Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Николов: Всеки втори с белодробно заболяване е пушач

Д-р Николай Николов, специалист по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ "Св. Петка" - Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

"Нашата специалност - пневмология и фтизиатрия, е такава, че почти всеки втори пациент е пушач, тоест процентът е много висок. Повече са мъжете, като от всяка възрастова група има хора, които пушат по 2-3 кутии цигари дневно в продължение на години." Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Николай Николов, специалист по пневмология и фтизиатрия във видинската болница "Св. Петка". Той обясни, че отделението работи само с пациенти над 18-годишна възраст, но някои от тях споделят, че са започнали да пушат още на 14-15 години.


Заболяванията, които се наблюдават най-често при пушачите, са хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ и рак на белия дроб.


"Хроничната обструктивна белодробна болест се намира на едно от челните места по заболеваемост. Мисля, че на 4-то място беше въобще от болестите като цяло и като социално значимо заболяване, и като смъртност се намира горе-долу в това число. Много са хората, които се разболяват от ХОББ, а болестта не е лечима. Много са съпътстващите болести - диабет, хипертония, инсулт, инфаркт, които допълнително утежняват както пациента и неговите близки, така и обществото, което плаща за лечението на това заболяване...


Другата група е белодробният рак. Той е на първо място от всички онкологични заболявания. Смъртността при него е почти 100%. Изключително рядко се открива в стадий, в който може да бъде лекуван. Най-често симптомите се появяват в стадий, в които може да се приложи само химиотерапия, която не е лечение, а просто удължаваме преживяемостта. Нещата при него са доказани категорично като зависимост от пушенето“, каза лекарят.


Световният ден без тютюн - 31 май, тази година ще се проведе под мотото "Тютюнът - заплаха за развитието". Световната здравна организация приканва държавите да ускорят контрола върху тютюна и да го поставят като основен приоритет, за да бъде предпазено здравето на хората от вредите от употребата му. Регионална здравна инспекция - Видин ще отбележи инициативата с консултации в Белоградчик. На 31 май, от 10 до 12 часа, Консултативният кабинет за отказване от тютюнопушене ще бъде изнесен в центъра на града, където ще се проведат безплатни консултации, изследвания на гръдно налягане, измерване на въглероден оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин на пасивни и активни пушачи. През останалите дни кабинетът е отворен за посещения в сградата на Регионална здравна инспекция - Видин, каза д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол":


"Консултативният кабинет функционира с работното време на Регионалната здравна инспекция - от 8:30 до 12 и от 13:30 до 17 часа. В това работно време хората, които желаят да откажат цигарите, са добре дошли. Консултациите са напълно безплатни, може да се направят различни тестове за определяне на никотиновата зависимост, да се дадат съвети за отказване от тютюнопушене, да се направи план за действие как ще се работи и да се определи дата за спиране на тютюнопушенето."


Често посетителите на Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене се опасяват от напълняване. За да им помогнат, специалистите ще им предоставят информация за здравословно хранене.


Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40