъчен ли е броят на кръводарителите във Видин и могат ли да се предават болести чрез дарянето на кръв.

"Броят на дарителите не е достатъчен, защото бройката на дарителите слабо се увеличава, но не намалява нуждата от кръв, а става все повече. Миналата година сме събрали 2004 дарявания. От началото на годината до сега- 743, а миналата- 780. Роднинско кръводаряване - близките си водят дарители, така се случват нещата, те си водят грижа. Болницата не може да осигури кръводаряване. Има хора, които срещу заплащане го правят, но това си остава между близките и кръводарителя. Има и такива, които идват и даряват без пари, но това е рядкост. Гамата от заболявания е много голяма, затова се правят изследвания преди кръводаряване. Често идват хипертоници, но такива хора се отбиват. Хемоглобинът при мъжете трябва да бъде 135 грама на литър за мъже и 130 за жени. При кръвно налягане 170 на 100 може да се дарява. От 18 до 65 е възрастовата граница за даряване."

 "Дарявали сме за момченцето, което миналата година катастрофира и оцеля. Не ме е страх да дарявам. На моят мъж миналата година 10 банки кръв му преляха - от близки и от болницата. Няма да се притесня, ако ми кажат, че трябва да ми преливат кръв. Няма здрави хора, затова рядко даряват кръв." Това сподели Мария Алексиева Щипийска от Видин.

Стефан Тодоров е човек, който също няма притеснения, когато стане дума за кръводаряване:

"На времето дарявах. 4 пъти ми се е случвало. Хората не бягат от кръводарението, въпросът е поставен по друг начин, защото вече го правят, за да си изкарат хляба. Аз съм работил в болницата и се редяха по 20-30 човека, даже се биеха кой да даде кръв. Цените тогава бяха 30-35 лева."

Още от древността хората са проявявали нескрит интерес към кръвта, но едва към 18 век се осъществява кръвопреливане. Първият етап е белязан от откритието на Уилям Харви за законите на кръвообращението при хората и животните. Първите истински опити за кръвопреливане са от животно на животно. Извършвало се е директно с тръбичка, завършваща от двете страни с игла. Опитът завършвал със смъртта на "кръводарителя". Днес милиони хора по света дължат своя живот на други хора, които никога не са срещали - хора, които даряват своята кръв по своя воля и без да получават никакви облаги или материални стимули за това. Не съществува никакъв риск за кръводарителите, тъй като всички материали и консумативи са стерилни и се употребяват еднократно. Нито една болест не може да бъде предадена на хората, които даряват кръв. Цялата процедура отнема около 30 минути, но пък понякога това е достатъчно, за да се спаси един човешки живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00