Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на мрежата на Салман Абеди може още да са на свобода, обяви британският вътрешен министър

Амбър Ръд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е някои от членовете на мрежата на атентатора от Манчестър Салман Абеди все още да са на свобода. Това съобщи британският вътрешен министър Амбър Ръд в интервю за Би Би Си.

Министърът обясни, че властите не могат да бъдат напълно сигурни, че групата на Абеди е напълно елиминирана. Нейният коментар последва разпространените тази сутрин кадри от охранителни камери на атентатора в Манчестър, непосредствено преди нападението, с призив към обществеността за повече информация за движението на Салман Абеди между 18 май и деня на атаката. При последвалата операция, която още не е приключила, бяха претърсени много жилища и бяха арестувани 11 души.

Амбър Ръд изтъкна, че "Ислямска държава" се опитва да въоръжава и радикализира младите британци и защити службите за сигурност като нарече безпочвени твърденията, че са били предупредени за готвено нападение от Салман Абеди. Тя уточни, че той е бил бивш обект на интерес от страна на МИ-5, че информация за него и хората около него е била събирана, но тя не бърза да прави изводи, че нещо е пропуснато.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Британската полиция разпространи две снимки на терориста от Манчестър Салман Абеди

Британската полиция разпространи две снимки на терориста от Манчестър Салман Абеди , направени от охранителни камери в нощта на атентата, при който загинаха 22 души  и отправи призив към всички, които могат, да дадат полезна информация за това къде е бил и..

публикувано на 28.05.17 в 08:20

Ариана Гранде планира благотворителен концерт в Манчестър

Поп звездата Ариана Гранде обяви, че планира да направи благотворителен концерт в Манчестър, след като в понеделник атентатор самоубиец отне живота на 22 души и рани десетки след на нейно изпълнение в английския град, преде Франс прес. В социалните..

публикувано на 27.05.17 в 10:20

Джонатан Портес: Трагедията в Манчестър няма да повлияе сериозно върху изборните резултати

Въпреки спадащата подкрепа за британския премиер Тереза Мей , консерваторите ще спечелят изборите с по-голямо от настоящото мнозинство, прогнозира пред "Хоризонт" Джонатан Портес от организацията "Обединеното Кралство в променяща се Европа". В..

публикувано на 27.05.17 в 09:10

Нови арести за атентата в Манчестър

Британската полиция арестува още двама мъже в Манчестър във връзка с бомбения атентат в понеделлник вечер, при който загинаха 22 души. Двамата мъже са задържани по подозрение в престъпления, свързани с тероризъм. С тях общият брой на задържаните в хода на..

публикувано на 27.05.17 в 09:05

Роджър Шанахан: Планиралите атентата в Манчестър не са имали предварителна идея за концерта

Експертът по сигурност Роджър Шанахан призова за по-сериозни мерки срещу радикализацията на младите хора. Според него атентаторът от Манчестър е класически пример на млад човек, увлечен по радикалните идеи. За предаването "Събота 150" той заяви: По..

публикувано на 27.05.17 в 08:39